自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bobomia 發表於 20-9-4 19:21
呢個題材可以拍一齣電視劇

好好睇呢個post

水晶宮

回覆 上校車 的帖子

邊個話六七十年代難搵食個。?嗰時先至係工業起飛嘅年代。應該係五六十年代係嗎。

珍珠宮

2024年龍年勳章

granja 發表於 20-9-4 19:37
鬼佬唔開中餐館。

外國人對中餐需求好大?

珍珠宮

2024年龍年勳章

my005 發表於 20-9-4 19:38
原居民至多客家話、圍頭話呀﹗

莫非原居民唔識廣東話係好普遍嘅事?

水晶宮

幸福花 發表於 20-9-4 20:40
回覆 上校車 的帖子

邊個話六七十年代難搵食個。?嗰時先至係工業起飛嘅年代。應該係五六十年代係嗎。 ...

我老公係六十年代初出世既,佢圍村大架,唔係個個都享受到工業起飛年代,果陣由鄉下出城唔係而家咁方便架

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bobomia 發表於 20-9-4 20:42
莫非原居民唔識廣東話係好普遍嘅事?

當年都係架,因為當年教育未普及,係返學至學到廣東話,又唔係家家有電視既。

不過而家既原居民,梗係識廣東話啦,教育普及化嘛,試問邊個無得返學既?同埋多數有電視啦。

不過,香港好怪既,都有啲人以唔識廣東話,只識英語為榮架﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

2024年龍年勳章

Happy_hk 發表於 20-9-4 19:42
睇"甜蜜蜜"黎明未就係跟住人去外國做餐館,不過黎明就唔係原居民。
以前租村屋住,成條村多數廖姓原 ...

海外兄弟d屋嘅租金,全部落晒入包租公自己個袋?

珍珠宮

bobomia 發表於 20-9-4 19:59
外國人好鍾意食中國菜?

英國好多鐘嗌中國菜外賣,一個蛋炒飯都要5-6英鎊(宜家有冇升價?n咁多年冇去)

一係就係洗衣店、超市(你睇葉玉卿老公就知

香港人去美國就難啲,反而越南人就好多,一係舊金山比人去賣豬仔嗰批,同埋當年美國貪污好嚴重上左岸要係天使島有錢贖身先可以上岸

珍珠宮

2024年龍年勳章

my005 發表於 20-9-4 19:48
工廠?唔識聽唔識講,邊個請呢?

其後有華人開車衣廠,咁都有華人去做既。

我意思係香港嗰個時代唔係好多工廠嘅咩?女人去做工廠妹,男人唔可以去工廠做嘢嘅咩?點解要離鄉別井?

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

圍村人好多係多重國籍
住過幾條村 年長村民都識 好多時返黎三 幾個月又返去

後生果d有d係hk 有d係果邊 澳洲 英國 美國 都有

珍惜 感恩
You got this!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

鴨鴨比 發表於 20-9-4 19:50
多數都發
以前英磅都貴,肯捱肯做一定有出頭日
以中國人式係英國教仔

中國人肯捱,又肯儲錢。

水晶宮

樓主,建議你睇港產片「我愛扭紋柴」
發哥同Dodo 做,講圍村人移左民去英國回流圍村,幾好笑架

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

即係等於鄉下一個人落香港,之後返去咪會介紹d郷親一齊落嚟打工咁囉!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

bobomia 發表於 20-9-4 19:58
即係當時去外國賺錢可以賺得比香港多好多,所以過去外國?

一定啦!

仲有 新界佬 有多都 好爛賭,終日沉迷賭博,有啲因為欠債累累,
出外國一來收入多咗,二來少咗賭博嘅誘惑。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bobomia 發表於 20-9-4 20:47
我意思係香港嗰個時代唔係好多工廠嘅咩?女人去做工廠妹,男人唔可以去工廠做嘢嘅咩?點解要離鄉別井?
...

香港工廠揾得幾多呀?梗係揾英磅啦。

我朋友個細佬,响香港做酒樓點心既,有人賞識去日本做,幾倍香港人工呀,當年。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

2024年龍年勳章

olkan 發表於 20-9-4 19:59
窮囉!以前圍村人普遍生好多仔女,資源有限,冇幾多有讀書機會,真係盲字都唔識多個,6,7歲就幫手去耕種, ...

IC

珍珠宮

2024年龍年勳章

my005 發表於 20-9-4 20:01
以前係架。相對西餐,又算平呢。

IC

珍珠宮

bobomia 發表於 20-9-4 20:47
...

以前50-70年代男仔要學師要搵人做保篤人,要幫師傅洗衫煮飯倒痰罐,帶埋被鋪去訓,所以比人炒叫炒魷魚,被鋪券起好似魷魚咁

所以有機會男仔都向外發展

珍珠宮

2024年龍年勳章

my005 發表於 20-9-4 20:05
男子,叫男丁,男性原居民有丁權,一係等政府批地,一係自己有地或買地,可以起三層既村屋。
...

咁套丁係咩來架?

珍珠宮

2024年龍年勳章

olkan 發表於 20-9-4 20:18
以前移居的圍村人多數做餐館,學識少少英文就做樓面,唔識英文又想學廚就由廚房洗碗,洗切開始學。平日同放 ...

ICIC

BTW,而家好多地方都開兩餸飯,咕嚕肉係必有嘅菜,同埋外國人好鍾意食啲甜甜酸酸嘅嘢。

首頁

尾頁

跳至