1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

不停已經同佢講嘢 教佢 佢只係成日笑

大宅

DAYPOPO 發表於 20-9-7 07:59
試吓一齊睇圖書講故事,講講吓就問佢,跟住會點呢...點解呀...之類

大宅

係一個字都唔講? 你平時有冇用電子奶咀? 如果有就一定要戒左佢..............

子爵府

回覆樓主:

如果足2歲可以搵言語治療師評估一下

大宅

pear000 發表於 20-9-8 11:48
係一個字都唔講? 你平時有冇用電子奶咀? 如果有就一定要戒左佢..............

...

無用電子奶咀

大宅

去讀N班,多啲語言刺激會好啲

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

小朋友有冇同大人有眼神接觸?聽唔聽得明大人講嘢?要先了解佢係咪連聽都聽唔明,定係聽得明但冇意欲去用言語表達等等。

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

會唔會未開口你地已經滿足佢要求?

侯爵府

DAYPOPO 發表於 20-9-8 21:00
無用電子奶咀

我仔反而係睇youtube 學講野,我仔都唔跟我講野,但係22個月開始佢會將佢係youtube 學識的單字講俾我聽,或者你可以試下

大宅

freshrose 發表於 20-9-11 09:34
我仔反而係睇youtube 學講野,我仔都唔跟我講野,但係22個月開始佢會將佢係youtube 學識的單字講俾我聽, ...

你睇啲咩channel呀?

侯爵府

LongTimeAgo 發表於 20-9-11 16:56
你睇啲咩channel呀?

cocomelon

別墅

freshrose 發表於 20-9-11 20:48
cocomelon

我果個最中意聽哩個

複式洋房

回覆 DAYPOPO 的帖子

我丫女25個月都是,之前教極都不出聲。我最近train左她3個幾星期,有少少進步,早兩天突然跟住我講,講左句句子。現在努力訓練中。

大宅

我大女細個果時都係唔開口講嘢,冇理佢,到三歲返K1一個月即變開籠雀,小朋友一返學就會講㗎喇,俾啲時間佢啦,如果返咗學幾個月都唔講咁你先再去搵言語治療師幫下

大宅

Sarweight 發表於 20-10-6 09:06

我丫女25個月都是,之前教極都不出聲。我最近train左她3個幾星期,有少少進步,早兩 ...

點train呀,可以教下我嗎?

男爵府

我個19個月都係,但又不似自閉,叫佢做乜都做,識聽指令,中意同人玩,但就點都唔肯講嘢

複式洋房

我個方法未必好好, 係用利誘...
因為15個月都只係爸/媽/婆, 情況不樂觀, 只好出此下策。
我仔中意食, 我就用食物引佢...
例如, 叫佢講"提子" 先有得食提子...target-oriented來睇, 2個月後, 學識的單字已經數唔到, 都算唔錯。

大宅

可以試下將一d 食物(例如生果)或者家人的相片,貼喺房門、佢eye level的位置,等佢閒時行過去有興趣指就即刻教佢。開頭你問佢指,指指下佢會開始講。

另外可以買馬榴仔點讀筆,佢自己點點下學埋學埋好多字!

複式洋房

freshrose 發表於 20-9-11 20:48
cocomelon

我個仔都好鍾意睇cocomelon,但係都唔多講嘢,但會學識好多動作.

大宅

Lovehopefaith 發表於 20-11-1 01:02
可以試下將一d 食物(例如生果)或者家人的相片,貼喺房門、佢eye level的位置,等佢閒時行過去有興趣指就 ...

呢個方法work ga, 我將屋企人的相放係bb playground, 拎住教佢講,佢好快已經識講爸媽爺爺嫲嫲

首頁

尾頁

跳至