0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2020勳章

想問下係咪個個bb都會成日扭抱?我女40日大,朝早就瞓得林,一到晏晝同夜晚就成日要抱唔肯瞓,抱到佢瞓著左一放落bb床就好易醒,聽到有少少聲都好似嚇親咁可能無咩安全感,有時自己瞓瞓下會嚇醒咁又大喊,試過包住佢但對手郁嚟郁去要伸出嚟,差唔多晚晚咁抱,係咪過左3個月會好好多呢謝謝解答!

大宅

2020勳章

有冇播音樂/白噪音?

複式洋房

2020勳章

bonbon926 發表於 20-9-10 01:09
有冇播音樂/白噪音?

有呀!都無用,佢唔肯聽,靜係要抱

大宅

2020勳章

係咪張床好大?我b初初都係咁,又唔俾人包,又成日紥醒,之後買左睡窩俾佢,佢就肯瞓bb床同瞓得好左,2個月自己戒夜奶,開始俾佢一個人係bb房瞓,靜d,一覺可以瞓7-8個鐘,你有冇試過放睡窩落床俾佢瞓?

大宅

KateNg113 發表於 20-9-10 01:13
有呀!都無用,佢唔肯聽,靜係要抱

陪月當時教我有需要先抱(例如要起身飲奶、換尿片、發惡夢哭醒),我有跟啊,所以小朋友唔會成日要我抱。
如果係無聊要我抱,就拎d嘢同佢玩,分散注意力。

大宅

2020勳章

KateNg113 發表於 20-9-10 01:00
想問下係咪個個bb都會成日扭抱?我女40日大,朝早就瞓得林,一到晏晝同夜晚就成日要抱唔肯瞓,抱到佢瞓著左 ...

得40日大,睇唔清又乜都唔識,想要大人抱真係好正常....

別墅

我囡下星期2個月 日頭都係 抱住就瞓耐d
抱瞓冧左落床都係半個鐘醒
但我見佢係床醒左 我無即刻抱 拍拍口心 講要自己瞓媽媽係度 慢慢佢自己瞓

夜晚著睡袋好瞓d

大宅

2020勳章

我3個B都有用扎布住, 冇咁多驚醒, 剛開始唔慣會唔鐘意, 之後就一扎住佢就笑, 可以試吓吖

複式洋房

想問下係咪個個bb都會成日扭抱?我女40日大,朝早就瞓得林,一到晏晝同夜晚就成日要抱唔肯瞓,抱到佢瞓著左 ...

我翻娘家坐月 bb開頭都係夜晚要抱住訓 一放落床就醒 個陣我都冇教好訓 搞勁耐先放得低佢落床。依家翻左自己屋企 又冇呢個問題我覺得係床既問題 我娘家張床同我依家比bb訓既床唔同 我兩張都係人地送。簡岩床佢訓得舒服啲就冇呢個問題

複式洋房

我有個方法你可以試下 就係一開始抱bb飲奶 飲淨少少就同佢掃風(一定要掃到 如果唔係好易嘔奶)之後淨底個少少就擺bb訓落床 等佢訓住飲 通常就訓著雖然有啲人覺得佢訓住飲唔好 但冇辦法啦 咁樣佢同我都訓得好啲

複式洋房

呢d 咁醒訓既情況,我經歷過too。果時我攰到想死。不過我阿b 呢排訓得好左架,少扭計左。唔知關唔關轉左隻奶粉事呢?可能心理作用架咋...不喜勿插~

複式洋房

2020勳章

smiletkl 發表於 20-9-10 08:21
係咪張床好大?我b初初都係咁,又唔俾人包,又成日紥醒,之後買左睡窩俾佢,佢就肯瞓bb床同瞓得好左,2個月 ...

係咪個啲床中床呀?我無呀!我有打算買但唔知有冇用所以無買!

複式洋房

2020勳章

ASP2019 發表於 20-9-10 12:58
陪月當時教我有需要先抱(例如要起身飲奶、換尿片、發惡夢哭醒),我有跟啊,所以小朋友唔會成日要我抱。
如 ...

如果佢喊唔理佢會一路喊架!(emoji)可能之前已經抱慣左

複式洋房

回覆 DorisArB 的帖子

你轉左邊隻奶粉呀? 我聽人講話奶粉有a-乳清蛋白呢個營養,好似話幫助調節情緒同入睡既。

大宅

KateNg113 發表於 20-9-11 18:07
如果佢喊唔理佢會一路喊架!(emoji)可能之前已經抱慣左

真係聞者傷心,抱者手痛。
祝bb早日唔扭抱

大宅

2020勳章

KateNg113 發表於 20-9-11 18:05
係咪個啲床中床呀?我無呀!我有打算買但唔知有冇用所以無買!

係,試吓啦,通常都有條魔術貼包住個身,都有用㗎

別墅

smiletkl 發表於 20-9-11 19:15
係,試吓啦,通常都有條魔術貼包住個身,都有用㗎

Same here一放低就喊晩晚冇得訓
包被發脾四踢開
Red castle神器吾肯用

別墅

ASP2019 發表於 20-9-10 12:58
如 ...

我陪月無咁教我喎 我個女一喊佢會去睇下咩事先 會拍返佢瞓 都係喊既佢都會抱起 尤其初生點都會抱

大宅

Kwykwok 發表於 20-9-13 17:04
我陪月無咁教我喎 我個女一喊佢會去睇下咩事先 會拍返佢瞓 都係喊既佢都會抱起 尤其初生點都會抱

...

各施各法

複式洋房

回覆 tina502 的帖子

係呀 我上網睇話d 奶粉有隻營養成分係可以幫助調節情緒,幫助入睡既,就係你講果隻咩 a-乳清蛋白啦。我見皇家美素出左新裝話有呢隻,咁我咪轉囉,咁so far 係訓得好左既,可能係我心理作用架咋 haha

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊