想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

我今年38,7月發現有左,已經即刻食葉酸,注意飲食,好可惜到11週照超聲波時,發現BB八週幾已經停止生長冇心跳,當時我個人完全崩潰,呢個小天使黎得唔容易,可惜兩個月之後走咗,依家唯有調理好身體,下年再加油
想問一下大家有冇懷孕初期嘅禁忌,例如:飲食禁忌,插花禁忌,動作禁忌⋯⋯

真係好想知原因點解BB冇咗心跳😭😭😭

大宅

加油呀! 你係自然有?

民房

回覆 Cathy34567 的帖子

係呀,自然有

大宅

之前有冇小產/流產經驗?
會唔會工作或其他壓力太大?
會唔會懷孕期間有劇烈運動?
不不當飲食/生活習慣之類?

民房

回覆 MaMa520 的帖子

之前冇流過產,工作都唔算太大壓力, 盡量係屋企食飯,已經好少外出食味精😥😥

大宅

其實無咗心跳都好普遍
大部份都係原因不明
而且每次懷孕都獨立的
除非有慣性流產要注意有否染色體或基因問題
唔好諗咁多

大宅

2020勳章

回覆樓主:

8w 可以無原因,未必係年齡問題,

除非係2次以上先,可能要2位驗下免疫系統

複式洋房

期待做媽媽 發表於 20-9-10 16:23
我今年38,7月發現有左,已經即刻食葉酸,注意飲食,好可惜到11週照超聲波時,發現BB八週幾已經停止生長冇 ...

我諗唔關年齡事,我睇群組有啲只係30歲第一胎,都試過七週左右冇咗
唔好怪自己,調理好,bb會再黎嫁!

大宅

2020勳章

我今年38,7月發現有左,已經即刻食葉酸,注意飲食,好可惜到11週照超聲波時,發現BB八週幾已經停止生長冇 ...

其實我唔信所謂嘅禁忌,最緊要個人心情輕鬆,個杯胎要走可以好多原因。希望你能面對,積極準備下一個來臨。保持身體健康。

民房

回覆 decemberain 的帖子

多謝大家鼓勵,我同老公心情都釋懷咗,發生咗已經冇得返轉頭,我哋唯有向前行,我哋都相信小天使會返嚟

別墅

期待做媽媽 發表於 20-9-10 16:42
回覆 Cathy34567 的帖子

係呀,自然有

調好身體先啦

大宅

2020勳章

期待做媽媽 發表於 20-9-12 12:07
回覆 decemberain 的帖子

多謝大家鼓勵,我同老公心情都釋懷咗,發生咗已經冇得返轉頭,我哋唯有向前行, ...

加油啊!你既小天使排緊隊黎做你baby, 小產後半年內會好易再中,你盡快調理好身體先,check好排卵,加油

複式洋房

唔好灰心
我之前有問過醫生
佢話早期懷孕胎停通常係個胚胎本身染色體異常
係機率問題,越大年紀就越大機會異常,你可以再問問醫生
如果會擔心可以做IVF做埋PGS簡

複式洋房

回覆 期待做媽媽 的帖子

我係38歲,剛小產19週,check到17.5週停胎,其實高0有20%小產可能,加上我係多囊症,腺肌症,我諗梗容易,而bb係ivf ,無做pgs,而家拎咗去中大驗胎,大家一齊努力💪

複式洋房

我年初同你一樣,8w照唔到心跳,空心胎,突然出血,即刻入醫院做吸宮,之後睇左3個月中醫調理返身體,到5月小天使帶齊行李返黎搵我啦,而家24週

醫生話每一胎都係獨立,最緊要係週理好身子,準備小天使再黎呀

唔駛怪自己,空心胎太常有
加油呀

複式洋房

hellokinkibb 發表於 20-9-17 23:47
我年初同你一樣,8w照唔到心跳,空心胎,突然出血,即刻入醫院做吸宮,之後睇左3個月中醫調理返身體,到5 ...

你有無食aspirin 個啲?我上一胎都空心~(emoji)(emoji) 好擔心下一次又有咩事

複式洋房

super_girl21 發表於 20-9-18 08:52
你有無食aspirin 個啲?我上一胎都空心~(emoji)(emoji) 好擔心下一次又有咩事
...

冇呀,只係飲中藥調理

複式洋房

hellokinkibb 發表於 20-9-18 18:39
冇呀,只係飲中藥調理

你係一直無停咁睇中醫到而家24週?

複式洋房

super_girl21 發表於 20-9-18 19:10
你係一直無停咁睇中醫到而家24週?

唔係
吸宮後一星期就開始睇中醫,睇左3個月就再bingo
但有左初期唔穩,試過出血,keep住睇中醫至12週
中醫話過左12週就穩定,唔駛搵佢
叫我生前幾週再搵佢清胎毒

大宅

2020勳章

38歲先至有突然之間冇咗真係會好傷,
之前我太太前后小產咗都三個bb, 分別係6w, 8w, 22w.

其實你上次可以自然懷孕,即係代表咗 自然懷孕嗰個系統冇問題, 亦即係話你之後會較容易有。
加油,今日唔係你嘅問題,只係bb自然排斥。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊