自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

宜家跟師父學緊車,但係成日拿揑唔到轉彎嘅技巧 (尤其是差不多90度嘅直角彎位), 例如幾時要開始扭軚, 扭軚嘅幅度及幾時要開始回軚。 請問有冇高人可以指導吓?

禁止訪問

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

除咗練多啲真係好難教你幾時轉,車速扭呔幾盡唔同又有分別,自己覺得邊方面掌握得唔好,就叫師傅同你係個方面練習多啲

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

要練習,
多坐司機旁邊睇人幾時轉。

子爵府

tracytang 發表於 20-9-2 00:30
宜家跟師父學緊車,但係成日拿揑唔到轉彎嘅技巧 (尤其是差不多90度嘅直角彎位), 例如幾時要開始扭軚, ...

我以前初初學車都有呢個問題,之後唯有不停操先掌握到個技巧,但考完牌到而家都冇再揸過車

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

youtube 幫到你.

我初學車都有呢個問題, 睇過d 理論真係渣車時唔記得咁多, 到時應該要注意路面形勢, 扭軚回軚都係跟據你架車既位置而決定, 真係要靠練.

講開轉彎, 學車轉彎俾唔俾交叉手/ hand over hand 咁扭軚?

侯爵府

90度轉,你指係大彎定急彎轉?大彎就通常有個黃色箱係路邊,記得果時師傅話,差唔多到燈箱先好轉,同埋唔好一野就轉,轉少少先,唔夠就再調整
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

彎前收油慢車扭軚,彎中開始加油回軚,管好車頭不要越過對面線

伯爵府

bosch 發表於 20-9-2 04:34

我初學車都有呢個問題, 睇過d 理論真係渣車時唔記得咁多, 到時應該要注意路面形勢, 扭 ...

講開轉彎, 學車轉彎俾唔俾交叉手/ hand over hand 咁扭軚?

我記得祗能用豬腸呔!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Momoryo 發表於 20-9-2 01:34
準備一部玩具車或模型車

用一張好大的紙 / 板, 因應玩具車的 Size, 在上面畫一個 三線 x 三線 的十字路口. ...

多謝你!

侯爵府

stkyo 發表於 20-9-2 02:24
除咗練多啲真係好難教你幾時轉,車速扭呔幾盡唔同又有分別,自己覺得邊方面掌握得唔好,就叫師傅同你係個方 ...

多謝妳!

侯爵府

vet 發表於 20-9-2 02:49
要練習,
多坐司機旁邊睇人幾時轉。

多謝妳!

侯爵府

noodleball 發表於 20-9-2 03:15
我以前初初學車都有呢個問題,之後唯有不停操先掌握到個技巧,但考完牌到而家都冇再揸過車
...

我月中考,到宜家都唔係好掌握到

侯爵府

bosch 發表於 20-9-2 04:34

我初學車都有呢個問題, 睇過d 理論真係渣車時唔記得咁多, 到時應該要注意路面形勢, 扭 ...

多謝妳! 師傅冇教用hand over hand 轉彎。

子爵府

tracytang 發表於 20-9-2 09:35
我月中考,到宜家都唔係好掌握到

仲有時間,快d同師父book多幾堂去練唔熟既野,有d人揸車有天份,成日都話自己學左好少堂數去考就pass,但我肯定自己完全冇,由細到大好少坐私家車,的士都冇乜搭,連睇人揸既機會都冇,所以唯有俾多d錢去練

首頁

尾頁

跳至