跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好,我係澳洲pr, 因為係香港有左Bb, 但係又想28週之後先去澳洲生,暫時打去Brisbane, 想問下大家知唔知點樣係澳洲醫院留位生bb? 因為我見其他人要先搵GP refer, 但係28週先去到,唔知會唔會唔接受?或者full booking? 唔該

複式洋房

joycetang214 發表於 20-9-3 18:18
大家好,我係澳洲pr, 因為係香港有左Bb, 但係又想28週之後先去澳洲生,暫時打去Brisbane, 想問下大家知唔知 ...

你返去可以見左GP,跟住約醫院。我係sydney 生,唔知會否有分別。我成35週先返去生。

子爵府

joycetang214 發表於 20-9-3 20:18
大家好,我係澳洲pr, 因為係香港有左Bb, 但係又想28週之後先去澳洲生,暫時打去Brisbane, 想問下大家知唔知 ...

Better check and plan ahead. At the moment, a lot of Australians are stranded overseas due to flight cancellations and limits on number of return citizens placed by each state.

複式洋房

Chato 發表於 20-9-7 11:37
你返去可以見左GP,跟住約醫院。我係sydney 生,唔知會否有分別。我成35週先返去生。
...

多謝回應,請問你係35 週先refer 都有位同肯收?係公立家私家?

複式洋房

joycetang214 發表於 20-9-8 14:52
多謝回應,請問你係35 週先refer 都有位同肯收?係公立家私家?

公立醫院跟catchment 收本地人,所以你要揀好醫院再揀住邊區。你有PR,公立一定收。我都係去公立醫院咋。香港時,就一直私家跟,不過都有登記QE just in case 有詳事都可以入。我人未到就先約見GP to get referral letter. 見完就即刻網上預約醫院。跟住醫院好快會有人call 你。你可以pm我如有需要。

子爵府

小心飛機上感染covid,留港生仲好
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

大宅

Chato 發表於 20-9-7 11:37
...

請問有左35weeks返到澳洲,要唔要酒店隔離14日呢?定直接送去醫院?

複式洋房

sunnygirl0v0 發表於 20-9-12 06:36
請問有左35weeks返到澳洲,要唔要酒店隔離14日呢?定直接送去醫院?

我舊年返去生的,所以不用隔離。而家就要啦

男爵府

sunnygirl0v0 發表於 20-9-12 06:36
要酒店隔離,要俾成hkd 20,000 for 14 日一個人。

大宅

返去要隔離14日好甘喎

大宅

不過你PR香港生BB又無CITIZENSHIP...唉

公爵府

而家幾多weeks ?
聽聞返澳洲机位好緊張,又cancel, 又话要upgrade business class。而家訂都好似订唔知一月定三月。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珍珠宮

readymama 發表於 20-9-13 15:34
要酒店隔離,要俾成hkd 20,000 for 14 日一個人。

唔係2800澳紙咩?

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 我係c奶 的帖子

個個state唔同,上唔同state既 state health web睇啦,資料最update ...屋企人上月喺Perth quarantine standardised $2520 per person , 2人同房就$3360 for 2..

珍珠宮

stinkyrabbit111 發表於 20-9-21 19:19
回覆 我係c奶 的帖子

個個state唔同,上唔同state既 state health web睇啦,資料最update ...屋企人上月喺 ...

我上去睇下先,thx

大宅

我係c奶 發表於 20-9-21 16:44
唔係2800澳紙咩?

nsw係大人3000蚊,2大2細就5000蚊

珍珠宮

sunnygirl0v0 發表於 20-9-23 17:39
nsw係大人3000蚊,2大2細就5000蚊

Thx

首頁

尾頁

跳至