自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友十歲,想比佢學多樣語言,將來競爭力大啲。但宜家呢個時勢,我連返學都唔想比佢返。同同學仔媽咪傾開,自從停課後,同班啲人仔好似 shut down 咗個學習 mode , 很無奈,我不想我果個都係咁,咁來得知,其中有家長比佢小朋友經 zoom 學外語,很心動!各位媽咪點睇網上學外語/補習?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

學語言一定要主動, 或者有人監住佢去學至得. 你個小朋友唔想返學又好似 shut down 咗個學習 mode, 俾佢網上學外語冇用.

男爵府

牛年勳章

如果小朋友有一定嘅法文底子,網上學都冇問題。但如果由零開始,只用zoom學,我覺得有難度。

大宅

bosch 發表於 20-9-3 06:07
學語言一定要主動, 或者有人監住佢去學至得. 你個小朋友唔想返學又好似 shut down 咗個學習 mode, 俾佢網 ...

我意思係,唔想比佢去中心學野同補習

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

jywbb 發表於 20-9-3 07:44
我意思係,唔想比佢去中心學野同補習

都係果句, 好睇佢主唔主動去學, 或者有冇人監住佢去學... 當然個老師點教, 可唔可以令小朋友想去學緊要.

公爵府

2024年龍年勳章

無學過會難,法文發音唔容易,初學面授課比較好。

水晶宮

畀面勳章

我仔上網同個外國人上緊英文。我覺得練oral絕對ok,但佢有英文底,如果第二d語言,完全零底子又唔知係咪效果一樣,不過我覺得可以試吓

就算不是疫情,我覺得上網學外語係個好選擇,時間彈性,不用交通,又可以試堂,老師又多選擇,價錢有平有貴。方便好多。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

batiko 發表於 20-9-3 08:49
成日係BK睇到amazing talker.廣告
唔知好唔好

Amazing talker 係點嘅形?同學仔媽咪介紹果個老師係法國嘅老師,好有經驗,之前係上門教,宜家改為 zoom, 我就係想試堂,但又驚試完唔上好似玩野咁,所以想諗清楚先試

公爵府

BK Milk勳章

jywbb 發表於 20-9-3 08:55
Amazing talker 係點嘅形?同學仔媽咪介紹果個老師係法國嘅老師,好有經驗,之前係上門教,宜家改為 zoom, ...

可以去試下,我都試左幾個先岩個仔。不過有樣唔好,就係你唔可以遲到,遲到就要同個老師傾番再預約時間定點做。

大宅

auhiyo 發表於 20-9-3 09:25

可以去試下,我都試左幾個先岩個仔。不過有樣唔好,就係你唔 ...

咁上得堂,唔會預自己會遲㗎喎

公爵府

BK Milk勳章

jywbb 發表於 20-9-3 09:31
咁上得堂,唔會預自己會遲㗎喎

我個仔有時坐唔定,遲左㩒個上堂制入去就當遲架啦!

公爵府

2024年龍年勳章

jywbb 發表於 20-9-3 12:55
Amazing talker 係點嘅形?同學仔媽咪介紹果個老師係法國嘅老師,好有經驗,之前係上門教,宜家改為 zoom, ...

如果單對單都ok ar

大宅

loveclementine 發表於 20-9-3 09:59
如果單對單都ok ar

係單對單㗎!我就係覺得單對單應該幾好

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

jywbb 發表於 20-9-3 03:47
小朋友十歲,想比佢學多樣語言,將來競爭力大啲。但宜家呢個時勢,我連返學都唔想比佢返。同同學仔媽咪傾開 ...

學外語不用zoom

唔爭在等多幾個月
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

jywbb 發表於 20-9-3 03:47
小朋友十歲,想比佢學多樣語言,將來競爭力大啲。但宜家呢個時勢,我連返學都唔想比佢返。同同學仔媽咪傾開 ...

我兩個小朋友(8、10)係疫情期間用zoom學德文同西班牙文,佢地都學得唔錯

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我自己早排試過視像學樂器,同實體差太多,對我呢d初學。
亞仔現在試普通話,佢學校普教中,小二,一對一,效果麻麻,發音錯都好像糾正唔到,亞仔坐得唔好,又唔係全個頭入鏡,郁黎郁去,心散唔集中,老師都好似無咩辦法,應該完左就算。

大宅

0q.cathy 發表於 20-9-3 11:00
我自己早排試過視像學樂器,同實體差太多,對我呢d初學。
亞仔現在試普通話,佢學校普教中,小二,一對一, ...

學樂器一定唔得

大宅

meikeimami 發表於 20-9-3 10:39
我兩個小朋友(8、10)係疫情期間用zoom學德文同西班牙文,佢地都學得唔錯
...

正喎,有乜心得可以 share 下?
我小朋友好有興趣學法文

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

jywbb 發表於 20-9-3 11:17
學樂器一定唔得

亞sir 開始話ok, 佢都有視像教開,信佢試完,唔係話唔得,只係叫好過無,我呢排停左上堂,自己都懶去練,有上堂就叫keep住,但進步好慢,我仲要係大人。

首頁

尾頁

跳至