少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請教下各位mama...我女10嵗半, 呢幾日底底有啡色分泌物, 係咪即係呢幾日就會黎m? 定係會搞多幾個月先黎m呢? 黎左m後係咪唔會再高? 以家先137cm.... 唔食雞, 只飲奶同食蛋, 蛋我只買無激素嘅.... 我上網搵過info...話胸部發育-> 腋毛/ 陰毛-> 先到m......佢身上部份咩毛都無......健康院姑娘話m黎後高多5cm左右, 而我自己搵返細個d 手冊 (細個手冊有度身高體重) 我自己m後高左 10cm.... 但聽見姑娘講只會5cm..而且又有人講m黎左就唔高....以家好亂好緊張.... 因為10嵗半, 醫生話佢呢個年齡就算黎m都正常, 唔需要打針去阻延發育.....點算?

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

cherriehahaha 發表於 20-9-9 12:20
想請教下各位mama...我女10嵗半, 呢幾日底底有啡色分泌物, 係咪即係呢幾日就會黎m? 定係會搞多幾個月先黎m ...

胸部發育未?好少會無其他發育徵兆,一嚟就嚟m

男爵府

sunnygirl 發表於 20-9-11 08:35
胸部發育未?好少會無其他發育徵兆,一嚟就嚟m

胸就發左,但其它部位唔見有體毛....

珍珠宮

好媽媽勳章

cherriehahaha 發表於 20-9-11 08:51
胸就發左,但其它部位唔見有體毛....

如果胸部已發育,咁有啡色分泌都可能真係就嚟嚟M

大宅

胸部發育-> 腋毛/ 陰毛-> 先到m

女是這樣,有分泌後約兩個月來m (佢一直算高,m來前一年高得快)

男爵府

我女胸部發育,開始有陰毛,有分泌但未來M, 係咪而家要俾多D肉、蛋佢食先會長高

侯爵府

cherriehahaha 發表於 20-9-9 12:20
想請教下各位mama...我女10嵗半, 呢幾日底底有啡色分泌物, 係咪即係呢幾日就會黎m? 定係會搞多幾個月先黎m ...
佢體重幾多? 医生話如好瘦就吾會咁快黎m

男爵府

dyl 發表於 20-9-19 00:40
佢體重幾多? 医生話如好瘦就吾會咁快黎m

35kgs....肥妹咁,我又唔敢唔俾佢食....但零食少食...

男爵府

~^_^~ 發表於 20-9-18 17:26
胸部發育-> 腋毛/ 陰毛-> 先到m

女是這樣,有分泌後約兩個月來m (佢一直算高,m來前一年高得快)

健康院本小冊子都係咁寫,但佢腋毛同陰毛都無....只係個胸有發育,所以我都搞唔清佢以家係點,但我最擔心係佢仲有無得高

子爵府

回覆 cherriehahaha 的帖子

你和先生高嗎?一般來講,小朋友身高會同媽媽差不多或高少少,同埋如果你M後高了10cm, 應該你女也可以在m後高10cm.

大宅

回覆樓主:

嚟m後,高係會慢啲,放心,冇咁快停

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我女一樣,都係得137cm.. 又係得胸部發育...但上星期黎左m ...帶左佢去照骨齡,睇下有冇得再高 ,醫生叫佢每日要跳最少30分鐘,本身我有買維他命d+鈣,醫生幫我計過成份,佢要食多一倍份量先得,希望佢可以高多10cm+

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

SukiChan413 發表於 20-10-11 22:12
女女肯食d+鈣?

肯食呀

大宅

puffy0305 發表於 20-10-9 23:27
我女一樣,都係得137cm.. 又係得胸部發育...但上星期黎左m ...帶左佢去照骨齡,睇下有冇得再高 , ...

邊度買?
淨食鈣片得唔得?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

monphoebe1983 發表於 20-10-12 03:15
邊度買?
淨食鈣片得唔得?

我係屈臣買,淨鈣係唔夠架

大宅

puffy0305 發表於 20-10-12 08:34
我係屈臣買,淨鈣係唔夠架

有冇相睇吓呀
即維他命D加鈣?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

monphoebe1983 發表於 20-10-12 19:49
有冇相睇吓呀
即維他命D加鈣?

我買呢隻,仲有好幾個牌子都有出

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊