自由講場

跳至

首頁
45678...21

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

somesome2020 發表於 20-8-29 03:53
其實三十幾了.
我當然知道父母好多時都係自把自為生小朋友, 但係自把自為都應該有個限度的吧. 點會捨得佢 ...

30幾歲都未懂世界既黑暗、人性既醜陋自私同自把自為
真係難得
你家庭一定好幸福好溫暖

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章

littlefunpig 發表於 20-8-29 03:47
寫出嚟一定好美好
其實好多都可能好似樓主父母,搞大就生
邊有諗過度過

樓主嘅天真係喺佢執著於點解而家啲父母要冒險生小朋友,其實佢冇諗過嘅係而家啲父母唔係冒險,只係因為佢哋大部份都冇諗過生出嚟嘅小朋友會痛苦。

大宅

somesome2020 發表於 20-8-29 03:53
其實三十幾了.
我當然知道父母好多時都係自把自為生小朋友, 但係自把自為都應該有個限度的吧. 點會捨得佢 ...

好簡單,因為佢哋冇諗過呢個問題囉

大宅

littlefunpig 發表於 20-8-29 03:57
真係難得
你家庭一定好幸福好溫暖

竟然係咁. 其他jm 係咁話我埋怨父母.

大宅

其實三十幾了.

自把自為生小朋友?你自己每個選擇也是自把自為吧?吾好講到自己好為別人而想,你有否打死過一隻昆蟲螞蟻呀?你有否想過牠們想不想被打死?你每每做的選舉也只是為了自己,不要說得自己太偉大

大宅

tsmtang 發表於 20-8-29 04:00
好簡單,因為佢哋冇諗過呢個問題囉

或者可能好想生, 所以ignore 個風險掛. 然後我問佢地, 佢地好似被冒犯咁. 話我埋怨呀, 話我做乜咁負面. tat 著左

大宅

貓ling 發表於 20-8-29 04:02
自把自為生小朋友?你自己每個選擇也是自把自為吧?吾好講到自己好為別人而想,你有否打死過一隻昆蟲螞蟻 ...

要將生小朋友同打死昆蟲螞蟻比較嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

其實三十幾了.

哈哈
睇下墜同數字就知
有得避孕又點
咪又係好多意外出世跟住殺手殺死自己既骨肉?
不如問下點解佢地有得避孕唔避,捨得殺死自己親骨肉?仲有啲生完唔要唔理
世上好多人係靠本能隨意過活
有就生,係咁多,好似你父母既叫負責任都算

大宅

littlefunpig 發表於 20-8-29 03:57
真係難得
你家庭一定好幸福好溫暖

其實你已經講得好明架喇,但有幾多人肯承認自己自私吖

大宅

貓ling 發表於 20-8-29 04:02
自把自為生小朋友?你自己每個選擇也是自把自為吧?吾好講到自己好為別人而想,你有否打死過一隻昆蟲螞蟻 ...

我的確唔係好偉大, 不過都未至於做生小朋友製造痛苦.

我有一排試過食素, 但係肉實在太好食, 實在戒唔到.
亦都做唔到減少用膠.

但係起碼我做到減少製造人類, 唔再污染地球同殺生.

伯爵府

littlefunpig 發表於 20-8-29 03:40
其實好多都係出於本能、人有我有
被人催婚,唔會過問小朋友想唔想出世
小朋友答唔到

非常認同! 我都無諗過係樓主一廂情願假設父母認為嘅美好呢個論點 冒乜鬼險,嗰下爽咗過後先知瀨嘢大有人在啦

大宅

somesome2020 發表於 20-8-29 03:56
其實我唔係睇死亡大於其他痛苦, 但係死亡係必然, 所以我攞出黎講.

墮胎個胎兒沒有意識呀. 好過佢變成人識 ...

「胎兒沒有意識」只是你自把自為一相情願的認為,你可以問一下他嗎?

大宅

somesome2020 發表於 20-8-29 04:04
要將生小朋友同打死昆蟲螞蟻比較嗎?

不能嗎?一樣是生命,不是嗎?

大宅

mameme 發表於 20-8-29 04:07
非常認同! 我都無諗過係樓主一廂情願假設父母認為嘅美好呢個論點 冒乜鬼險,嗰下爽咗過後先知瀨嘢 ...

假設父母認為嘅美好呢個論點 係一廂情願 嗎, 啲父母自己咁講架嘛.

大宅

somesome2020 發表於 20-8-29 04:03
或者可能好想生, 所以ignore 個風險掛. 然後我問佢地, 佢地好似被冒犯咁. 話我埋怨呀, 話我做乜咁負面. t ...

唔係ignore, 係完全無諗過。不過我唔會問父母,因為嘅然已成事實嘅嘢,何必講啲改變唔到事實嘅說話去傷害佢哋呢

大宅

mameme 發表於 20-8-29 03:56
明解,現今越來越多唔想冒險嘅夫妻亦係事實,正如你係其一

另外亦認同孝順唔係定律責任,唔負責任嘅人亦 ...

我個人黎講, 願意掛. 其實我已經係好好彩ga la, 工作好順利, 又冇咩病痛, 好健康. 但係都係會怕孤獨終老呀. 唔知第時會點.
但係就算無兒無女會孤獨終老, 我都唔會生小朋友黎害佢. 生佢出黎, 佢一樣要面對孤獨終老的難題, 要做40年工作, 要面對死亡, 面對父母離世. 我的問題自己承擔就可以了.

我反而覺得好多人都冇我咁好彩, 難道都覺得人生咁美好嗎? 覺得子女願意出世的機會咁大嗎?

翡翠宮

tsmtang 發表於 20-8-29 04:04
其實你已經講得好明架喇,但有幾多人肯承認自己自私吖

係樓主想人畫公仔畫出腸
其實樓主都係想岬講,佢幾咁深思熟慮,為左唔想要生另外一個人面對死亡而選擇唔生下一代。

人都係覺得自己俾緊最好既野人地架啦幾時(自以為是)

其實好多角度可以討論。樓主唔生又唔會顯得好偉大。

一個地方政府會想多啲人出世,一個出世帶動好多開支經濟,增加消費、生產力。人人似樓主咁唔生,社會同經濟就大問題,變成死城、老人村,等死。

翡翠宮

mameme 發表於 20-8-29 04:07
非常認同! 我都無諗過係樓主一廂情願假設父母認為嘅美好呢個論點 冒乜鬼險,嗰下爽咗過後先知瀨嘢 ...

基於呢個假設先會有咁既疑問
好明顯
溫室純潔既小花

大宅

貓ling 發表於 20-8-29 04:07
「胎兒沒有意識」只是你自把自為一相情願的認為,你可以問一下他嗎?

個胎兒沒有意識的確係可以爭議.

但係人係有意識就肯定, 兩害取其輕, 唔係殺個胎兒好啲嗎?

大宅

somesome2020 發表於 20-8-29 01:40
明明係人都會怕死,咁點解會捨得生個肯定會死, 會怕死的人類出來?

你可能會話,咁個子女如果成世都健康 ...

我又冇咁諗,到依家我都好多謝父母生我、育我

多謝佢哋俾機會我黎睇啲個世界同黎咗啲個家

令我遇上好多鍚我的人

我依家都有bb,我相信亞b係我肚裡感覺到好多愛,屋企人又好、街外人又好

我都希望小朋友出世都係帶著感恩的心看世界

有時做人只係一場旅程,總會有無數經歷

過程中一定有開心唔開心

所以我都睇化,當然睇返我舊文2、3年我都冇諗過要小朋友

不過我相信係佢揀我做母親

其實正常這些內容我都唔會覆,因為人各有志

生與唔生都係個人選擇,不過好想話俾樓主知

總有一些人係多謝父母賜予生命

沒有任何攻擊意味

首頁
45678...21

尾頁