自由報料

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

kcm 發表於 21-1-23 09:06

呢隻係天然海澡鈣

會否有胃氣漲?

水晶宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

ocarebear 發表於 21-1-23 08:45
見資料話要有適量嘅鎂有助鈣的吸收, 仲有維他命d

如果曬太陽唔足夠, 係咪應該要食鈣加鎂加維他命d會較好 ...

我揀有D3成份鈣,可幫助吸收

水晶宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

ngwong2 發表於 21-1-23 09:08
會否有胃氣漲?

呢隻我冇食過,天氣海澡钙唔會,易吸引,但貴,一粒只有150mg
碳酸钙有d人食完會唔舒服,每粒含量高,但比其他又冇咁易吸引

水晶宮

aybaby 發表於 20-10-29 13:51
請問有冇JM 知道檸檬酸鈣同碳酸鈣既分別?

檸檬酸钙比碳酸钙易吸收,但含量低d
如果吃碳酸钙覺不適,可以試食檸檬鈣
碳酸钙係合成,檸檬酸鈣合成+天然,海澡鈣天然

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

最近朋友介紹食呢隻沖劑

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ocarebear 發表於 21-1-23 08:45
見資料話要有適量嘅鎂有助鈣的吸收, 仲有維他命d

如果曬太陽唔足夠, 係咪應該要食鈣加鎂加維他命d會較好 ...

鈣質要通過十二指腸小腸等吸收,鈣産品本身鈣盬種類不同,會造成溶解度不同,亦會影響鈣質在小腸的吸收。

鈣補充品有不同比例的鈣離子,一般碳酸鈣所含鈣離子约為40%,檸檬酸鈣约21%,乳酸鈣约13%。舉個例子,標示500毫克檸檬酸鈣,實際含鈣離子约105毫克,而標示300毫克碳酸鈣,實際則含120毫克鈣離子。另一個就是吸收率問題,碳酸鈣吸收率約為27%,檸檬酸鈣约35%,而海澡鈣相對較高约為40%。還要留意碳酸鈣需要胃酸的幫助,才能分解出離子鈣,所以胃酸分泌不足者會更難吸收。
服用鈣片亦要適量補充維生素,而維生素D更能幫助鈣質在小腸吸收,曬太陽不足很難有足夠维生素D,需要適量補充。

你指骨質密度依然下跌有做檢查嗎?不要吃太多肉類,少飲咖啡同茶類飲料,揀選合適鈣質及維生素去補充,如果可以就做適量運動,相信情況應該可改善。我自己每年都有做 Body check,骨質密度上落不大,現在有食海澡鈣及維他命補充品。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-23 10:56
鈣質要通過十二指腸小腸等吸收,鈣産品本身鈣盬種類不同,會造成溶解度不同,亦會影響鈣質在小腸的吸收。
...

参巧下

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-23 10:56
...

我做骨質疏鬆檢查
兩年前脊椎最差部位係 -2.1
今年跌到去 -3.6
明知自己一向曬太陽不足同運動少, 兩年前已開始做急步行, 一星期有三至四日, 另外鈣片會揀有維他命d
咩都做足都咁差, 唔知有咩可以做
剛剛停經, 估唔到做咩都敵不過更年期的鈣流失

你是否還年輕?見到你body check骨質密度冇乜大變化, 都替你高興

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-23 11:00
参巧下

咁計法, 咪要食好大劑量
成日話每日要吸收1200 mg鈣
計埋含量同吸收率, 即係得十幾個percent吸收到
咁咪即係要食12000 mg ?

翡翠宮

kcm 發表於 21-1-23 09:30
檸檬酸钙比碳酸钙易吸收,但含量低d
如果吃碳酸钙覺不適,可以試食檸檬鈣
碳酸钙係合成,檸檬酸鈣合成+天 ...

我就係食碳酸钙會胃氣漲.辛苦到.所以改食檸檬酸钙

翡翠宮

appleyuen 發表於 21-1-23 09:46
最近朋友介紹食呢隻沖劑

依隻食過好甜.而且貴.長期食唔化算.

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ngwong2 發表於 21-1-23 13:32
依隻食過好甜.而且貴.長期食唔化算.

點解我食落冇味嘅

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-2 16:22
碳酸鈣來源為海洋生物、動物骨骼、外殼,不適合素食者,而且碳酸關係容易産生二氧化碳,有些人吃了會容易 ...

可以話我知你食邊種海澡鈣?

洋蔥頭媽咪    發表於 21-1-23 17:56

珍珠宮

ocarebear 發表於 21-1-23 11:43
我做骨質疏鬆檢查
今年跌到去 -3.6

我都更年期啦不過尚未停經,以前好似聽過40歲之後骨質密度就不會再儲存,所以必須每天補充,留意飲食習慣,你飲到奶嗎?亦可以飲高鈣奶粉。

珍珠宮

ocarebear 發表於 21-1-23 11:49
咁計法, 咪要食好大劑量
成日話每日要吸收1200 mg鈣
計埋含量同吸收率, 即係得十幾個percent吸收到

每天查實都會食其他食物,而其他食物亦會含有鈣質,所以未至於要食高劑量。

珍珠宮

lukluk0307 發表於 21-1-3 17:41
律動機係一部家用版嘅物理治療機,透過2mm上下震動,刺激我地骨頭 神經,肌肉,幫我地血液循環做運動,可 ...

你用橫震定係真震式? 以前睇過文獻話其中一隻話會傷關節

公爵府

陪月勳章

_candy_ 發表於 21-1-23 19:52
你用橫震定係真震式? 以前睇過文獻話其中一隻話會傷關節

律動機係上下震動,唔似方間搖擺機,絕對安全同時有效果,因為醫院醫生都有效地治療中風病者,糖尿三高問題可改善。有興趣可留電話俾資料你再了解。

珍珠宮

lukluk0307 發表於 21-1-23 23:13
律動機係上下震動,唔似方間搖擺機,絕對安全同時有效果,因為醫院醫生都有效地治療中風病者,糖尿三高問 ...

我都有睇過幾款,有問d代理睇資料 但過萬一部仲好猶疑 你用咗覺得有冇效呀?

珍珠宮

ocarebear 發表於 21-1-23 11:43
我做骨質疏鬆檢查
今年跌到去 -3.6

無食骨質疏鬆藥

公爵府

陪月勳章

_candy_ 發表於 21-1-23 23:16
我都有睇過幾款,有問d代理睇資料 但過萬一部仲好猶疑 你用咗覺得有冇效呀?
...

我部機全家都有玩下,我自己本身膝頭痛,上落樓梯無乜力同埋有聲,持續做兩個多月已有明顯改善效果。

首頁

尾頁

跳至