婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

想都想不到是子宮內膜移, 四個月前, 肚臍位發現腫起一小粒野, 仲要係痛的, 看了幾個醫生都說是肚臍藏了污垢所以發炎, 痛, 開了止痛藥, 抗生素, 吃了3星期都未見好轉.
於是請醫生轉介專科醫生及照超聲波, 看看能否找出問題, 最後轉介了外科.

外科醫生說不是粉瘤, 他不太懂處理, 又要找另一個外科醫生看看.

我兩個月, 發現月經來時, 腫痛都加重了, 外科醫生說都要多看一個婦科醫生.

如是者, 又看婦科, 婦科醫生說臨床是子宮內膜移位到肚臍, (有些人會子宮內膜移位到肺, 多恐怖)要做手術割掉肚臍粒野, 但肚臍位是外科的, 所以做手術是外科做, 婦科醫生都會在場.....

終於做完手術二個星期, 我傷口還是LA住LA住, 好辛苦, 外科醫生都有定期洗傷口, 但要婦科跟進子宮內膜移是怎樣醫....不知是否要食藥??

唉, 究竟點先可以讓我自然一點? 隱隱作痛, 好難頂, 我媽說, 以前(30年前)佢做子宮手術, 好返都時隱隱作痛, 到現在她68歲, 才沒有這痛既感覺, 我會是一樣嗎?

女人真苦.

大宅

yitaihop 發表於 20-9-3 08:49
想都想不到是子宮內膜移, 四個月前, 肚臍位發現腫起一小粒野, 仲要係痛的, 看了幾個醫生都說是肚臍藏了污垢 ...

我都同意女人真苦,我係割左肌瘤同子宮,生完仔又要再開一刀!
我同你手術不同,但我手術應該大過你,頭3星期係隱隱作痛,現在手術已個半月,我已經完全吾同,所以你不要太擔心,你而家要多休息呀!
子宮內膜移位需要做手術嗎?

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

20101028 發表於 20-9-3 09:09
我都同意女人真苦,我係割左肌瘤同子宮,生完仔又要再開一刀!
我同你手術不同,但我手術應該大過你,頭3 ...

你的手術真係大過我。你好勇敢。
我因為肚臍痛,醫生說是子宮組織到了肚臍積住,所以痛。要割左肚臍的積聚物,之後再醫子宮內膜移位。仲講明大機會返發,唉。。。

你現在唔痛就好了,希望我過多幾星期都唔痛。好好保重。

我術後都是抖了一星期,一星期後,還是要上班做半職媽媽,想再抖都難。。。

大宅

yitaihop 發表於 20-9-3 09:42
你的手術真係大過我。你好勇敢。
我因為肚臍痛,醫生說是子宮組織到了肚臍積住,所以痛。要割左肚臍的積聚 ...

我手術前都是在這裡看其他jm的分享才定d, 所以我都多謝呢度既jm, 你唔使太擔心,我都識人有子宮內膜移位,最後都冇事,祝你早日康復!

大宅

回覆樓主:

大家都係同路人,我都有子宮內膜異位症,生咗兩次朱古力瘤,而家要keep住食避孕藥

男爵府

sue_0305 發表於 20-9-9 22:37
大家都係同路人,我都有子宮內膜異位症,生咗兩次朱古力瘤,而家要keep住食避孕藥
...

我都開始食,暫時定食三個月,希望不要返發。

大宅

yitaihop 發表於 20-9-10 05:31
我都開始食,暫時定食三個月,希望不要返發。

醫生建議只食3個月?我已經食左好多年

男爵府

sue_0305 發表於 20-9-10 13:43
醫生建議只食3個月?我已經食左好多年

係呀!

男爵府

回覆 20101028 的帖子

想問你割左子宮,有咩不良症狀? 會唔會好快衰老?

大宅

oolong817 發表於 20-10-4 22:44

想問你割左子宮,有咩不良症狀? 會唔會好快衰老?

做完手術快3個月,我自己沒有任何不適,因為之前M太多,造成貧血,比較容易攰,現在沒有來M的問題,現在的我比之前精神,沒有提前衰老,身邊人都話我面色比以前好很多,我覺得很好,對我一定是好處多於壞處,割了一了百了!
你醫生要求你割子宮嗎?你身體有甚麼不適?

男爵府

其實呢,我9月30日照到子宮家 卵X 口位,有一個4CM X 4CM 水瘤咁醫生建議做手術,因為佢係普通科,所以唔識婦科
聽朝我就睇婦科醫生,所以搵定資料

我本人想成個割哂,一了百了,唔使煩

想問你係全割定 剩係割子宮保留卵X ?

大宅

oolong817 發表於 20-10-4 23:13

其實呢,我9月30日照到子宮家 卵X 口位,有一個4CM X 4CM 水瘤咁醫生建議做手術,因為 ...

我有保留卵巢,因為無需要割,而且醫生都話割卵巢會提早衰老,你睇左醫生點講先,吾好自己決定,始終割子宮都不是細手術,希望你無事!

男爵府

睇完,又縮細左,而家又變返2CM,醫生話唔使理佢,唔使做手術

大宅

oolong817 發表於 20-10-5 16:41

睇完,又縮細左,而家又變返2CM,醫生話唔使理佢,唔使做手術 ...

恭喜你呀!

首頁

尾頁

跳至