夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

liveinpeace 發表於 20-8-31 20:33
同老公一齊4年幾 有個仔
老公脾氣大好自我但一直對我好好
我同佢關係不嬲係佢就我多

要時間,比佢諗吓!我都遇過尼個問題,同老公一齊21年,佢對我都好好,但有一日鬧完架居然冇好似之前咁冇事,佢居然話要同我離婚話其實忍左我好耐,突然發覺唔可以忍落去,話已經唔愛我。明明十幾日前我生日仲送花同好多甜言蜜語,點解變得咁快,我完全接受唔到,不停搵佢傾,我個人好急,係咁迫佢,食唔到訓唔到做唔到野,初初1個月都話要離婚,之後唔再提,但我問佢可唔可以好似以前咁愛我,佢都冇正面答,而家件事發生年半啦!我將佢以前唔滿意我嘅改晒,我要用行動話比佢知我有心維繫,到而家當然未能十足如初,但都做返6-7成,我諗你要比時間佢。而家講咩都冇用。

別墅

我有個朋友老公死咗個老豆,根住情況同你差不多⋯⋯(因為我個fd本身有點港女,人地死咗老豆情緒低落,仲會小事怪老公)
另外我朋友一直以為食硬老公,因為佢老公又好仔、好脾氣、又專一(拍咗10年先結婚)做公務員,最後⋯⋯男方到找了小三堅決離婚,我朋友求佢男方都堅決叫我朋友放過佢
愛情邊有得食硬對方,佢會有親人離世以講這返話,我估樓主平時同老公相處都係要另一半居多,長期處於失平衡狀態,一方就會失望,佢段關係剛好出現第三者,希望你前居可鑑!

男爵府

2020勳章

有冇試下搵婚姻轉導?

大宅

陳木頭 發表於 20-9-17 01:07
要時間,比佢諗吓!我都遇過尼個問題,同老公一齊21年,佢對我都好好,但有一日鬧完架居然冇好似之前咁冇 ...

你好叻, 可以令佢回心轉意。 最初開始時應該會很痛苦, 佢完全無反應, 只有我一個人在掙扎,在改變。 完全處於被動狀態。

複式洋房

Dragon_waiwai 發表於 20-9-17 14:59
你好叻, 可以令佢回心轉意。 最初開始時應該會很痛苦, 佢完全無反應, 只有我一個人在掙扎,在改變。 完 ...

係超級痛苦,完全食唔落野、做唔到野、訓唔到!一星期瘦左15磅。晚晚靠飲酒麻醉自己!一諗返起佢曾經講過嘅甜言蜜語就會喊!時間太長,而且整件事我都唔係單純我存在問題,所以我都有想放棄,我都有提出離婚,但佢唔肯。坦白講,和好易,如初太難!

大宅

陳木頭 發表於 20-9-17 19:11
係超級痛苦,完全食唔落野、做唔到野、訓唔到!一星期瘦左15磅。晚晚靠飲酒麻醉自己!一諗返起佢曾經講過 ...

明白, 這是我現在的狀況。真係好想放棄。

洋房

陳木頭 發表於 20-9-17 01:07
要時間,比佢諗吓!我都遇過尼個問題,同老公一齊21年,佢對我都好好,但有一日鬧完架居然冇好似之前咁冇 ...

宜家過左兩個星期
我同老公情況好似有改善
最初我自己表現得好正面
做任何野都態度好好,由佢話事
但佢都無咩反應,冷冷淡淡咁
我內心都好掙扎好唔開心
心諗又唔係我錯晒
我平時明明都忍你好多野
但諗諗下大局為重,唔好為啖氣又嘈過
搞到無左個老公個仔無左爸爸
於是佢要出夜街半夜先返由佢
佢日夜狂打機由佢
佢係屋企咩都唔幫手由佢
同時不斷親近佢誘惑佢搞野
如是者過左一個星期
佢態度好左,但都仲忽冷忽熱
我堅持做好自己
佢宜家變返平時8成咁
我知道仲有漫漫長路
但有成果之後無再咁唔開心
反映好似慢慢搵到一種新的相處模式
好過以前大家都成日互相煩厭對方
講幾句就唔岩聽

洋房

SaMaMaSa 發表於 20-9-17 04:40
我有個朋友老公死咗個老豆,根住情況同你差不多⋯⋯(因為我個fd本身有點港女,人地死咗老豆情緒低落,仲 ...

我曾經都以為食硬個老公
但原來男人一反面真係可以好無情
但今次件事都會反省自己
有時唔可以迫得另一半太緊
一個人長期受壓最終都會爆煲

洋房

Dragon_waiwai 發表於 20-9-17 14:59
你好叻, 可以令佢回心轉意。 最初開始時應該會很痛苦, 佢完全無反應, 只有我一個人在掙扎,在改變。 完 ...

我都係咁呀
半夜佢出左去玩
自己一個人默默咁流淚
不斷睇鐘佢幾時返
但又唔敢催驚佢反感
返到來又要扮若無其事
男人好怕怨婦
你無咁愛你時你喊佢唔會心痛
只會靠得更煩
反而我態度積極寬容左
佢感受到我氣場唔同左
慢慢願意多左同返我傾計
態度都慢慢改善返

複式洋房

liveinpeace 發表於 20-9-17 22:14
我曾經都以為食硬個老公
但原來男人一反面真係可以好無情
但今次件事都會反省自己

你好好兩星期可以回覆8成,我本身係床上唔係好主動嘅人,初初兩星期我不停做主動,初初佢連錫唔肯,個刻真係心痛到死,慢慢佢係張床上可以好似冇事咁,但一做完又變返晒,佢話只可以床上先可以咁,聽完眼淚係咁流。

複式洋房

liveinpeace 發表於 20-9-17 22:18

我都係咁呀

而家佢要做野、食飯、飲野會夜返嘅,我都唔管佢,佢要自由比佢,初初會等佢返尼,因為佢唔返尼會訓唔到,而家直情佢唔訓係身邊仲訓得舒服,或許時間太耐,我都開始心淡,處處為佢諗為佢想,放低所有尊嚴,最後得到一句唔愛我,雖然佢話當時衝動先咁講,但心中始終有條刺,一齊相處廿幾年,連我都唔知係怕唔習慣定真係仲愛佢。我會給自己一個限期,如果限期前都未能如初,我會選擇放棄。基本上尼年半我都冇開心過,與其日日唔開心,倒不如放棄給自己一個重新。話晒我都係眾人口中嘅好老婆,我唔信唔可以搵到一個珍惜自己嘅男人。大家努力(emoji)!

洋房

陳木頭 發表於 20-9-17 23:16
你好好兩星期可以回覆8成,我本身係床上唔係好主動嘅人,初初兩星期我不停做主動,初初佢連錫唔肯,個刻真 ...

我老公係好中意搞野既人
我本身就麻麻地唔係好大需求
但佢爆煲後為左氹返佢
都有不斷做主動去挑逗佢
比著以前只會等佢來搞掂
咁我主動佢都無抗拒我
床上態度都好溫和
但最初一完事又冷冷淡淡
我都覺得好似自己好cheap咁
如是者每兩日一次搞左兩個星期
佢好似慢慢越來越正常
平時都會叫返我老婆
出街又有交代返去邊同邊個幾時返
之前關係惡劣時佢出街佢只係單聲咩都唔講
可能對有d男人來講搞野真係可以維繫/提升感情

洋房

陳木頭 發表於 20-9-17 23:27
而家佢要做野、食飯、飲野會夜返嘅,我都唔管佢,佢要自由比佢,初初會等佢返尼,因為佢唔返尼會訓唔到, ...

其實都係呀
做人都係求開心
人可以委曲求全一時
但無可能下半世都係咁
最怕有左小朋友
要為佢地負責任

複式洋房

liveinpeace 發表於 20-9-18 00:05
其實都係呀
做人都係求開心
人可以委曲求全一時

我個仔見到我咁,佢都叫我離婚。個囡就講到冇所謂,但見到爸爸走個時就喊到收唔到聲。初初我都覺得唔應該令到佢地冇左爸爸,但我發覺佢地見到我地咁樣,其實佢地都唔開心,只不過佢地唔出聲,有一段時間個仔唔去婆婆度訓(因為佢好鍾意係婆婆度訓),佢話要留係屋企睇住我,就算我見佢唔洗返尼,佢都要我再三確定唔可以有事,第二日佢會打比我,問爸爸有冇蝦我,所以其實勉強一齊,同樣地都會影響佢少地

公爵府

2020勳章

回覆 liveinpeace 的帖子

未必轉到唔要妳。可能只是需要與妳一齊謀求另一個相處,互動,或溝通的方式。佢可能反思與妳以前的就妳方式,日積月累壓抑得他情緒不健康。這個時候,我認為妳最好把握機會表示願意與他合作共同找出一個對他情緒健康的相處方式。例如,妳講嘢唔好另佢覺得妳固執。畀翻啲位佢來同妳協商處理事情的餘地。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

公爵府

2020勳章

liveinpeace 發表於 20-9-17 23:58
我老公係好中意搞野既人
我本身就麻麻地唔係好大需求
但佢爆煲後為左氹返佢
我覺得兩夫妻搞嘢,天公地義的,掂搞,邊個做主動,冇cheap呢回事。有啲男人被老婆主動搞反而覺得係老婆來宣示主權的表示,反而會很鍾意的。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

2020勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 陳木頭 的帖子

你老公以前有冇自己出夜街?如果佢以前冇,但現在去到三更半夜,就有古怪,男人冇路數,好少無端端叫離婚。就算佢現在話唔離,你亦要有兩手準備

複式洋房

soso1227 發表於 20-9-18 14:04
回覆 陳木頭 的帖子

你老公以前有冇自己出夜街?如果佢以前冇,但現在去到三更半夜,就有古怪,男人冇路數 ...

以前都會,就算而家都唔多。我都曾經諗過佢會唔會第二個,但佢基本上返工返屋企,星期六日都係陪我,而佢做野又好忙,基本上係唔再有麻煩上身嘅人。就算以前到而家會夜返都係平均一個月一晚左右

珍珠宮

2020勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 陳木頭 的帖子

如果肯定佢冇女人,就值得挽救,否則寧願單身。好就男人,唔好就難忍。

複式洋房

比d時間佢靜下
我估一時諗唔通,鑽牛角尖姐
唔好先入為主懷疑佢有第三者
同時你都諗下有咩sweet野一齊做過
或者做佢最中意既野
之後再有意無意喚醒一下佢既記憶

等佢難過完,過渡期,好快無事