母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係埋身餵,每次餵一邊,Bb都夠食

屋企有雙泵,亦可作單泵使用

就快返工,唔知返工時泵奶係單邊泵定雙邊好
同埋泵出嚟的奶無埋身出咁多,因為試過泵一邊出嚟,佢唔夠食

心情好矛盾,因為難得做到平衡
但係返工後,如果泵雙邊,返屋企後就埋身,就會有一邊會谷
(我本身勁容易塞)

有冇在職媽媽可以分享吓
呢個情況可以點處理?

別墅

我就而家疫情關係唔會出街 or 返公司泵奶嚟俾阿b飲啦,廢事麻煩同污染左啦。我通常朝早同放工返屋企先泵奶俾阿b 飲既。其他時間泵出嚟果d 會倒左佢,返工時間屋企人會俾人奶儲備 唔夠就俾奶粉。

別墅

回覆樓主:

我用雙邊泵冇咁易塞奶架,但啲奶唔會俾BB食,留黎沖涼用。始終都擔心啲奶會污染左。同樓上媽媽一樣返工期間BB就食奶粉,好彩佢都鐘意食同埋腸胃適應得幾好。可能隻味比較淡似人奶啦,我放工返去BB都肯繼續埋身。

洋房

Atlas_cloud 發表於 20-9-7 15:48
我係埋身餵,每次餵一邊,Bb都夠食

屋企有雙泵,亦可作單泵使用

雙泵,快靚正。

別墅

回覆 Kathy_sin 的帖子

我都係用雙泵 hahaha 咁你餵邊隻奶粉呀?我呢排阿b 唔係好肯食返人奶,我諗緊隻奶粉係咪太甜

別墅

NaJan 發表於 20-9-10 16:28
回覆 Kathy_sin 的帖子

我都係用雙泵 hahaha 咁你餵邊隻奶粉呀?我呢排阿b 唔係好肯食返人奶,我諗緊隻奶 ...

我補皇家美素俾阿B呀,佢冇加蔗糖比較淡阿B食完都肯繼續食人奶同埋鐘意飲水。

複式洋房

原來會倒左返工的人奶⋯真係唔捨得丫

別墅

回覆 Atlas_cloud 的帖子

係架,我見好多人都會,唔敢博嘛...驚污染左,無辦法啦~ 不過有人無理照俾返果d 人奶阿b 食既,睇個人諗法囉。我初頭咁做都好傷心,不過為左bb著想,寧願咁做啦。

同埋返左工 壓力大又會少左奶,我唯有補奶粉俾佢。我揀隻似人奶 creamy d 既奶粉俾佢囉,咁佢人奶+奶粉間住食,好彩無唔肯食人奶咋。遲d 可能全奶粉算,唉....

大宅

回覆 doris852 的帖子

係呀 我由3月開始返工泵既奶都係倒左佢 無計 搞到我都想全奶粉啦,廢事煩~ 你揀左邊隻奶粉似人奶架?我補開皇家美素既,頭痛緊仲有無其他奶粉都似人奶淡味嚟比較下。

別墅

KristyLove 發表於 20-9-13 20:06
回覆 doris852 的帖子

係呀 我由3月開始返工泵既奶都係倒左佢 無計 搞到我都想全奶粉啦,廢事煩~ 你揀左 ...

其實都有好多隻話似人奶架,不過我最後揀左同你一樣囉 得呢隻我個b 先肯食

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊