1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

bb濕疹維持左差唔多半年,唔知佢咩原因,有可能係食物敏感,唔知大家有無俾bb去做檢查?檢查有邊間可以介紹?

複式洋房

BB幾大?可以去驗IgE血液測試,不過要睇下有幾嚴重有無必要

洋房

kelanlan 發表於 20-9-2 05:32
BB幾大?可以去驗IgE血液測試,不過要睇下有幾嚴重有無必要

20個月大,幾嚴重呀,有用海鹽、金銀花,但都唔係好work…有濕疹都已經幾個月……

民房

其實濕疹同過敏係免疫系統失調所致,而腸道係人體最大免疫器官,所以除左check 變樣敏感,不如check 埋bb 腸道情況,係咪缺少左D益生菌。有間公司由中大出professor同專科醫生親自設計腸道測試同益生菌,有專出俾BB既!

呢個係佢哋訪問可以看看!
http://alumni.cuhk.edu.hk/zh-Han ... JmN9vzDd1LTKSDJAnCA

幾個月前,聽佢地個seminar話唔係母乳同剖腹生BB會少接觸左好多益生菌,如果真係,更加要check下補充番!之前去biomed.hk 推薦代碼 "kcuda"有8折,你試下仲work唔work?

別墅

回覆樓主:

我好朋友個bb 一歲大,由6個月開始有濕疹到依家,好嚴重!咁佢就無用任何類固醇藥膏,就用某牌子嘅保濕gel 同睇中醫,搽左戈隻gel 不停斷斷續續,好返又爆咁,但戈隻gel 就係比bb 嘅皮膚不斷更新,排毒。雖然bb塊面都仲爛爛地,但已經比之前改善左好多
佢都有幫bb 做敏感測試,牛奶、花生、堅果、麵粉、蛋白,全部都唔食得!

洋房

johnbmama 發表於 20-9-2 21:52
我好朋友個bb 一歲大,由6個月開始有濕疹到依家,好嚴重!咁佢就無用任何類固醇藥膏,就用某牌子嘅保濕gel ...

邊隻gel?……去邊間做測試,得唔得?

大宅

lovingubaby 發表於 20-9-1 09:44
bb濕疹維持左差唔多半年,唔知佢咩原因,有可能係食物敏感,唔知大家有無俾bb去做檢查?檢查有邊間可以介紹 ...

你試下轉沖涼同LOTION, 我仔而家差唔多2歲用緊BIODERMA SO FAR 好過以前好多, 不過久不久都會發一二次, 搽幾日類固醇又會好返, 好難斷尾, 不過我一定唔可以食蝦, 一隻都發......

洋房

pear000 發表於 20-9-8 11:47
你試下轉沖涼同LOTION, 我仔而家差唔多2歲用緊BIODERMA SO FAR 好過以前好多, 不過久不久都會發一二次, 搽 ...

我仔12月大左右淨係俾佢食過幾次蝦,因為我覺得蝦比較敏感,咁但係之後都幾乎無物點食蝦,大概16個月開始佢就有濕疹,到而家已經20個月……主要肉類都係食豬肉,蛋,魚,怕佢無營養,佢爸爸話cut左蛋,唔好俾佢食怕佢敏感,但我煮餸都淨雞雞落蛋,無辦法,小朋友仲發緊育……

大宅

lovingubaby 發表於 20-9-8 13:46
我仔12月大左右淨係俾佢食過幾次蝦,因為我覺得蝦比較敏感,咁但係之後都幾乎無物點食蝦,大概16個月開始 ...

我又唔會為左怕佢濕疹唔比佢食蛋, 我覺得牛同蝦就真係毒DD, 不過牛我都會比佢食下, 因而營養多

洋房

pear000 發表於 20-9-8 15:18
我又唔會為左怕佢濕疹唔比佢食蛋, 我覺得牛同蝦就真係毒DD, 不過牛我都會比佢食下, 因而營養多

...

不過其實我都唔知佢到底咩敏感搞到佢咁,上網睇好多關於濕疹既野,浸海鹽就已經幾乎日日浸,尋日開始浸埋麥皮,跟著我又睇到人地話bb免疫力差d,要食益生菌,我又買返黎俾佢食,呢幾日睇到原來濕疹bb既維他命d會少d,呢排又補下佢d維他命d…希望我做呢一切真係有用,最緊要俾佢可以斷尾……唉

複式洋房

其實用太多藥膏未必好, 揀都揀天然D既,我呢排跟緊Sunday kiss 介紹果隻純天然成份既Hope’s Relief
不過其實有得由食物入手就最好啦!

男爵府

2020勳章

回覆 bowoo 的帖子

認同呀!由食物著手會好d ,揀有機食材呀,連奶粉都揀埋有機就最好,始終食落去有分別會明顯d,感覺同真實對身體都好d

複式洋房

我本身有濕疹,BB幾個月時試過全身都有紅疹,我從佢2,3個月大開始就已經每日一包益生菌,佢開始食輔食後就係食物加紫蘇油,平時煮食用都只用椰子油,核桃油或玄米油,每日沖完涼都會係重要位置揸椰子油,如果有地方有紅疹或過敏就揸月桂油,坊間一切潤膚膏一概不揸,還有換尿片時會用AVENE噴霧噴屁股,基本上我B就發作過一次後就無發作過了,平時好耐無換尿片都唔會起紅疹,有濕疹既人要注意食用適合既油脂,魚油椰子油紫蘇油都有幫助,切記食花生油或OMEGA 6含量高既油,如果BB濕疹好嚴重可以試下濕敷,類固醇唔係完全唔可以用,適當地用係有幫助既

洋房

kelanlan 發表於 20-9-9 04:07
我本身有濕疹,BB幾個月時試過全身都有紅疹,我從佢2,3個月大開始就已經每日一包益生菌,佢開始食輔食後就係食 ...

紫蘇油係邊度有得買?係咪煎野俾bb食時用?我平時只煲飯煲粥撈菜撈肉……幾乎煮餸唔落油

複式洋房

回覆 JNF 的帖子

認同呀 我之前就係俾$50 登記左試用美素果隻有機奶粉,俾阿b 飲緊,又俾佢搽果隻天然成份cream, 食材果d 例如菜、肉果d都揀有機。呢排就算濕濕既天氣,佢d 濕疹好似都好左d咁,可能心理作用 haha

複式洋房

回覆 lovingubaby 的帖子

我仔出世後一個月開始就有濕疹,都試用過好多款專搽濕疹LOTION都唔得。後來係1歳左右到,用左一款專搽濕疹既萬用膏,就改善左。唔可以話斷尾,但的確令我少左搽類固醇同改善左濕疹。後來再加埋食某一款 (之前食過好幾款)益生菌,宜家3歳,己經好少翻發。當然,佢地食得好清,零食都好少俾佢地既。
有興趣可以PM 我。 ^^

男爵府

2020勳章

我b都食緊呢隻呀,覺得因為有機,無咗其他唔天然嘅成份,我諗自然少咗過敏同刺激,皮膚好似真係好咗架喎

洋房

JNF 發表於 20-9-9 17:07

我b都食緊呢隻呀,覺得因為有機,無咗其他唔天然嘅成份,我諗自然少咗過敏同刺激,皮膚 ...

呢個真係提醒左我,我真係無諗到唔食有機會帶黎既唔好,可能真係同濕疹有關

洋房

bowoo 發表於 20-9-9 13:38
回覆 JNF 的帖子

認同呀 我之前就係俾$50 登記左試用美素果隻有機奶粉,俾阿b 飲緊,又俾佢搽果隻天然成份 ...

你講既我都試下,真係無哂辦法

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

不如將牛、蝦同蛋
分三星期比 bb 試
每星期試一款
每款隔日食
食完真係有敏感即日已經知
一星期食曬三樣
好難估對邊款有敏感呀

首頁

尾頁