婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

cpycpyhelen 發表於 20-9-11 06:49
甘你老爺真係好賤同好自私,甘樣扮唔識都有既,比我真係寧願離婚,由佢自生自滅⋯⋯
你奶奶都好勁,忍到甘 ...

有細到大我都以為個個男人都係我爸爸咁對家庭有承擔愛錫老婆子女 ,但認識呢件廢老後佢真係冇得同男人比較,奶奶廿年前已經想離婚,但當時小朋友仲細為了維護家庭先繼續呢段婚姻,現在年紀大了,佢已經冇眼屎乾淨盲,老爺如果再老要人照顧,我地都係送佢老人院便算。佢的衰野真係可以出本傳記引以為鑑。

男爵府

小肥豆 發表於 20-9-11 15:21
有細到大我都以為個個男人都係我爸爸咁對家庭有承擔愛錫老婆子女 ,但認識呢件廢老後佢真係冇得 ...

聽完你甘講,我老爺都唔算係咩一回事,佢係廢就廢左啲,但至少唔會掉抵老婆仔女,真係一山還有一山高,如果要長期去照顧佢,又真係心理壓力好大,情商唔高啲都唔得呀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Chloe199401 發表於 20-9-10 11:28
呢胎未知道仔之前我話可能係女,佢就話一個唔夠二個二個唔夠三個總之點都要生到仔唯止。我話我一定唔會咁追 ...

唔使聽人講
睇自己能力、負擔
一個就一個
兩個就兩個
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

cpycpyhelen 發表於 20-9-10 16:27
佢錢就冇啦,淨係識叫人去做
不過我又唔會聽佢講
我唔抗拒生多個,順其自然(有就有冇就唔強求)

自己生的仔女,當然兩公婆俾錢揾人湊啦

男爵府

HeroSing 發表於 20-9-18 00:35
自己生的仔女,當然兩公婆俾錢揾人湊啦

甘當然啦,仔女都係自己既,係唔嘉歡啲人寵男輕女既思想姐

男爵府

回覆樓主:

我會直接講唔係生左唔洗理,生左要錢養要教,搞唔掂係咪佢會負責,講就好容易

男爵府

牛年勳章

回覆 Yee_ng 的帖子

佢會同我講香港有9年免費教育讀書唔洗錢,政府有禁好福利,睇醫生又100蚊攪掂,洗幾多錢姐。你今日聽佢話去追,聽日你要怨佢嘅時候佢會同你講我無攞住枝搶迫你生。你可以唔聽加嘛。
個肚自己既自己決定。

男爵府

Chloe199401 發表於 20-9-18 12:04
回覆 Yee_ng 的帖子

佢會同我講香港有9年免費教育讀書唔洗錢,政府有禁好福利,睇醫生又100蚊攪掂,洗幾多 ...

咁你咪直接用返呢d說話串佢,佢都係無世藝揾野講,佢都擺就講完會不負責任

大宅

我外家都一樣,我第一胎生女,生完冇耐已經吹我生多個仔,一定要生到仔為止

男爵府

牛年勳章

自己本身已有一子5個月。剛剛還說算命算下幾多歲再可以生到男孫,
話一直避孕避到果一年生。
本來想過去到兒子一歲多點再生一個給他作伴。
但聽到呢啲個心覺得好難受。

大宅

呢胎未知道仔之前我話可能係女,佢就話一個唔夠二個二個唔夠三個總之點都要生到仔唯止。我話我一定唔會咁追 ...

傻豬個肚係你既,雖然我都覺得,得老公一粒仔,無形的壓力好大!
真係唔好太介意別人點講
否則會令自己增添煩惱
況且而家都生左一個,生唔生落去都冇壓力啦

祝bb快高長大

男爵府

回覆樓主:

要學會左耳入右耳出人,佢有佢講你有你做,人生係掌握自己到,好似我媽都有吹我生,我會唔理佢,佢講得多就會無引

男爵府

牛年勳章

嗯,多謝你。

男爵府

牛年勳章

佢好中意將自己果一套放落人地果套既人,
一講到呢啲事我情緒好激動。
鬧左佢一次,佢以後都唔再講。

水晶宮

Chloe199401 發表於 20-10-7 17:15
佢好中意將自己果一套放落人地果套既人,
一講到呢啲事我情緒好激動。
鬧左佢一次,佢以後都唔再講。 ...

我娘又係好重男輕女,成日囗多多亂講野我要發火鬧返佢至收聲,其實我好錫佢嫁左20年家用冇停過,過年生日另封大利是,閒時買手袋雖然幾佰蚊貨仔,只要佢開心又可以揹去同佢班朋友面前威威,阿姨話我縱容佢,唉,始終自己阿媽!

大宅

一樣,第一胎係女,今胎照左係女(emoji),我媽成日都問我男定女?又話肯定今胎有jj仔,我到宜家都仲未敢話比人地聽bb的性別,以前唔明,宜家終於感覺有點壓力!亦都唔會再追落去!

男爵府

牛年勳章

回覆 babykiko221 的帖子

佢講呢啲說話,我就話一係叫老公比十萬我去做人工受孕揀胚胎包一擊即中,我媽話唔好比我老公聽到好傷男人自尊心。咁我呢我細個已經知道佢重男輕女,佢唔認我同家姐都感覺得到。本來諗住算啦都大個拉,佢選擇點生活方式係佢既事。
估唔到佢會咁同我講。
我只有表明我態度,因為咁我同佢嗌大幾次大交,佢依然同我講生唔到男孫你老公會同你離婚。
我話離咪離囉,最多咪攞綜媛。(佢依然覺得我講唔聽嚇下我會聽)
最僧啲人好鍾意將自己想法加插人哋身上。

男爵府

牛年勳章

之後同我講,離左婚你唔好係我面前喊我一巴摑埋去。

大宅

cpycpyhelen 發表於 20-9-10 12:52
我大肚個陣,我老爺講如果呢一胎係女就生多一個,如果係仔就可以收工,
其實唔知佢係講笑定點,我即時講, ...

我奶奶都係咁講

好彩係仔咋

男爵府

sakurawings85 發表於 21-1-22 03:53
我奶奶都係咁講

好彩係仔咋

乜仲甘傳統既,不過我講明如果第二個都係女,我都係唔會再生

首頁

尾頁

跳至