0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb7個月已經兩餐糊兩餐奶
,最近佢柯大好辛苦,有次仲爆喊,已經係奶加多10ml水,但學習杯,奶樽,針筒,大人杯,好多方法都試過,只要係水就會扭計,試過比蘋果水佢會肯啜幾啖跟住唔要啦,望住佢咁我唔知可以點做好

大宅

回覆 giiisbb 的帖子

你有冇陪佢一齊飲?俾佢飲時你又一齊飲,仲要加D表情好似好好味,佢飲咗你要讚佢

別墅

mamiemily 發表於 20-8-30 15:20
回覆 giiisbb 的帖子

你有冇陪佢一齊飲?俾佢飲時你又一齊飲,仲要加D表情好似好好味,佢飲咗你要讚佢 ...

我有阿,依家只要見到針筒,杯就喊

別墅

呢個情況我諗我會幫佢按摩肚仔同埋d 奶開多d水,咁可以等佢有多d水囉。不過我b 飲緊皇家美素,so far 都無便秘問題。

大宅

giiisbb 發表於 20-8-29 20:42
,最近佢柯大好辛苦,有次仲爆喊,已經係奶加多10ml水,但學習杯,奶樽,針筒, ...

會唔會加固加得太快腸胃不適應?會唔會一糊三到五奶先?你Bbq一日奶量幾多?

大宅

試下葡萄糖溝水得唔得,甜甜地!

別墅

lamam12 發表於 20-8-30 17:51
呢個情況我諗我會幫佢按摩肚仔同埋d 奶開多d水,咁可以等佢有多d水囉。不過我b 飲緊皇家美素,so far 都無 ...

我b都係皇家美素,從無便秘

別墅

回覆 EasyTrendyMum 的帖子

係啦 所以我都會keep住俾小朋友呢隻架~不過唔知點解一講食美素就會俾人話架啦 好多一講自己小朋友食咩奶粉就話人打手 賣廣告 唉 好傷心架囉

別墅

lamam12 發表於 20-9-12 17:41

係啦 所以我都會keep住俾小朋友呢隻架~不過唔知點解一講食美素就會俾人話架啦 ...

咁係因為佢地唔識分打手既口敏。
除非打手都係媽媽,否則問多兩問就feel到啦

別墅

講真 唔理係咪打手都好啦 相信都係親身經驗嚟架姐 大家都係討論下姐 唔岩聽咪唔好理果個人囉 唔駛攻擊人啦 好多媽媽都講自己小朋友食開果隻奶粉架啦 例如 hipp A+ illuma 等等 唔通我又話佢地係打手咩 算啦 總之我堅持自己俾小朋友食呢隻覺得好就ok 希望大家bb 健康成長啦

別墅

lamam12 發表於 20-9-12 18:07

講真 唔理係咪打手都好啦 相信都係親身經驗嚟架姐 大家都係討論下姐 唔岩聽咪 ...

你喺第二個post俾人話過係打手??

別墅

係呀 好慘囉同埋我朋友都係呀 都唔知做錯d咩 咁岩提到有講美素呢2個字就俾人話 搞到我同朋友都唔敢博返佢,驚左囉~

別墅

lamam12 發表於 20-9-13 19:16

係呀 好慘囉同埋我朋友都係呀 都唔知做錯d咩 咁岩提到有講美素呢2個字就俾人話 ...

可唔可以share嗰個post條link俾我睇下呀,堅八掛

別墅

,最近佢柯大好辛苦,有次仲爆喊,已經係奶加多10ml水,但學習杯,奶樽,針筒, ...

https://www.google.com/amp/s/mamidaily.com/amp/102616207126061/50493

睇睇幫唔幫到手

別墅

EasyTrendyMum 發表於 20-9-13 20:21
可唔可以share嗰個post條link俾我睇下呀,堅八掛

我廢事出賣朋友系列啦 hahaha 俾佢鬧死
Shuuuu....個post 類似講飲鮮奶定奶粉 佢個b 都食呢隻牌子奶粉架嘛 之後咪俾人暗寸囉

別墅

lamam12 發表於 20-9-13 21:06
我廢事出賣朋友系列啦 hahaha 俾佢鬧死
Shuuuu....個post 類似講飲鮮奶定奶粉 佢個b 都食呢隻牌子奶粉架嘛 ...

Haha PM我條link得唔得姐? 我唔多覺有講鮮奶野喎。 其實,我又唔識你,所以更加唔會諗到你朋友係乜水

別墅

EasyTrendyMum 發表於 20-9-14 04:53
Haha PM我條link得唔得姐? 我唔多覺有講鮮奶野喎。 其實,我又唔識你,所以更加唔會諗到你朋友係乜水 :ex ...

離晒題啦 樓主嬲左架啦 haha 有機會私訊你啦

別墅

我b 都食呢隻,so far 無便便問題

複式洋房

回覆樓主:

30ml pasteurised apple juice + 30ml 凍滾水,可幫BB排便。小心爆屎

大宅

用匙喂,加d肥仔水
或者喂湯

首頁

尾頁

跳至