論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

kaka913 發表於 21-3-4 14:53
跟得好差, 收咗錢就無影, 進問多次都只話"唔知"同"等", 等咗兩個月先話原來個工人interview後無再覆幾時得, ...

可以報警嗎?有欺詐成分

子爵府

kaka913 發表於 21-3-4 14:53
跟得好差, 收咗錢就無影, 進問多次都只話"唔知"同"等", 等咗兩個月先話原來個工人interview後無再覆幾時得, ...

死啦!我都係穩咗哩間,個工人姐姐係斷約嘅,一月頭入紙三月同我講入境處唔批佢visa,然後就叫我一直等有工人就幫我問,前後介紹咗兩個都係斷約!!我都等緊人用……我係唔係俾人呃咗啊?
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

子爵府

我係唔係都要穩勞工處職業介紹組問問?我宜家手上只有WhatsApp 收據全額,其他乜合約都冇(emoji)(emoji)(emoji)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

belle_0828 發表於 21-3-10 08:28
死啦!我都係穩咗哩間,個工人姐姐係斷約嘅,一月頭入紙三月同我講入境處唔批佢visa,然後就叫我一直等有 ...
你工人唔批visa? 咁即係工人衰到極, 至少比上2手投訴至唔批visa. 就算扭六壬來到你度都係衰野做盡博炒。 千其唔好要呀。

子爵府

lily-of-valley 發表於 21-3-10 09:14
你工人唔批visa? 咁即係工人衰到極, 至少比上2手投訴至唔批visa. 就算扭六壬來到你度都係衰野做盡博炒 ...

冇要,入境處叫佢9號前離開香港!!依家等緊穩工人(emoji)(emoji)(emoji)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

belle_0828 發表於 21-3-10 10:44
冇要,入境處叫佢9號前離開香港!!依家等緊穩工人(emoji)(emoji)(emoji)
...
我以前件肥廢人, 就係衰到不能形容, 電話簿寫唔晒。

其中最衰教其他bun, if you have baby, you no need to work, employer cannot terminate you, need to give you holiday and money.

佢做咗6個月, Pa死我炒, 投訴, 下一手2個月又炒, 應該有投訴, 又話揾到第三份, 入境處唔再批佢visa.

象牙宮

belle_0828 發表於 21-3-10 10:44
...

仲有呀, 如agency話工人在菲律賓, 以前在香港做過, 但改咗名因為跟老公姓, 就係呢D比人炒無visa的垃圾,改名來呃過, 小心。

子爵府

lily-of-valley 發表於 21-3-10 11:23
仲有呀, 如agency話工人在菲律賓, 以前在香港做過, 但改咗名因為跟老公姓, 就係呢D比人炒無visa的垃圾 ...

多謝分享,我會留意返過去改名個工人!!

lily-of-valley    發表於 21-3-10 11:31

複式洋房

回覆 tru1234 的帖子

找了議員資詢, 佢好好, 幫我研究一下先

複式洋房

回覆 belle_0828 的帖子

你九乘同我一樣成為苦主萬三蚊凍過冰

子爵府

kaka913 發表於 21-3-10 12:07

你九乘同我一樣成為苦主萬三蚊凍過冰

陰公,以前斷約都唔洗萬三,依家俾足仲要俾人呃!!!你有冇收據合約係手???我冇啊

複式洋房

見佢facebook去年頭攪免費派兩次口罩上曬etnet報導, 心想應該係良心企業, 掂知係表面幻覺, 公關技巧, 實際.....怪不得可以短時間內開咁多分店.

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

"嘩, 呢間公司之前都係咁推D想轉工或者斷約工人比我睇, 原來有原因, 大家睇路呀!"

俾咗錢就消失於空氣中,全部野要自己跟,自己打移民局問情況,你追佢 ,佢只會話跟進中.....極品級 agent.

複式洋房

我都係what's apps 收據同入數紙, 自己print.

別墅

heather1106 發表於 21-2-8 00:33
我第一次請,早幾個月。十月請,工人今個月尾到港。中途keep住主動報告進度,幾時入紙、幾時出文件呀,都話 ...
可唔可以pm係邊個agent? 我都有個agent 跟緊🙏🏻

別墅

kaka913 發表於 21-3-10 11:46

找了議員資詢, 佢好好, 幫我研究一下先

呢間中介咁無良,應該受到制裁!

複式洋房

今日收到消委會電郵叫我比資料跟進個案

別墅

kaka913 發表於 21-3-12 13:05

非常好!必須跟進!

子爵府

kaka913 發表於 21-3-12 13:05

請問你點同佢地講?我都想投訴

複式洋房

send email 去銷委會投訴, 之後有職員致電跟進, 唔好怕麻煩, 唔係就會有更多苦主, 你睇返中介合約條款, 我地委託人係完全無保障, 比錢後有咩都唔關中介事, 佢完全嬴晒嫁! e.g. No.6, 8, 9,33, 佢一毫子都唔洗賠.

首頁

尾頁

跳至