醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔由於疫情關係, 長期困在家, 沒有運動, 只有打機, 之前3月被蚊釘了, 雙腳傷口好了又再傷, 6月學, 太熱多汗, 攪到PAT PAT都8成抓傷, 到8月中突然爆出好多細疹, 現在手都有, 心口, 耳朵都爆.
看了專科也只是吃敏感藥, 擦類固醇(巳擦15天), 及CREAM. 另看了中醫(巳吃了5天藥)也沒有改善,

仔仔每晚抓到血床血被, 我每晚要替他包雙手,雙腳及PAT PAT, 真的好累...

請問各位仍有何高見? 因快要上學了...

盼賜教
:idea:

別墅

Sarah1 發表於 20-9-4 19:03
我仔由於疫情關係, 長期困在家, 沒有運動, 只有打機, 之前3月被蚊釘了, 雙腳傷口好了又再傷, 6月學, 太熱多 ...

你帶佢睇什麼專科?咁個醫生又點講?

大宅

皮膚專科醫生只說是濕疹, 只比類固醇+CREAM+敏感藥, 驗血對塵高度敏感, 仲要成1個月後先有期覆診...

別墅

濕疹都系因為濕邪引起,平時要注意禁止食生冷,禁水果飲料,多曬太陽,早睡覺。在此基礎上找中醫治療,一般效果系唔錯嘎。
類固醇只是抑制癥狀,並不能治好濕疹

複式洋房

回覆 Sarah1 的帖子

我仔係搽CARUN 萬用膏 + LIFE SPACE 益生菌,不過你仔咁嚴重,你最好搽少少試下幾日先。濕疹都分好多種,人人情況都唔同。不過我仔試過係WORK。你不防參考下。

複式洋房

我仔由於疫情關係, 長期困在家, 沒有運動, 只有打機, 之前3月被蚊釘了, 雙腳傷口好了又再傷, 6月學, 太熱多 ...
你可以買啲益生菌比佢食,另外就係煲一啲去濕既湯水比佢,應該減輕佢身上既痕癢情況

大宅

仔幾歲?打機壓力都有影响
飲食及充足睡眠
可能坐得多出咗汗引致
留意坐墊要疏氣 衭要全棉薄身
千奇唔好用類固醇,害人不淺
如果有出水可用死海鹽浸洗
強力無比膏搽
可做運動令到出汗排毒
但要立刻冲洗以免汗加劇皮膚敏感
平時開冷氣
面X有濕疹group戎類group
可考慮join知多D呢方面嘅知識

禁止訪問

男爵府

mackereltuna 發表於 20-9-14 17:11
你睇下試唔試吓「澳洲蜂蜜修護膏」,全天然BB都用得,真係做到止痕消炎。因為我2個仔都有濕疹,真係成十 ...

請問係咪用完好返濕疹?

禁止訪問

男爵府

mackereltuna 發表於 20-9-14 22:31
好返我真係唔知係咪,只可以話止痕後,佢冇再爛手消到炎,皮膚靚返冇傷口。佢因為為之前揸得太多類固醇, ...

請問同時係咪都有戒口?謝謝答覆

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 Aimeeli2019 的帖子

真心多謝各位
細仔:

因之前要照顧細仔, 比較忙, 吃了中藥後有許多細疹出現, 所以沒有再看中醫(看過普通科, 皮膚專科, 中醫), 之後每天早晚擦CREAM, 每晚包雙手及雙腳+俄羅立英, 好似木乃伊咁, 阻止佢抓, 另煲意米水, 老黃瓜+土服零, 偏豆亦豆, 現在可能抓不到, D傷口開始好番少少, 只有一些傷口仍流水才擦類固醇, 所以唔敢再攪任何野住.

大仔:

但大仔手中又爆濕疹 (其實一路都有在雙手內接位) , 前天隻眼又紅又踵(可能濕疹上眼), 原本月底皮膚專科覆疹 (細仔)+大仔(新証), 我同護士講大仔隻眼又紅又踵, 等唔到咁耐, 求佢可否當急証看, 個護士漠不關心地說不能, 叫我自已看另一個皮膚醫生, 仲話醫生有另一皮皮膚醫生介紹, 真的好想X+Y佢, 我最後取消下星期2個BOOKING, 無醫德的醫生, 幾醒都無用. 大仔是在此疫情8個月之前都無, 可能長期留在家, 缺乏運動, 食埋D即食麵, 薯片, 打機打到2時.....真的無氣了 , 明天看另一皮膚專科, 希望有轉機...

大宅

回覆 瑞之 的帖子

瑞之
多謝
之前每晚都食雪條, 現在所有凍野都要介喇...

大宅

回覆 CandiceGril 的帖子

CandiceGril
有甚麼益生菌介紹?

大宅

回覆 yoyolaw 的帖子

yoyolaw
多謝您

我都想介類固醇, 但有D傷口流水沒法不擦

我也看了面X群組, 有很多同路人分享意見, 我會好好學習