自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

唔鍾意紅會!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我冇定時捐(唔係呢個機構)
但係寄支票過去
佢地俾收據我,一年一次
不要從別人的嘴裡去認識我

象牙宮

lily-of-valley 發表於 20-9-8 23:47
擺街檔, 我諗住捐錢, 點知唔收, 係要我比身份證登記, Bank A/C No. 個個月過數, 咁我唔捐。 ...

捐$ 要每月固定? 供款咩?
我接受不了。

當有日, 我有經濟困難, 難道會有人每月固定供給我?。

如真想捐, 那 tick 最細碼。 供款。長期捐。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

annann246 發表於 20-9-8 23:52
今時今日仲捐佢,我以前就會,自從發生了近幾次事年就不了,血都唔想捐比佢。 ...
exactly! 我最近都因為佢地將紅會政治化而取消左每月捐款比佢地。 我已經定期捐款左十幾年, 都即刻取消佢。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

永遠唔會再捐錢俾呢個政治組織

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

docomo 發表於 20-9-9 11:02
睇嚟冇一間信得過
係呀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

sixfourtoo 發表於 20-9-9 11:07
唔鍾意紅會!
我以前鐘意架, 但而家重新考慮。

象牙宮

crystal媽咪 發表於 20-9-9 11:13
我冇定時捐(唔係呢個機構)
但係寄支票過去
佢地俾收據我,一年一次
支票唔收。 係要人A/C

琥珀宮

畀面勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-9-9 09:28
佢地有佣金分架,所以企街既慈善我一律唔會理。要捐錢就上網直接過數俾慈善團體
...

仲會請職業傷殘人士扮義工,其實出現金,好多行得走得坐輪椅叫人捐錢

象牙宮

littlesister 發表於 20-9-9 11:48
永遠唔會再捐錢俾呢個政治組織
乜D政治咁吸引? 我一D都無興趣, 連選民都唔做。

象牙宮

littlesister 發表於 20-9-9 11:51
仲會請職業傷殘人士扮義工,其實出現金,好多行得走得坐輪椅叫人捐錢
D扮聾啞人士賣野, 而家好似少咗。 扮架, 好耐以前地鐵站, 我同媽媽, 塞件cheap cheap淘寶野落媽度, 比張纸我話收幾百, 我話唔耍, 扮聽唔到, 要我比錢, 嬲起上來掉返件淘寶比佢, 佢哇一大聲。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lily-of-valley 發表於 20-9-9 11:51
支票唔收。 係要人A/C

我捐泰山公德會用支票,每年都會寄金旗俾我

兒童癌病基金……去OK入數
YWCA……去中心交現金

紅十字會好似無試過

男爵府

哩啲街頭擺檔我以前中過一次招,而家絕對唔會俾佢地截停聽佢地講野。
幾年前俾無國界截停話聽佢地介紹下佢地ge工作,跟住叫我捐錢,我話考慮下,佢唔俾我走,問我如果覺得無國界ge工作係有意義,點解要考慮。
當年太年輕唔識拒絕人,最後都捐左錢俾佢地先可以走

象牙宮

crystal媽咪 發表於 20-9-9 12:00
我捐泰山公德會用支票,每年都會寄金旗俾我

兒童癌病基金……去OK入數
呢幾間我未捐過。

寶石宮

lily-of-valley 發表於 20-9-9 12:12
呢幾間我未捐過。

試吓

珍珠宮

loolooloo 發表於 20-9-9 00:17
佢一味叫我簽名支持環保,但係就用手呀,紙呀,係咁遮住.
欏起份野,一睇銀行自動轉賬授權書,仲tick咗2 ...

痴線! 明搶錢呀!

象牙宮

koizaki 發表於 20-9-9 12:10
哩啲街頭擺檔我以前中過一次招,而家絕對唔會俾佢地截停聽佢地講野。
幾年前俾無國界截停話聽佢地介紹下佢 ...
我之前都遇過, 唔捐, 但尋日驗完返屋企又遇過, 因红會有箱入錢, 我以為入錢, 咪睇吓, 中招。

象牙宮

crystal媽咪 發表於 20-9-9 12:13
試吓
得, 試吓。

侯爵府

annann246 發表於 20-9-8 23:52
今時今日仲捐佢,我以前就會,自從發生了近幾次事年就不了,血都唔想捐比佢。 ...

佢應該改名做黃十字會!

珍珠宮

loolooloo 發表於 20-9-8 23:53

個次我完全唔係要捐$,只係行去睇下乜乜環保資訊.

佢呢啲唔係義工! 機構出錢糧請佢哋做。

首頁
45678...9

尾頁

跳至