自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我發覺我身邊無論朋友同親戚ftm,到左子女開始獨立時,全部同樓主一樣,㵪慕其他人,為自己ftm身份後悔,但明明小朋友好細果時佢哋好自豪,其實點解會咁?

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

唔係個個都有本事做生意,我自問無咁既本事,會好佩服D叻既人,但唔會拎黎同自己比較,各有前因莫羡人,我只會着緊自己眼前既生活,過好自己每一日

伯爵府

PingWu_FB 發表於 20-9-2 11:27
樓主呢D應該叫心態失衡會啱D

如果我係你朋友應該都會驚畀你嫌棄或羨慕⋯⋯ ...

完全同意。

充滿負能量,淨睇文字都覺難相處。樓主唔好介意,無朋友一定有原因。

其實無論女強人定ftm,有自信、積極、正面、知足同快樂嘅人,一定係最吸引同最令人羡慕。有邊個唔想快樂?根本唔關有冇事業、有冇錢事。

點令自己快樂,都係每個人需要學習嘅事。有人喜歡忙,有人喜歡悠閑,點先係好個個不同。有人窮一生精力想搵個老公可以比佢專注家庭,唔洗煩搵錢。有人耗盡心思發展事業。搵到方法達到目標的人就會快樂。

有事業有錢絕對可以不快樂。家庭和諧、知足的人多數快樂。半杯水,永遠只睇到無水嗰部分的人,係註定唔會快樂。睇到有水嗰部分的人,永遠快樂過人。

令人最羨慕的人就係快樂滿足的人。

樓主覺得人地有事業好架勢,D ftm 好無聊。大把女人覺得為事業營營役役無聊夾無謂。我就係其一,從來只羨慕有老公錫住的女人。我覺得人到最後,最珍貴的莫過於親人朋友間的相處,一起的時光。當然有錢係重要,但要為搵錢日日勞勞碌碌,我唔覺羨慕。

我亦唔覺ftm無外型,我認識的女人,大把ftm靚爆鏡,睇自己打唔打扮而已。亦有女強人殘到暈。認識一個女人,朋友聚會話題來來去去自己份工,悶到爆,其實真係無人想知。一講到仔女家庭,佢即刻靜曬,因為好慘,一直想生bb而生唔到。呢D就真係痛苦。事業可以盡力追求,努力點都有回報。仔女無缘就係無緣。我反而同情佢。當然,有人事業家庭都有,但唔一定開心㗎,開唔開心好睇自己點睇自己擁有嘅嘢。

我ftm咗十幾年,日日都好開心,好滿足。朋友多,家人關係好,豐衣足食,於願足矣。

水晶宮

aidan08 發表於 20-9-2 13:07
完全同意。

充滿負能量,淨睇文字都覺難相處。樓主唔好介意,無朋友一定有原因。
你說得好好!讚!
我就盡量平衡二方面,我同仔女關係幾好,我係沒咩事業心,做本分出人工就好滿足。未致於ftm沒收入,但又照顧到屋企。仔女健康沒學壞已感恩,其他野係bonus.

大宅

aidan08 發表於 20-9-2 13:07
完全同意。

大把wm有有老公錫,有仔女,加埋有事業喎,三有喎!

水晶宮

茶木 發表於 20-9-2 10:50
而家開始減肥,先執番個look唔好肥師奶,再試下搵part time做
減肥係終身要做的,得閒係屋企都做到少少,及晚飯清漂、早吃。加油。

伯爵府

mintcream 發表於 20-9-2 13:15
大把wm有有老公錫,有仔女,加埋有事業喎,三有喎!

當然有啦。咁我都可以話大把ftm有老公錫,有工人洗,多錢到洗唔曬,買吓樓買吓股票當投資,日日Shopping 扮靚做自己鍾意嘅嘢,得閒喜歡又隨時可以倍仔女,隨時又可以去旅行啦!

人比人比死人,做乜都一定有D嘢要犠牲。有事業的一定無咁自由,無咁多時間倍仔女成長,而ftm又可能嘗不到事業成功的滋味。唯一可比較的只有快不快樂吧?

大宅

aidan08 發表於 20-9-2 13:30
當然有啦。咁我都可以話大把ftm有老公錫,有工人洗,多錢到洗唔曬,買吓樓買吓股票當投資,日日Shopping ...

各有各快樂囉,但樓主而家唔快樂嘛,佢就係後悔果批,你嘅快樂都補償唔到佢,佢係想改變,唔係需要被說服!有人鍾意日日扮靚去shopping, 有人鍾意自我實現,將自己能力最大化 !
我記得張天愛話,名媛鍾意去ball, 去打麻雀,去shopping, 佢全部唔啱,佢鍾意工作!

伯爵府

茶木 發表於 20-9-1 14:10
你話外國有咩有前途嘅好工肯請中國人?

都唔一定, 我後生時喺英國做專業工種, 不過因為要照顧雙親, 之後返咗來
比較會令人難受, 你睇到都係朋友亮麗一面, 好多時啲嘢, 個個都係有苦自己知.
如果你有時間, 或者搞下投資, 開網店, 又或者用你嘅技能做義工回饋社會, 或者又有另一個風景呢.
加油

伯爵府

mintcream 發表於 20-9-2 13:42
各有各快樂囉,但樓主而家唔快樂嘛,佢就係後悔果批,你嘅快樂都補償唔到佢,佢係想改變,唔係需要被說服! ...

我明。只係世上有D人,永遠羡慕別人擁有嘅嘢,而睇唔到自己擁有嘅嘢。我唔知樓主係唔係,但我認識有D負能量好重嘅人就係咁。

所以我話,點令自己快樂,係每個人都需要學習嘅課題。有D人真係係永遠不會快樂,無論ftm定女强人,都有呢種人。如果你目標係女强人,但你卻做所有ftm導向嘅嘢,咁你做唔到好正常吧?如果你目標係家庭為重,但你卻做盡一切只會令你變女強人,唔開心都好正常吖。
張天愛唔喜歡shopping 去ball, 喜歡工作,咁佢咪努力工作囉。有人可能羡慕佢事業成功,實現自我,亦有人會睇到佢離婚多次,兒女不在身邊成長,始終無一個家。對部分女人嚟講,都可能覺得張失去嘅嘢,先係佢哋人生中最重要嘅嘢,所以唔值得呢。各人有各人把尺,快不快樂最重要。

大宅

茶木 發表於 20-9-2 11:32
都係,我自己都覺得太耐無做野,有啲唔識同人相處, 我平時自己一個,一個朋友都無
...

出去搵番份工見下多啲人先

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

茶木 發表於 20-9-2 10:50
而家開始減肥,先執番個look唔好肥師奶,再試下搵part time做

做乜都好,為自己增值先,加油

伯爵府

茶木 發表於 20-9-1 09:47
舊同學攪幾樣生意,又開食店又出食品,又美容又傾埋韓國美容產品代理, 樣樣有聲有色

自己响屋企煮飯洗衫 ...

所以唔好衝動,廿歲人人恨結婚生仔,到四十歲時見真章,羨慕朋友,同輩,有些係好幸福的,但多,多數係後侮太早被困,成為別人的工人,圍住個家庭轉,當初我也想過返屋企做ftm,但慶幸最後沒有。
不過,條路自己選,最好隨遇而安,珍惜當下,比較會令自己唔開心。

珍珠宮

舊同學攪幾樣生意,又開食店又出食品,又美容又傾埋韓國美容產品代理, 樣樣有聲有色

各有前因莫羡人。

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你有你選擇嘅家庭生活,何需比較

首頁

尾頁

跳至