自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

appledai 發表於 20-9-5 17:33
看完你第一部故事,好勁,簡直教科書式的勝利,好多女人,老公一出軌就離婚,其實離婚未必是最好的結果,你 ...

(emoji)幸有位讀心理學的好朋友

男爵府

hker 發表於 20-9-5 17:42
叻叻!

其實,我覺得清潔員工勁叻!十分感謝她們。

我覺得現在疫症時期,老闆更需要我呢個工種,所以無減仲有加

wcpcelia    發表於 20-9-7 15:22

侯爵府

加油

男爵府

smiletigger 發表於 20-9-5 18:02
剛睇過你的分享,不禁要覆一覆你,真係好勁,好有正能量

不是我勁,只係當時馬死落地行,也靠我的例子鼓勵下各位Jm疫景都可以求生,天無絕人之路

男爵府

Happy_hk 發表於 20-9-5 16:43
加油~~幾分耕耘,幾分收獲

多謝,我很努力活好每一天,正面面對每一件事,大家都加油

ccysj01    發表於 20-9-5 20:44

侯爵府

CSWan 發表於 20-9-5 20:30
不是我勁,只係當時馬死落地行,也靠我的例子鼓勵下各位Jm疫景都可以求生,天無絕人之路
...

你好高EQ,對住出咗軌嘅c6,忍得住唔怪佢,又肯認自己缺點,呢d無得做戲,一定係真性情。

男爵府

smiletigger 發表於 20-9-5 20:33
你好高EQ,對住出咗軌嘅c6,忍得住唔怪佢,又肯認自己缺點,呢d無得做戲,一定係真性情。
...

的確係,對方出軌,不能單怪對方,如果自己真係咁好,無可能發生呢件事,當然唔排除有啲賤男人,但係我同先生都經歷好多野,大家相愛而結婚,唔係玩玩下,當時形勢的確係我忽略咗佢,我有深切反醒,而且愛一個人就算佢犯錯,甚至不能一齊,我都真心愛佢,而且真的發自內心!而家我們生活好好,女女也讀中學了!

珍珠宮

Love and Kindness are never wasted.

侯爵府

CSWan 發表於 20-9-5 20:32
多謝,我很努力活好每一天,正面面對每一件事,大家都加油

思想正面,有正能量,個人先活得開心。否則,只會自怨自艾。jm祝福你

男爵府

Percy210 發表於 20-9-5 21:11
思想正面,有正能量,個人先活得開心。否則,只會自怨自艾。jm祝福你
...

多謝,現在每個人都需要正能量,希望我的經歷可以幫下D想唔通的Jm

侯爵府

回覆樓主:

啱啱睇番你同c6之前嘅故事,真心覺得你好勁!比著我一定做唔到咁冷靜

男爵府

lovelyliz 發表於 20-9-5 21:54
啱啱睇番你同c6之前嘅故事,真心覺得你好勁!比著我一定做唔到咁冷靜

其實當時個心好實,不過事情總要解決,拖長來攪仲煩,面前得兩個答案,所以有句歌詞話,放過人=放個自己,當時的心情就係咁,勉強對方要生要死,留得住人又留唔到心,反而放他離開,之後可能還能見面!

男爵府

大宅

CSWan 發表於 20-9-5 16:29
有感而發
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22491136

男爵府

牛年勳章

子爵府

2024年龍年勳章

第一次看你的故事,你很堅強,eq很高,雖然朋友教你對策,但到實戰的時候真的要靠自己,最重要面對自己又愛又恨的人,絕對絕對不容易。
現在你的幸福真是得來不易,祝你們一家幸福快樂

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

CSWan 發表於 20-9-5 16:40
之前有Jm想知我老公出軌後,我而家點?可能Jm以為我無update ,其實update 左在12頁,都係非常有正能量的, ...

我有睇到
冷靜好緊要
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

maria2014 發表於 20-9-5 23:55
第一次看你的故事,你很堅強,eq很高,雖然朋友教你對策,但到實戰的時候真的要靠自己,最重要面對自己又愛 ...

其實當時讀心理學的朋友同我傾的時候,佢叫我諗下有冇咩原因會引致這件事的發生,佢叫我冷靜地思考下,我坐定定諗左好耐,的確當時我因為照顧小朋友而冷落左佢,更因為有好多的磨擦後,我選擇沉默唔溝通,佢解釋比我知,你唔講,對方點會明,而且照顧小朋友並不是一個人的責任,由於我是ftm,所以小朋友的野,我都唔會找佢幫手,屋企有冇佢都可以run到,另佢無左份責任感,加上我嫁佢時,係好崇拜佢,嫁佢後覺得佢乜嘢都唔識,唔信佢,連水喉都自己整,另佢覺得自己唔重要,這樣也是其中一個出軌的原因!

男爵府

樓主你好叻
加油

男爵府

Nikitang1111 發表於 20-9-6 09:28
樓主你好叻
加油

過獎了,無學歷,唯有靠一對手努力,辛苦工,辛苦$!

首頁

尾頁

跳至