懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為自身事宜,醫生建議開刀

但想問下開刀前後有咩要注意?

上網睇過開刀前要禁食定有其他事項要做?

開完刀是否唔落得床同埋要禁食/插尿喉?

希望向有開刀經驗媽媽請教,謝謝!

大宅

Q寶 發表於 20-9-6 14:28

第日要拆尿喉同落床

男爵府

開刀同其他手術一樣,開刀前8個鐘左右要禁食,入手術室前會飲杯胃藥等你無咁易嘔

手術前麻醉科醫生會幫你喺手背種豆,喺背脊落麻醉藥,落咗藥後跟手姑娘就會幫你插尿喉,手術後要瞓床一日,所以都係會插住尿喉,頭幾個鐘未食得嘢住,醫生會叫你試下慢慢試飲水,食粥水先,等腸胃適應返先恢復正常飲食,但因為吊住鹽水,你唔會覺得肚餓嘅,同埋鹽水中都落咗止痛藥,所以你都唔會覺得好痛

第2日醫生嚟巡房後通常會拆鹽水同尿喉,同埋要試落床行

別墅

super_cat 發表於 20-9-6 20:36
開刀同其他手術一樣,開刀前8個鐘左右要禁食,入手術室前會飲杯胃藥等你無咁易嘔

手術前麻醉科醫生會幫 ...

落床行同去一去廁所,要做到先叫一切正常,但落床行嗰下係痛嘅...

男爵府

irenewsw 發表於 20-9-6 23:46
落床行同去一去廁所,要做到先叫一切正常,但落床行嗰下係痛嘅...

係呀,好似要量啲尿俾姑娘睇添,睇下屙咗幾多

男爵府

直接問下醫生最好,因為每個醫生/醫院處理手法都有不同:
我去私家,私家醫院話6小時前禁食,我醫生話10小時。
我生完要在床上24小時、插尿喉、吊點滴,翌日才落床。A同事在另一間私家跟另一個醫生,冇吊點滴。B同事在聯合生,開刀後6小時便要落床和自己湊b。

子爵府

真係間間醫院同每更醫生護士做法都有唔同,兩胎都係威院,第一胎開完約10小時後拆尿喉拆豆落床,第二胎20小時後拆尿喉,係床上用尿盤痾,痾到,隔幾個鐘拆豆,落床,落左床後,基本上就係自己湊B,無特別唔會幫你

大宅

我係公立開刀,用咗4包產後M巾。
帶陳皮,產後沖水飲,有助排氣,我沒屁放,禁食咗三日两夜,只可飲水,好在選餵奶粉,否則上奶無望餓親BB。
手術途中成身震得好西利,係麻醉藥副作用,生完會發燒。

首頁

尾頁

跳至