跳至
[加拿大] 考車牌

首頁

尾頁

男爵府

schokoladeheiss 發表於 20-11-25 03:05
其實第一件事係想好係邊個省住,每個省licence規定未必一樣。你之前有車牌好大可能唔使考筆試,淨係pass路 ...

謝謝你,因為係Canada 無車真係好慘,所以希望能快些考到

男爵府

2021勳章

mikehappy 發表於 20-11-25 07:32
謝謝你,因為係Canada 無車真係好慘,所以希望能快些考到

喺香港攞個國際車牌$70 ,到埗用國際車牌揸住先。

男爵府

vespa 發表於 20-12-5 13:29

Thx

別墅

vespa 發表於 20-12-5 13:29

如果你有呢度ID,國際牌只可用3個月。

複式洋房

schokoladeheiss 發表於 20-9-5 03:37
?
你係咪考class 5路試?我唔知你使唔使考筆試,如果無,我建議你睇吓icbc本筆試書,始終BC同香港駕駛條例 ...

香港車牌過來加拿大,可以直接考class 5 都要再考筆試(我考咗4次先成功)

複式洋房

Rickymom 發表於 20-9-4 08:20
唉!我在香港已有二十年車牌(雖然之後駕車次數只有一、兩次),但在溫哥華的列治文考車牌第二次仍不合格( ...

我都係考Richmond 考咗4次先成功,建議多開考試路線,最好日日都揸下車,揸車經驗多咗考試就唔會咁驚!

大宅

2021勳章

patheticwoman 發表於 21-1-6 04:39
我都係考Richmond 考咗4次先成功,建議多開考試路線,最好日日都揸下車,揸車經驗多咗考試就唔會咁驚!
...

恭喜恭喜!可惜我考第四次仍不成功,要再考筆試後,才可以排期考路試呀!

複式洋房

Rickymom 發表於 21-1-6 07:52
恭喜恭喜!可惜我考第四次仍不成功,要再考筆試後,才可以排期考路試呀!
...

請問是不是改了例,考路試不合格需要重考筆試嗎?

大宅

2021勳章

tomobaby 發表於 21-1-26 11:42
請問是不是改了例,考路試不合格需要重考筆試嗎?

不是,因為筆試有效期只有一年,若有效期內未能取得車牌,便要重新再考筆試

複式洋房

Rickymom 發表於 21-1-26 12:31
不是,因為筆試有效期只有一年,若有效期內未能取得車牌,便要重新再考筆試
...

Oh,sorry to hear that! 祝你下次合格,加油(emoji)(emoji)

別墅

Rickymom 發表於 21-1-26 12:31
...

請問可唔可以一到步就考筆試啦? 然後排期幾耐先至可以考路試?

大宅

2021勳章

Varanasi 發表於 21-2-11 21:15
請問可唔可以一到步就考筆試啦? 然後排期幾耐先至可以考路試?

疫情下,積壓的考試很多,且全部都要在網上預約時間,我十二月尾在網上預約考筆試,已經要預約至三月,要筆試通過了,才可以預約路試,相信最快也需要數個月至半年後吧!

別墅

patheticwoman 發表於 21-1-6 04:27
香港車牌過來加拿大,可以直接考class 5 都要再考筆試(我考咗4次先成功)
...

可以先考路試?

複式洋房

Varanasi 發表於 21-2-12 10:36
可以先考路試?

考完筆試再考路試,如果有香港車牌不用考Class7直接考Class5

別墅

tomobaby 發表於 20-9-17 13:50

聽過最多係考十次,考七次才pass都大有人在。我在香港有揸 ...

請問有冇人知道如果 拎住working permit過去可唔可以考車牌呢?

公爵府

2021勳章

Varanasi 發表於 21-2-24 15:07
請問有冇人知道如果 拎住working permit過去可唔可以考車牌呢?

可以

別墅

請問各位有無溫哥華廣東話的教車師傅介紹? 🙏

別墅

2021勳章

patheticwoman 發表於 21-2-12 14:29
考完筆試再考路試,如果有香港車牌不用考Class7直接考Class5

請問一下香港牌只可以用90日,如果class 5路試是在這90日後才進行,在成功考取到class 5前的這段空白期是否要有合資格的駕駛者在旁才可揸車?

複式洋房

stiga 發表於 21-3-22 02:59
請問一下香港牌只可以用90日,如果class 5路試是在這90日後才進行,在成功考取到class 5前的這段空白期是 ...

是的。”國際牌”若你是PR身分只能用90日,若旅客身分可以用半年。
PR人士過了90天後,筆試合格但又未考獲Class 5牌照前都是不能獨自駕車,必須要有BC省full driver license人士在旁先揸得。

別墅

2021勳章

tomobaby 發表於 21-3-24 13:41

是的。”國際牌”若你是PR身分只能用90日,若旅客身分可以 ...

謝謝回覆,咁90日後係咪要surrender香港車牌來換取L牌直至考到class 5? 還是直至考到牌先surrender?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊