心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

lojo11 發表於 20-9-16 20:49
去日間中心一定要經社工, 佢地要做評估, 家訪.... 等兩年左右...早搵社工早排隊...
...

明白謝謝你的指導

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

lojo11 發表於 20-9-15 14:12
我99同你媽咪差不多大, 已經過左發脾氣階段, 最近成日瞓又無胃口, 一日一餐,日瞓20小時... 算踏入晚期了... ...

一日一餐唔夠營養,又唔夠體力,人都累晒所以猛睡覺

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

MM2005 發表於 20-9-17 09:43
一日一餐唔夠營養,又唔夠體力,人都累晒所以猛睡覺
係, 但無辦法叫到佢食...我, C6, 仔一開飯就不停叫99食飯, 佢一係發呆, 一係中眼瞓...C6有時要tum住餵佢先肯食少少... 當然你比甜野佢, 佢會願意食多D, 但又有糖尿病....

複式洋房

我阿媽都係初期,依家都唔知點算好。年紀一到D老人病就會出黎。

yiyi

翡翠宮

kwokming78 發表於 20-9-17 00:17
明白謝謝你的指導
私人有聖雅各中心(灣仔), 專比腦退化老人家, 係一間好好的中心... 兩年前去要$500日, 一星期去幾多日你可以揀... 好快可以安排到去... 我個時就邊等政府邊去私營日間中心... 全港唔少私營你可以去搵資料.... 但依家疫情都去唔到住, 可以打去問下先...

翡翠宮

kwokming78 發表於 20-9-16 20:24
現在睇私家好貴每月要成四千蚊,但私家真係好有效,等下月轉政府睇希望開啲藥可以有私家醫院藥效果啦,社 ...

你媽媽食藥後情況慢了又無心機,可同私家醫生講,是否藥物反應又或藥物是否要調較過。

政府日間中心同安老院都要申請排隊評估合格再等待有位,前者快d後者要幾年,
你可問就近長者中心社工有什麼活動比媽媽參加唔好成日悶在家吧!

翡翠宮

lojo11 發表於 20-9-17 09:50
係, 但無辦法叫到佢食...我, C6, 仔一開飯就不停叫99食飯, 佢一係發呆, 一係中眼瞓...C6有時要tum住餵佢先 ...

咁講法咪一餐都無食到?
人會瘦得好快,無氣無力啊!
比的佢愛食的來引下佢開口,
同醫生講佢情況再問有什麼代餐奶或其他買比佢飲。

翡翠宮

lojo11 發表於 20-9-17 09:55
私人有聖雅各中心(灣仔), 專比腦退化老人家, 係一間好好的中心... 兩年前去要$500日, 一星期去幾多日你可以 ...

呢句真,疫情問題
好影響好多人

翡翠宮

回覆樓主:

電視做新劇佢地唔啱睇,試下揾粵語長片,或大戲粵曲,舊時的紀錄片,
呢的是佢地後生見過睇過較熟悉可能興趣會多的。

翡翠宮

lojo11 發表於 20-9-17 09:50
係, 但無辦法叫到佢食...我, C6, 仔一開飯就不停叫99食飯, 佢一係發呆, 一係中眼瞓...C6有時要tum住餵佢先 ...

糖尿病都可以食甜野,
有糖尿病人專食物啊

翡翠宮

MM2005 發表於 20-9-17 10:02
咁講法咪一餐都無食到?
人會瘦得好快,無氣無力啊!
比的佢愛食的來引下佢開口,
99無得去中心後瘦左唔少, 去中心, 護工都會幫手鼓勵佢食多D... 呢兩個月就食少左... 奶佢試過會痾.... 如果佢好心情就可以食得多... 我姐姐都好好, 會買下佢鐘意食嘅做lunch, 晚餐就難攪, 來來去去都係個D送菜佢就唔願多食...

翡翠宮

MM2005 發表於 20-9-17 10:14
電視做新劇佢地唔啱睇,試下揾粵語長片,或大戲粵曲,舊時的紀錄片,
呢的是佢地後生見過睇過較熟悉可能興 ...
無用, 佢電話唔熄撳, 唯獨識撳熄個電視... 有時我睇緊, 只係去個廁所佢就熄鬼左...

大宅

MM2005 發表於 20-9-17 10:14
呢的是佢地後生見過睇過較熟悉可能興 ...

多謝分享,我試下先

大宅

MM2005 發表於 20-9-17 09:58
你媽媽食藥後情況慢了又無心機,可同私家醫生講,是否藥物反應又或藥物是否要調較過。

政府日間中心同安 ...

我老婆又驚我媽出街後又多病菌帶返屋企,所以佢又吾想我媽出術!其實我應為又使唔使禁緊張呀,媽媽已經去到禁既情況,為何又要再限制同怕呢!

侯爵府

2023年兔年勳章

你睇吓有需要就報名參加:

免費報名:全新系列之腦退化症照顧技巧速成班
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23364684
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

伯爵府

畀面勳章

kwokming78 發表於 20-8-28 16:18
媽媽今年77歲近一年發現情緒不太正常,例如經常誤會我老婆掉佢衣服落街, 脾氣非常暴躁,搞到我老婆心情好 ...

我阿媽又係咁,情緒病攪到脾氣暴燥,胃口都冇哂唔食野,成日鬧人,已經好瘦,己經睇緊政府精神科,但D藥冇乜用,食唔食好似冇乜分別,之前有睇過私家,但食左藥後只剩係訓,訓到講野都講唔清所以冇再睇,所以都唔知點好。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

MM2005 發表於 20-9-17 10:05
呢句真,疫情問題
好影響好多人

我家人從新年後冇返過中心

中心預計出年1月才恢復活動,
之前醫院有堂,6月也急叫停了
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

crystal媽咪 發表於 20-9-21 10:43
我家人從新年後冇返過中心

中心預計出年1月才恢復活動,

12月開始我都少約會,社會巳亂,疫情又來,什麼生活都要改變
有的長者中心現可zoom上堂啊!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

MM2005 發表於 20-9-21 11:46

12月開始我都少約會,社會巳亂,疫情又來,什麼生活都要改變 ...

有書仔、工作紙練習
有推薦網上遊戲,不過連我都覺得有啲難
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

crystal媽咪 發表於 20-9-21 12:11

有書仔、工作紙練習
有推薦網上遊戲,不過連我都覺得有啲難

zoom上堂等長者見下同學仔都好。
唉,唔好話長者,我地後生都悶都慣了

首頁

尾頁

跳至