婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章

呢胎未知道仔之前我話可能係女,佢就話一個唔夠二個二個唔夠三個總之點都要生到仔唯止。我話我一定唔會咁追落去。
佢話:你奶奶禁錫你,你生唔到仔你點對得佢住,佢哋得你老公一粒仔,佢同你離婚都會。
點知比我生到個仔。
佢就又叫我追多個仔。
幾日前抱住我仔又講好彩你弟一胎生到仔,
生多個就得拉。
聽到都覺得十分煩,未生之前壓力好大成日都怕bb唔健康好彩照結構都好健康。
有冇人有同樣經歷?

男爵府

Chloe199401 發表於 20-9-10 11:28
呢胎未知道仔之前我話可能係女,佢就話一個唔夠二個二個唔夠三個總之點都要生到仔唯止。我話我一定唔會咁追 ...

我大肚個陣,我老爺講如果呢一胎係女就生多一個,如果係仔就可以收工,
其實唔知佢係講笑定點,我即時講,我都係一個起兩個止,如果兩胎都係女我就唔會再生
要生就自己生飽佢
同埋生仔生女係佢個仔問題,唔到我呢啲女人仔
既問題

男爵府

牛年勳章

回覆 cpycpyhelen 的帖子

不可能因為咩傳終接代,話嫁左出去就唔跟自己姓拉。仔女都係自己生既,傳統思想既人無法理解。同生小朋友有一定的風險。

男爵府

Chloe199401 發表於 20-9-10 13:43
回覆 cpycpyhelen 的帖子

不可能因為咩傳終接代,話嫁左出去就唔跟自己姓拉。仔女都係自己生既,傳統思想 ...

呢家呢個年代唔同啦,唔一定要生仔
做女人真係唔可以冇思想,唔通真係嫁左比佢個仔連思想都冇埋咩
而且唔覺得生仔一定係好,女都一樣可以好錫你同孝順你

別墅

cpycpyhelen 發表於 20-9-10 12:52
我大肚個陣,我老爺講如果呢一胎係女就生多一個,如果係仔就可以收工,
其實唔知佢係講笑定點,我即時講, ...

你問下老爺有身家分比男孫嗎?冇就唔好再廢up啦!好似我老爺廢老一名,冇錢冇樓都算極度重男輕女,新年派利是可以唔同銀碼(emoji) 我現在陀緊仔但不知幾想生囡,通常女窩心易教。

子爵府

Chloe199401 發表於 20-9-10 11:28
呢胎未知道仔之前我話可能係女,佢就話一個唔夠二個二個唔夠三個總之點都要生到仔唯止。我話我一定唔會咁追 ...

佢~是誰?

男爵府

小肥豆 發表於 20-9-10 15:36
你問下老爺有身家份比男孫嗎?冇就唔好再廢up啦!好似我老爺廢老一名,冇錢冇樓都算極度重男輕女,新年派 ...

佢錢就冇啦,淨係識叫人去做
不過我又唔會聽佢講
我唔抗拒生多個,順其自然(有就有冇就唔強求)
同埋都係個一句啦,如果下一胎都係女,我都會收工,唔再生
因為你估一個小朋友易湊架咩,唔洗錢
成日都話襯奶奶仲湊到好生,講就易
邊個比錢,我唔會要求你出錢,因為知你冇義務幫,但出小句聲當幫忙
重男輕女嘅思想想落後啦,同埋生女都可以好貼心同孝順,生仔係好仔就好,但如果寵到飯來張口個啲,我寧願唔生好過

男爵府

牛年勳章

回覆 汽水餅 的帖子

我自己媽媽

子爵府

Chloe199401 發表於 20-9-10 16:28
回覆 汽水餅 的帖子

我自己媽媽

既然係自己媽媽,直接同佢講唔好再俾壓力,佢幫你湊bb?

男爵府

牛年勳章

回覆 汽水餅 的帖子

係呀,佢哋都好開心。佢就話:睇吓你有無禁好命,上天賜多個仔比你,無都無辦法啦,順其自然。
上一代既思想都係咁,好彩現代可以絕育自己選擇生幾多個。咁諗都無禁唔開心。

伯爵府

仔女都係上天安排。二個夠哂數。
生得多有得分身家就考慮下繼續生啫
否則唔駛錢養呀?

別墅

cpycpyhelen 發表於 20-9-10 16:27
佢錢就冇啦,淨係識叫人去做
不過我又唔會聽佢講
我唔抗拒生多個,順其自然(有就有冇就唔強求)

好多男人得把口,男人麻煩起上來恐怖過女人。我同老公最近買左樓收樓,上來我屋企老爺便左彈右嫌,層樓係我地兩公婆辛苦儲番來加埋我爸媽資助的,我的爸媽都冇出聲知道買樓艱難,子女有安樂窩已經心滿意足。老爺大人一毫子都冇資助便對我屋企發表偉論,但佢自己住公屋仲成日以引以為傲 我老公都怕左佢,現在話佢唔肯參加普及檢疫唔比佢上來我家。

男爵府

小肥豆 發表於 20-9-10 19:10
好多男人得把口,男人麻煩起上來恐怖過女人。我同老公最近買左樓收樓,上來我屋企老爺便左彈右嫌,層樓係 ...

其實間屋係你哋辛苦儲錢埋返黎,你父母資助,你老爺係冇任何資格彈黎彈去,佢再彈我會以後禁佢足,你老公做得好岩,唔做檢測唔比入屋

別墅

cpycpyhelen 發表於 20-9-10 23:24
其實間屋係你哋辛苦儲錢埋返黎,你父母資助,你老爺係冇任何資格彈黎彈去,佢再彈我會以後禁佢足,你老公 ...

有d人唔出聲怕別人誤會係啞巴呢!我只當佢空氣,但登奶奶慘。

男爵府

小肥豆 發表於 20-9-11 00:02
有d人唔出聲怕別人誤會係啞巴呢!我只當佢空氣,但登奶奶慘。
...

哈哈,我老爺成日冇料扮四條,多野講到爆炸,但又成日比我奶奶罵佢

別墅

cpycpyhelen 發表於 20-9-11 00:17
哈哈,我老爺成日冇料扮四條,多野講到爆炸,但又成日比我奶奶罵佢
...

我奶奶可以對住件廢老爆足半小時粗口,但個個都覺得佢抵罵的。件廢老係語不驚人誓不休,仔及心抱個個都唔鍾意佢,冇人肯同佢住連奶奶寧願來我家湊孫都想理佢,完全頂唔順自卑又自大自私男人。十幾年前,試過奶奶及大嫂係大陸關口被入境人員兇,廢老唔幫拖不特止即刻扮唔識自己閃開左,奶奶同大伯拆掂左先施施然出來當冇事發生,連保護妻兒都做唔到,話佢係男人影衰哂!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我媽都係咁... 但佢好錫我個女,佢話生仔同男家有交代。。。。

但我唔需要同人交代,就算有樓分比我d 仔都唔恨,又唔係比我,但供書教學就係我,完全唔覺係著數。

男爵府

小肥豆 發表於 20-9-11 00:29
我奶奶可以對住件廢老爆足半小時粗口,但個個都覺得佢抵罵的。件廢老係語不驚人誓不休,仔及心抱個個都唔 ...

甘你老爺真係好賤同好自私,甘樣扮唔識都有既,比我真係寧願離婚,由佢自生自滅⋯⋯
你奶奶都好勁,忍到甘多年

男爵府

牛年勳章

奶奶每個月都有比三千蚊老公去買奶粉同尿片另外再比500蚊我做零用錢。現在我都無工作。
奶奶話會幫我養她也對我好好,但我都係覺得生bb有一定既危險性。所以兩個都好夠了。
我媽媽生二個女,最後一個照到係仔先肯生
佢自己都話,生仔係找命博。三個都開刀。
佢自己都驚拉。
呢啲唔係哄可以哄到人生。

別墅

Chloe199401 發表於 20-9-11 10:33
奶奶每個月都有比三千蚊老公去買奶粉同尿片另外再比500蚊我做零用錢。現在我都無工作。
奶奶話會幫我養她也 ...

兒孫自有兒孫福,現代社會絕大部分男女都要工作唔再分男主外女主內呢!我小時候係爸爸負責煮飯家頭細務(因為佢係打政府工時間較穩定),而媽媽主力返工搏殺搵錢,所以我細細個時爸媽已經知道教育重要性,不論男女都一定要讀大學,幾辛苦都要供我同細妹讀書,現在好感恩爸媽當年對我們教育付出,他們現代思維沒有重男輕女或養兒防女心態,難得是爸媽都係藍領打工仔唔係知識份子的。 現在佢地退休因早年有積蓄基本上唔駛我地養,當然我地都照比家用。

首頁

尾頁

跳至