1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女以前好早訓,十點前一定訓著,唔知係愈大愈訓得少定點,愈來愈夜訓

但我上網睇,呢個歲數要訓10-12個鐘先ok

佢通常11點前上床,又玩又典又上大人床又落bb床咁,玩到12點先訓,第二朝8點幾起身,中午訓2個鐘晏覺,加埋先夠10個鐘,我想佢早返小小訓,但試過唔比佢訓晏覺或改訓一個鐘晏覺,佢都係攪到12點先訓著

叫佢要合埋眼,唔好郁唔好玩,晚晚都要鬧佢先訓,鬧多幾次,依家都唔驚,又唔打得,鬧又無用,講又唔聽,都唔知可以點

大宅

mamasoon 發表於 20-9-8 00:05
我女以前好早訓,十點前一定訓著,唔知係愈大愈訓得少定點,愈來愈夜訓

但我上網睇,呢個歲數要訓10-12個 ...
試吓9點半床邊故事,講明聽完就要訓,否則第二晚唔講
一方面可以親子,一方面可以培養早訓

大宅

Ceau 發表於 20-9-8 16:57
試吓9點半床邊故事,講明聽完就要訓,否則第二晚唔講
一方面可以親子,一方面可以培養早訓:sleepbe ...

試過,似我想講多個佢想聽,佢跳黎跳去仲開心過聽故事

男爵府

開心吸收勳章

有冇熄燈全黑?播柔和音樂?講完晚安後,無論佢講乜都唔再回應

大宅

janede1314 發表於 20-9-8 17:02
有冇熄燈全黑?播柔和音樂?講完晚安後,無論佢講乜都唔再回應

唔理佢,佢會走落床,要鬧先返上床

子爵府

嘩...佢都好西利,8點幾起身可以捱到夜晚咁夜....
我仔自從呢幾個月冇咩出街,都冇訓晏教了,但佢會一教訓12個鐘

大宅

Daisywong313 發表於 20-9-9 03:02
嘩...佢都好西利,8點幾起身可以捱到夜晚咁夜....
我仔自從呢幾個月冇咩出街,都冇訓晏教了,但佢會一教訓1 ...

我係咪都唔應該比佢訓晏覺呢

琴晚佢又由11點曲到12點半,最後要我發脾氣,掟佢落個枕頭到,佢先唔再郁黎郁去,但喊住訓著,我都唔想晚晚都係咁

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

應該係運動量唔夠呀

水晶宮

放電放電再放電。
10點對我黎講我都覺得夜。

大宅

NemoDory 發表於 20-9-10 14:53
應該係運動量唔夠呀

係個人跳嚟跳去周圍走,長期處於興奮狀態跟本係唔會訓到⋯
我女都會咁,每晚訓前睇半個鐘至一個鐘書之後飲奶播柔和音樂就慢慢訓到

大宅

冇架我個剛剛3歲通常都係訓9-10個鐘,每日已經不停跳不停跑不停爬⋯可能有啲小朋友本身就係訓得少

大宅

NemoDory 發表於 20-9-10 14:53
應該係運動量唔夠呀

佢雖然女仔,但好好動架,由朝玩到夜,仲會跑黎跑去

大宅

FilifalaW 發表於 20-9-12 16:26
係個人跳嚟跳去周圍走,長期處於興奮狀態跟本係唔會訓到⋯
我女都會咁,每晚訓前睇半個鐘至一個 ...

我地戒左夜奶,訓前會比15-30分鐘youtube佢睇,跟住再睇2-3本書做bedtime story,之後再熄晒燈係床到同佢典,典到我訓著,我開始忟就趕佢去bb床,攪攪下又12點

大宅

FilifalaW 發表於 20-9-12 16:29
冇架我個剛剛3歲通常都係訓9-10個鐘,每日已經不停跳不停跑不停爬⋯可能有啲小朋友本身就係訓得少:thinkin ...

主要唔想佢咁夜訓,但早上床佢又係典到12點先訓

大宅

mamasoon 發表於 20-9-15 02:31
我地戒左夜奶,訓前會比15-30分鐘youtube佢睇,跟住再睇2-3本書做bedtime story,之後再熄晒燈係床到同佢 ...

會唔會試吓戒瞓覺前youtube?

我仔以前都係瞓覺前睇大半個鐘youtube, 不過其實screen time 好剌激佢, 特別係臨瞓前, 佢睇完個人好難quiet down
所以我依家只會早上俾佢睇少少TV/youtube/zoom class, 夜晚瞓前飲少少奶, 同佢傾計講故事
再調整佢每日時間表, 都真係有改善, 以前11點幾瞓著, 依家9點幾瞓著

或者你試試改日頭先睇youtube

大宅

因為我有2個b,通常大女沖完涼就要幫細果個沖,果段時間就比佢睇一陣ipad,日頭無比ipad果啲比佢睇

別墅

有無試過唔比佢瞓晏覺?

我女如果唔瞓晏覺,夜晚一攤落床可能五分鐘內會瞓著。如果瞓左晏覺,可以左轉右轉成個鐘先瞓著。

大宅

我地戒左夜奶,訓前會比15-30分鐘youtube佢睇,跟住再睇2-3本書做bedtime story,之後再熄晒燈係床到同佢 ...

咁你哋大人都要提早上床訓⋯可能每日9點入房訓

大宅

主要唔想佢咁夜訓,但早上床佢又係典到12點先訓

每日有冇落公園玩陣吖?有啲小朋友真係唔係點訓覺好似我女咁⋯希望遲啲佢返學會好啲啦

大宅

柚子妹 發表於 20-9-15 23:03
有無試過唔比佢瞓晏覺?

我女如果唔瞓晏覺,夜晚一攤落床可能五分鐘內會瞓著。如果瞓左晏覺,可以左轉右 ...

個個小朋友唔同⋯我個就算唔訓晏覺都會喺床玩半個鐘先訓

首頁

尾頁

跳至