自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

kerotan 發表於 20-10-10 19:13
第三次杜牙根時 醫生有照x-ray說 已做得很乾淨。現在三隻牙腳裏面已填充了

醫生以前有教過我搽咗啲牙膏喺 ...

我都照左x ray,都話清左,但醫生話清左唔代表成功,佢叫我再觀察。我上網揾過啲case,有人杜完唔成功,最後剝左先見到隻牙根有勾,照唔出。可能我隻牙原本都話成功機會不大、所以要觀察耐啲。
我之前都有擦過防敏感牙膏係表面,等我試下用牙線線入去牙縫試下,謝謝你嘅意見!

伯爵府

我用指甲督落隻牙度,有個位,近酸軟牙縫個位仲有少少感覺,酸酸地,但照x ray又真係話清左,好煩惱。

侯爵府

2024年龍年勳章

somehow 發表於 20-10-10 22:08
我都照左x ray,都話清左,但醫生話清左唔代表成功,佢叫我再觀察。我上網揾過啲case,有人杜完唔成功,最 ...

大家都努力啦。現在只能照顧好自己 讓口腔保持良好狀態繼續療程。 相信醫生會為我們盡力

禁止訪問

伯爵府

kerotan 發表於 20-10-11 14:01
大家都努力啦。現在只能照顧好自己 讓口腔保持良好狀態繼續療程。 相信醫生會為我們盡力
...

醫生淨係話觀察,佢一開始都話左成功率唔高,唉!
我又唔知好唔好日日用牙線,驚反效果

侯爵府

2024年龍年勳章

somehow 發表於 20-10-11 22:08

醫生淨係話觀察,佢一開始都話左成功率唔高,唉!

下次幾時見醫生
可打電話去診所叫姑娘問下可唔可以每日用牙線

伯爵府

kerotan 發表於 20-10-11 22:17
下次幾時見醫生
可打電話去診所叫姑娘問下可唔可以每日用牙線

我之前問可唔可以用牙線、電動牙刷,姑娘話冇問題。
有排先見醫生,之前話冇咩特就繼續觀察,有唔舒服先見醫生,而呢個牙縫問題我一早問過醫生,醫生話落左鋼cool,係會少少,但我覺得唔關鋼cool事。醫生唔係果啲有耐性嘅人,所以冇再問

侯爵府

2024年龍年勳章

somehow 發表於 20-10-11 23:28
我之前問可唔可以用牙線、電動牙刷,姑娘話冇問題。
有排先見醫生,之前話冇咩特就繼續觀察,有唔舒服先見 ...

目的都係想保持清潔,唯為輕手啲。另外我覺得最細頭牙縫刷都幫到手,用牙線拉上拉落總有啲擔心 chok到個箍。
明白你的感受啊!只有盡力而為,救唔到也沒辦法。

伯爵府

newcomer550 發表於 20-9-3 14:41
我太太有隻牙又係, 十幾年前杜咗整咗牙套. 上個月牙套爛咗, 第一個牙醫話原有隻牙得番好細, 最好植牙, 一 ...

我未聽過植牙植响隻真牙度,乜唔係要脫咗牙植入牙骨裏面咩?新技術?

伯爵府

kerotan 發表於 20-10-11 23:38
目的都係想保持清潔,唯為輕手啲。另外我覺得最細頭牙縫刷都幫到手,用牙線拉上拉落總有啲擔心 chok到個箍 ...

我都諗住買牙縫刷試下,同埋刷啲防敏牙膏入去。真係人都癲,好驚要剝

侯爵府

2024年龍年勳章

somehow 發表於 20-10-12 21:09
我都諗住買牙縫刷試下,同埋刷啲防敏牙膏入去。真係人都癲,好驚要剝
...

明啊, 花錢花精神去博一舖! 心裏有壓力的。 奈何 隨著時日都冇得期望金剛不壞 盡力就是。 牙患雖苦也不是不治之症, 阿q啲諗會否輕鬆啲。
加油,加正能量

大宅

想問下杜牙根是不是要長出牙瘡先?因為我一個醫生要杜, 另一個話補, 朋友話要長出牙瘡才需要杜, 好煩

伯爵府

kerotan 發表於 20-10-12 22:07
明啊, 花錢花精神去博一舖! 心裏有壓力的。 奈何 隨著時日都冇得期望金剛不壞 盡力就是。 牙患雖 ...

thanks

大宅

回覆 tracymama 的帖子

我開頭都係補左先,但補完仲痛先杜牙根的。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

萌貓 發表於 20-10-11 23:47
我未聽過植牙植响隻真牙度,乜唔係要脫咗牙植入牙骨裏面咩?新技術?

個牙醫話隻牙冠斷咗, 但牙腳冇事, 所以用得幾多真嘢就用幾多.

侯爵府

2024年龍年勳章

somehow 發表於 20-10-12 21:09
...

你找到適合的牙縫刷未呀
我現在已完成療程 做好牙套了
之前因為帶住個臨時牙套 不能用牙線就用其他清潔工具, 有些牙縫刷是膠的, 有些牙籤 一邊是刷頭都是膠的。
這些小東西比牙縫刷細 比較易入位 但因為係直身又不及牙縫刷L型就手特別裡面大牙。我都沒想到 為了兩側牙篷用上4 ~5件工具。

我總算捱過了希望你及其他jm都順利

伯爵府

kerotan 發表於 20-11-1 11:33
你找到適合的牙縫刷未呀
之前因為帶住個臨時牙套 不能用牙線就用其他清潔工 ...

我用到牙線,所以繼續用緊牙線但條la依然酸酸地

伯爵府

kerotan 發表於 20-11-1 11:33
你找到適合的牙縫刷未呀
之前因為帶住個臨時牙套 不能用牙線就用其他清潔工 ...

我係萬寧買左最細7mm有刷毛果款,用唔到,好嘅牙縫都血流成河,酸軟果隻更係變得更酸,只可以塞入近牙肉果頭,冇辦法成條牙縫用,太密。

大宅

我之前係私家度睇佢唔肯幫我杜牙,要我植牙,後尾去咗非牟利到佢幫我杜牙+牙套,過程係麻煩嘅,但過咗年幾依家都冇咩事。

你可以去睇下問下:
http://projectconcern.org.hk/zh-hant/node/87

侯爵府

2024年龍年勳章

somehow 發表於 20-11-29 17:46
我係萬寧買左最細7mm有刷毛果款,用唔到,好嘅牙縫都血流成河,酸軟果隻更係變得更酸,只可以塞入近牙肉果 ...

我見萬寧屈氏最幼是 6mm
市面另有一些矽膠牙簽刷及膠牙簽刷 都會比牙縫刷幼少少
如果放入到冇理由會流牙血,流血即是狀況不好喎 幾時覆診?

我的新牙冠都ok啦但始終不敢太大力咬東西

首頁

尾頁

跳至