跳至

首頁

尾頁

別墅

sunnygirl0v0 發表於 20-9-15 01:07
起under你個account,開多個partner account,佢都要填份form

他也是份form 888?

大宅

chu-ma-ma 發表於 20-9-17 22:57
他也是份form 888?

唔係,佢係sponsor你嘅,有份form要填,同你份application form差唔多

別墅

sunnygirl0v0 發表於 20-9-18 06:20
唔係,佢係sponsor你嘅,有份form要填,同你份application form差唔多

係咩,有份咁嘅form! 叫乜名(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
因為主要係老公填,不過男人做嘢甩甩流流⋯⋯唉!

大宅

chu-ma-ma 發表於 20-9-18 18:43
係咩,有份咁嘅form! 叫乜名(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
因為主要係老公填,不過男人做嘢甩甩流流⋯⋯唉 ...

一份係applicant 嘅statuory declaration ,另一份係sponsor 嘅statuory declaration

別墅

sunnygirl0v0 發表於 20-9-18 19:42
一份係applicant 嘅statuory declaration ,另一份係sponsor 嘅statuory declaration

追問之下,佢話填左,thanks!

複式洋房

macromacro 發表於 20-8-29 16:24
想問下你地申請左幾耐?
又或者等左幾多個月就批

上年9月申請,今年4月grant 咗PR

別墅

shirleyfoo1213 發表於 20-9-19 21:27

Congratulations

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

sunnygirl0v0 發表於 20-9-14 18:55
如果你有supporting交唔齊,佢會email俾你同你講有咩要後補,再upload上i
mmi

請問你記唔記得做完police check之後, 幾耐批個PR 出嚟?

大宅

lala229 發表於 20-9-23 12:03
請問你記唔記得做完police check之後, 幾耐批個PR 出嚟?

大約半年,唔係好記得清楚

大宅

lala229 發表於 20-9-23 12:03

批tr定pr要睇你結左婚幾耐,有無小朋友,有無joint asset, 唔一定一批就批pr

別墅

shirleyfoo1213 發表於 20-9-19 21:27

恭喜,好快喎(emoji) 需要補文件嗎?

今年申請既應該有排等

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

sunnygirl0v0 發表於 20-9-23 17:36
大約半年,唔係好記得清楚

Thanks

複式洋房

macromacro 發表於 20-9-23 18:41
恭喜,好快喎(emoji) 需要補文件嗎?

今年申請既應該有排等

要,好小問題,我竟然忘記attach 我老公passport. 同埋佢要我補多次十年住址

子爵府

sunnygirl0v0 發表於 20-9-14 18:52
有呀…第1次交時partner填form我用左紙本,之後收到email要起immi account度create partner個account再重 ...

請問有甚麼文件或資料要準備和提供,可否詳細告知,打算短期內申請partner visa. 非常感謝!

大宅

Gloriasogashiwa 發表於 20-9-24 09:11
請問有甚麼文件或資料要準備和提供,可否詳細告知,打算短期內申請partner visa. 非常感謝!
...

當你開始網上申請時,要開個immi account, 裏面好詳細寫左要交咩supporting documents. 例如id copy, passport copy, 結婚證書,地址證明,水電煤單,聯名戶口(如有),聯名物業(如有),小朋友出世紙副本,幾份forms要填,你同你partner拍拖結婚旅行生活照,兩個一齊出席親友聚會嘅相,我係記得咁多喇

子爵府

sunnygirl0v0 發表於 20-9-24 13:52
當你開始網上申請時,要開個immi account, 裏面好詳細寫左要交咩supporting documents. 例如id copy, pass ...

好詳細,感謝!澳洲公民是申請人嗎?配偶要提供出生證明嗎?

大宅

Gloriasogashiwa 發表於 20-9-24 13:59
好詳細,感謝!澳洲公民是申請人嗎?配偶要提供出生證明嗎?

要pr果個係申請人,澳洲公民係sponsor, 佢好似唔洗出世紙,不過要俾aux passport同澳洲駕駛執照

子爵府

sunnygirl0v0 發表於 20-9-24 14:03
要pr果個係申請人,澳洲公民係sponsor, 佢好似唔洗出世紙,不過要俾aux passport同澳洲駕駛執照
...

即申請人要HKID, passport 便可以?

大宅

Gloriasogashiwa 發表於 20-9-24 14:35
即申請人要HKID, passport 便可以?

申請人好似要埋出世紙,唔肯定,開左immi account後就會睇到要upload 咩文件,好清晰

子爵府

sunnygirl0v0 發表於 20-9-24 17:46
申請人好似要埋出世紙,唔肯定,開左immi account後就會睇到要upload 咩文件,好清晰
...

明白,多謝你。

首頁

尾頁

跳至