母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問人奶放雪櫃後坐暖後(38~40度) ,呢d一粒粒係咩來架?
我懷疑係脂肪,咁阿b會否食少左d營養唔夠脂肪呢? 事關我個b係早產b, 出細唔夠2kg. 現在很需要增磅呀,我驚佢唔夠營養

別墅

回覆 JoeyPC 的帖子

你有冇搖勻佢?之後睇utube有個台灣姑娘教係儲奶袋到倒出黎之前要禁禁個袋,話如果唔係啲脂肪就會痴曬啲袋邊咁

大宅

summeryuii 發表於 20-9-4 21:58
回覆 JoeyPC 的帖子

你有冇搖勻佢?之後睇utube有個台灣姑娘教係儲奶袋到倒出黎之前要禁禁個袋,話如果唔 ...

搖勻左後飲到最尾都係剩返痴住向樽身度,有無方法溶左佢?定係我坐熱支奶既方法唔啱?
我用熱水壺倒水入杯,大約60 度浸及不斷搖勻,1~2分鐘後奶已經升到38 度,跟住就出現白色脂肪粒了

複式洋房

JoeyPC 發表於 20-9-4 13:45
請問人奶放雪櫃後坐暖後(38~40度) ,呢d一粒粒係咩來架?
我懷疑係脂肪,咁阿b會否食少左d營養唔夠脂肪呢? ...

你個樽係玻璃樽?

大宅

JoeyPC 發表於 20-9-5 06:30
搖勻左後飲到最尾都係剩返痴住向樽身度,有無方法溶左佢?定係我坐熱支奶既方法唔啱?
我用熱水壺倒水入杯 ...

用恒溫坐奶器比較好,可以慢慢加熱至40度,油水容易結合,唔會有結塊,結塊又食唔到會浪費左d營養,同埋60度太高溫啦。

大宅

ekgw 發表於 20-10-11 23:20
用恒溫坐奶器比較好,可以慢慢加熱至40度,油水容易結合,唔會有結塊,結塊又食唔到會浪費左d營養,同埋60 ...

謝謝妳的建議,我試下早d慢慢咁坐暖支奶

子爵府

用坐奶器,坐奶之前搖勻佢先放入坐奶器,坐奶器本身已經調好溫度,唔需要度來度去,Keep住40度左右,唔會流失營養,而且佢溫度唔會下降,用熱水慢慢會變凍。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊