自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

弱華攪咩呀? 點解要放生被告?

深井青山公路青龍頭段100號豪景花園,於今年情人節(2月14日)發生駭人動物兇案,有29隻動物被人由高處拋下,至少15隻動物死亡,引起社會嘩然,警方當時拘捕了2名涉案男子。但事隔近7個月,警方今(2日)表示律政司決定不就案件提出起訴;有議員批評該案「罪證確鑿」,但律政司「眼白白放生殘殺動物的人」,難熄民憤。

在本年2月17日,警方於荃灣區拘捕一名姓葉(49歲)男子,涉嫌「殘酷對待動物」;翌日又有一名報稱從事網上買賣的36歲姓蔡男子到警署自首,之後被警方以涉嫌「殘酷對待動物」拘捕。當時警方估計動物均是自家飼養,而牠們被擲下前不曾受到殘酷對待,仍在調查涉案人士的犯案動機。今日警方回覆東網查詢時表示,警方已完成調查,在考慮證據後,律政司決定不就案件提出起訴。

議員鄺俊宇表示,他對律政司針對此事的做法「百思不得其解」,認為該案罪證確鑿,警方當時亦高調作出拘捕行動,涉事人明顯牴觸殘酷對待動物條例,但律政司卻不提告,預計社會對此事的反映會十分直接,若律政司不公開解釋不提告的原因及向公眾解釋,相信難熄民憤。

他又指,此案沒有任何政治意味,雖現行法律就該類案件的調查權力有所限制,但並沒有影響警方的執法行動,律政司明顯是「可以做但唔去做」,批評「警察拉人、律政司放人」。

香港非牟利獸醫診所主席麥志豪坦言,對事件只能表示「遺憾」。他解釋,現時殘酷對待動物罪需循簡易程序罪行審理,要在半年內提告,有可能是由於律政司認為案件的證據不足,勝算不高而放棄,惟他批評「人證可能無,但物證點都有。再者,案件是否可以定罪亦不是由你(律政司)決定、是由法官決定。」

麥又指,律政司的責任「不是一定要將疑犯收監,而是要彰顯公義,而唔提告只會令公眾連公義被彰顯的可能性都見唔到」。他認為,律政司不提告的決定,不但無法還離世的動物一個清白,疑犯亦將永遠被外界視為「兇手」,亦影響公眾對檢控機關的看法,是「三輸」的行為,促律政司嚴促跟進事件。

事發在本年2月14日,有人在上址對開山坡發現大量懷疑動物屍體,當中包括11隻寵物鼠、1隻雀鳥、1隻貓及2隻兔子,另有5隻貓及5隻寵物鼠在現場一帶重傷奄奄一息。至15日,再有保安員在屋苑多處尋獲3隻與案有關的英國短毛貓。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

咁變態都放過佢,有無九菜呀?!

侯爵府

律政司咩事呀?好憎動物?

大宅

ewater 發表於 20-9-2 15:55
咁變態都放過佢,有無九菜呀?!

動物都係生命, 點解放過佢

大平果    發表於 20-9-2 17:01

珍珠宮

mickeyeva 發表於 20-9-2 15:51

係law,点可以唔告呀?生命黎架

子爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

嬲到出煙,我諗唔明點解唔告
我記得有晒證據架喎
咁多條生命

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

請問這些新聞來自那一間傳媒?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

3b 發表於 20-9-2 16:29
請問這些新聞來自那一間傳媒?

方向

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

這裡有些JM非常認同我們的司法制度的,你們不要亂説話
我們的律政司已不是第一次有這樣令人氣憤的表現

nextsunday    發表於 20-9-2 17:21

公爵府

畀面勳章

我都唔明囉

alice0606    發表於 20-9-2 16:50

伯爵府

有無搞錯啊,完成調查就放,咁查嚟做咩啊。仲有yc唔洗覆我,依到大部分人都唔會盲撐盲反,個個有腦去分是非黑白

子爵府

回覆樓主:

唉,又無言

水晶宮

回覆樓主:

成份報導有無講到點樣罪證確鑿?

子爵府

phchan 發表於 20-9-2 16:37
這裡有些JM非常認同我們的司法制度的,你們不要亂説話
我們的律政司已不是第一次有這樣令人 ...

你都識講法治已死,有啲咁嘅結果一啲都唔出奇

子爵府

9157 發表於 20-9-2 16:43
有無搞錯啊,完成調查就放,咁查嚟做咩啊。仲有yc唔洗覆我,依到大部分人都唔會盲撐盲反,個個有腦 ...

查嚟話你知佢要出糧囉

侯爵府

係囉,因為“生環者”無法清楚指證犯人犯罪吖嘛!

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

啲動物死得好慘, 仲要冇人為佢地攞返公道

遲啲會唔會同大陸睇齊, 食貓食狗都合法

男爵府

這就是普通法的漏洞, 寧縱無枉.
正常明眼人都睇到. 我自己都認為一定果人條友掟D動物落街.
但可惜法律只講証供. 新聞提到. 屋企有充足糧水, 現場環境不構成虐待動物. 至於點解D動物點解由高處跌落街. 咁就可能唔夠証據証明係由被告掟落街..
呢D都係法律既悲哀...

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

fai_joan 發表於 20-9-2 16:56
這就是普通法的漏洞, 寧縱無枉.
正常明眼人都睇到. 我自己都認為一定果人條友掟D動物落街.
但可惜法律只 ...
但唔係話有人認咗罪咩, 點解都唔夠證據?

首頁

尾頁

跳至