3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友3歲半,成日去廁所。未著好條褲又話要去。連訓覺都係咁。出街,落到樓下又話要返屋企去廁所。
帶左佢去睇秘尿科。報告要等。
上網search,好多媽咪話係環境轉左,心理因素,有無媽咪試過,用咩方法係可以改變?

子爵府

回覆 renka 的帖子

係咪男仔?

民房

renka 發表於 20-9-9 09:39
小朋友3歲半,成日去廁所。未著好條褲又話要去。連訓覺都係咁。出街,落到樓下又話要返屋企去廁所。
帶左佢 ...

我個囡差唔多4歲都有這問題,起初以為是尿道炎但並無其他病徵,去了睇家庭醫生食了消炎藥及抗生素都不太明顯有效,之後覺得應該係心理因素影響,過了幾日就無事了,但近日亦出現之前情況,不過無上次咁密,我都打算觀察下先,因她並無其他唔舒服既徵狀。
請問你泌尿科係去邊睇?醫生有無講過咩架。

大宅

回覆樓主:

同一情況, 小朋友4歲。係屋企成日話痾尿, 去完立即又話想去。 但一出街兩三個鐘唔去都得。

大宅

2012929 發表於 20-9-12 01:17
同一情況, 小朋友4歲。係屋企成日話痾尿, 去完立即又話想去。 但一出街兩三個鐘唔去都得。
...

我仔有一排又係喎,最高峰期10分鐘去一次。依家好左好多。我覺得環境&心情有影響。

大宅

Vivian0618 發表於 20-9-13 02:05
我仔有一排又係喎,最高峰期10分鐘去一次。依家好左好多。我覺得環境&心情有影響。
...

請教用左咩方法解決, 如果佢10分鐘又話要去時 , 你係叫佢忍定都比佢去?

大宅

2012929 發表於 20-9-13 08:04
請教用左咩方法解決, 如果佢10分鐘又話要去時 , 你係叫佢忍定都比佢去?
...

我會照帶佢去,當佢正常需求,唔好成日提住去得密。我仔係因為入K1,可能有啲焦慮先會咁,多啲同佢傾計,幫佢舒緩。

大宅

2012929 發表於 20-9-13 08:04
...

我仔果陣剛戒片,對商場廁所入面嘅洗手液機好感興趣,會成日借啲意去廁所洗手玩泡泡,真係人都癲。依家佢玩夠參觀夠喇,無再出現呢種情況。

複式洋房

回覆樓主:

我仔都試過,我帶過佢睇西醫驗小便冇箘,跟住帶佢又睇過中醫,又帶佢泌尿科睇是否包皮過窄,都話冇嘢,心理問題

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

要肯定佢係咪冇尿道炎,冇就似係心理影響。

小朋友係唔係已經K1?因為開學上網課唔習慣?

大宅

我囡有同樣情況,剛剛升小一,已經check 了冇菌,都係10分鐘左右就話要去廁所,醫生話可能心理影響,我都唔知應該點樣解決,好頭痛

禁止訪問

大宅

我女依幾日都係有同樣問題。之前就覺得距太長時間都唔去小便(幾個鐘都唔去)。依兩日就去得好頻密,特別今晚真係著好褲轉頭又話尿急。上星期見距去完小便又話有dd尿。所以帶距睇醫生驗小便無事。

大宅

回覆 renka 的帖子

我女女差不多四歲。最近都有咁情況。一日去十幾廿次廁所。去驗過小便又正常。擔心ing

大宅

回覆 newlife729 的帖子

我女女四歲,最近情況一樣,十月份試過幾日尿頻後來自己好左。11月又再尿頻,驗小便結果正常。擔心

複式洋房

2012929 發表於 20-9-12 01:17
...

我個仔都係 每個鐘去成10次vv 出街會好D捱到兩個鐘 訓覺十個鐘都唔使痾
唔知佢仲咩

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我個小朋友都試過,我覺得似心理問題多啲,平時每次去完廁所都有幫佢洗PAT PAT,所以正常唔會發炎,但佢有去廁所嘅心癮,隔一陣就話要去,連夜晚半夜都去得好密,去到廁所又冇嘢出,過咗兩日又正常番

首頁

尾頁

跳至