想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

分享由2018 年排威院ivf 公家政隊,到抽卵,到最後無響威院放胎時序
當時我31歲,諗住排定後備,整個過程足足玩左3年。今次分享等大家有心理準備。

2017 年
12月在GOPD 取了轉介信排威院ivf.

2018年
11/1 聽講座(派覆診紙27/5/2020 見醫生)
13/2 見護士(抽血)
2/5 見護士 (抽血)
10/5 老公驗精(自費$500)
12/7 見護士
7/10 見醫生
8/10 老公驗精(自費$500)

大宅

2019 年終於等到抽卵

28/6 威院致電可提早簽同意書
28/8 簽同意書+老公、我抽血
21/9(sat)m day 1 打返醫院
23/9 (Mon) m day 3 抽血+陰超+見醫生+開避孕藥(23/9-19/10)+噴鼻(13/10 開始)交$4000
13/10 開始噴鼻
19/10 最後一粒避孕丸
22/10 5pm 有啡色月經
23/10 月經day 1
25/10 (day 3) 陰超+抽血 (鍾醫生)
26/10 (day 4) 姑娘打針menopur 300iu ( 取針藥回家自己打)
1/11 (day 10) 陰超+抽血(張醫生)
4/11 (day 13) 陰超+抽血(鍾醫生)交$4000
5/11 (day 14) 夜晚10:30 返9F 打破卵針
7/11 (day 16) 上午7am 入院,9:45抽卵手術
14/11 姑娘致電通知胚胎報告
27/11 收到威院信叫我交$15500

大宅

回覆樓主:

2020 年以為終於可以放胎

1 月排卵後照陰超,顯示有排卵,2月再報M可以用自然週期
2月報M,話我內膜厚,一係選擇食避孕丸、一係選擇下個月再觀察內膜是否合適放。本身有偏頭痛不可吃避孕丸,只有一條路
3-6 月,因為疫症唔比放,雖然有d姊妹已經可以返去放,但威院以我老公係前線醫護人員,係高危人士,所以我唔可以返醫院,一拖再拖,有心刁難

7月返去見醫生,簽走轉移胚胎同意書,正式同威院分手(emoji)掟煲費$5000(轉移胚胎到外面私家診所費用)

大宅

因為本身曾經喺台灣做過一次試管失敗,加上有朱古力瘤同埋免疫系統問題,太多太多分享所以將會開一個Facebook page 慢慢分享希望你哋可以follow!

https://www.facebook.com/雪B-與免疫試管媽媽求子故事-114132757086357/

暫時未有太多update,因為放胎後都需要休息。但係之後會喺Facebook再upload返關於台灣做Ivf , 同埋響威院公家政抽卵分享,以及響寶德放胚嘅過程,有興趣嘅姊妹可以先like 個page,多謝各位。

大宅

回覆樓主:

賽後檢討:

發誓,唔成功都唔會用另外果2次機會。
原因一::
1. 見醫生時間短,不是夫婦一起見醫生,很多時候見醫生時一片空白,見完醫生再同丈夫講返先知有問題,已經好難再問返醫生

2. 有佢講無你講,完全控制所有時間,好鐘意開避孕丸控制大家M的時間方便佢地行政

3. 抽卵只有鎮靜,抽到尾升我醒左,痛到叫咗出嚟。

4. 抽(emoji)逼住8:00 抽,只有到診紙。

如果知道係咁,真係情願洗多少少$出去做(emoji)
真係除咗平已經諗唔到有咩好
bad experience (emoji) 其實唔係完全唔洗$,計落只係平去台灣一半。FSH 高過10隨時唔比你做,所以排政府只可當後備,唔好一心等佢。

伯爵府

2020勳章

bbooeeyybb 發表於 20-9-9 06:20
賽後檢討:

如果去私家做,邊間比較好?因為聽講兩間公院既lab都好好,想知邊間私院既lab可媲美公院lab

複式洋房

回覆 bbooeeyybb 的帖子

如果係政府做IVF,成個treatment係米要自費3萬幾啊?

大宅

白羊花花 發表於 20-9-9 10:11
如果去私家做,邊間比較好?因為聽講兩間公院既lab都好好,想知邊間私院既lab可媲美公院lab
...

個人覺得寶德lab 嘅人幾專業,解釋得好清楚

大宅

kkawing 發表於 20-9-9 17:58

如果係政府做IVF,成個treatment係米要自費3萬幾啊?

公家政差唔多

別墅

bbooeeyybb 發表於 20-9-9 19:27
個人覺得寶德lab 嘅人幾專業,解釋得好清楚

Agree

洋房

抽卵無開醫生紙比假咩?

大宅

HelloAAA 發表於 20-9-9 21:34
抽卵無開醫生紙比假咩?

有,5日

伯爵府

香港政府醫院不育科,真的非常非常落後。台灣就好得多。服務好。

洋房

我見寫左抽(emoji)一定要8點,以為係抽卵

洋房

香港要排3年

複式洋房

bbooeeyybb 發表於 20-9-9 06:20
賽後檢討:

你排好快,我17年3月排,排到今年6月,我抽卵係有打藥,但係完全清醒情況下抽的

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

點解男人要驗2次精?

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

抽顑放 都唔可以要求病假?

洋房

發表於 前天 00:04 |顯示全部帖子
3年...有沒辦法可以快D其實

首頁