論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

話說:姐姐5月來我家,不過不失,做得几好,平時都會買日常用品比佢,人工最低政府標准,其實姐姐好節約,6月佢電話跌爆著少少,都可以用但成日死機,我仔早二日同我落街,行過電器部指比我知,話姐姐想買尼部電話,其實姐姐系唔系通過我仔暗示我買部比佢(我知好明顯系).
價錢都唔貴,二千內,姐姐來咗後,我同亞仔多咗親子時間,屋企的事又唔使我操心,都好彩請到個好的姐姐
但如果送部電話我又好肉赤點錢,因我都少收入,毎月剛剛够用,如果系你哋會唔會送部手機比

珊瑚宮

如電話壞 ,叫親友讓D二手出來比你同工人通訊用

咁好名牌貴價
我估係菲

因住吾係佢用
或佢想買比自己個仔
苦肉計叫你送

送完無耐話吾見左

借你仔口講做代言
試緊你底線

如見你順攤

遲D可能問借錢

頭幾個月係大家的蜜月期
玩具萬歲!

子爵府

liyung696 發表於 20-9-10 16:44
話說:姐姐5月來我家,不過不失,做得几好,平時都會買日常用品比佢,人工最低政府標准,其實姐姐好節約,6月佢電 ...

唔使送
佢哋自己識買,當唔知,唔好問,唔好理

你都話自己唔鬆動,咁唔使理佢

男爵府

liyung696 發表於 20-9-10 16:44
話說:姐姐5月來我家,不過不失,做得几好,平時都會買日常用品比佢,人工最低政府標准,其實姐姐好節約,6月佢電 ...

5月先入屋9月送部電話俾佢?一年都未夠真身未露....

大宅

我地第一年生日500利是,第二年送左紅米9淘左719,人要感恩,佢教仔好多英文,應比則比

珊瑚宮

日子太淺
未見到真面目
公事公辦就算
做耐左見佢係真心做得好
再送禮物都未遲
玩具萬歲!

大宅

fcmon2000 發表於 20-9-11 08:10
我地第一年生日500利是,第二年送左紅米9淘左719,人要感恩,佢教仔好多英文,應比則比
...

我只是送咗一張八達通當見面禮?日後睇工作情況態度我會識做!

子爵府

絕對不建議。姐姐呢方面好聰明,悟性很高,若你買咗佢就知呢個方法work,從此就知可以通過你仔嚟遙控你聽佢話。

一動不如一靜。觀察住先。如果姐姐特別做得好遲啲當禮物奬勵佢都ok。記住凡係俾姐姐大禮物一定要佢工作表現很好有個原因先俾,不可冇緣由咁亂俾

大宅

牛年勳章

回覆 PonyMom 的帖子

又系,我再觀察下先

大宅

牛年勳章

回覆 fcmon2000 的帖子

請問紅米可以裝google嗎?

大宅

牛年勳章

回覆 StellaIp0706 的帖子

姐姐的工作都ok,我几滿意

大宅

liyung696 發表於 20-9-11 09:38
回覆 fcmon2000 的帖子

請問紅米可以裝google嗎?

可以,我幫佢裝的

水晶宮

佢地d 工人中意用咩牌子?

水晶宮

我見samsung 都係千幾蚊..
我係你,我會買,
我姐姐做左兩個月, 好到加零一.

我平時淘寶淘好多俾佢女,3歲,.
又送下食,俾佢寄番去,

佢下星期生日,我封左一百,我媽又封左一百,
我又係aeon買左個backpack ,同cap 帽佢.

聽日叫pizza 番黎食.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

點解要送,又唔係有親,真係有需要咪借部舊手機比佢用 講明完約時交還

水晶宮

liyung696 發表於 20-9-11 09:40
回覆 StellaIp0706 的帖子

姐姐的工作都ok,我几滿意

即使工人工作表現好, 僱主都唔係在工人上工幾個月就送部新手機 俾佢啦。送完件大禮, christmas 又送呀?! 仲有, 工人收得僱主以千元計的禮物, 自然對日後僱主送的禮物或利是有所期望。

做僱主其實唔需要為工人做太多額外嘢, 平時的尊重及體諒 (eg. 唔返屋企食飯早d通知工人, 月尾早一兩日出糧, 記得工人生日), 對工人來説已經算係一個好相處的老闆。

珊瑚宮

樓主個仔先係工人的老細

亞仔就係佢手上皇牌
玩具萬歲!

子爵府

回覆 liyung696 的帖子

如果佢好, 你可以比部舊的二手電話比佢用, 佢應該都會感恩的.. 唔洗買部新的比佢. 同埋講明完約要還.
我當年都試過姐姐話手機壞壞地, 我咪比我部舊手機佢用, 佢用左幾個月就用壞左我部舊手機 (好彩我原本都係放係到唔用), 然後佢都係自己出錢平平地買過部.

大宅

牛年勳章

甘我又待佢唔差,我淘寶見到啱佢的都會買比佢,几十元唔會肉赤,平時我哋食咩要預一份比佢.但系要成二千就要想想
我本來想佢11月生日送比佢,不過見你哋的回覆後,不如生日就比五百,手機明年先再睇

大宅

牛年勳章

回覆 AWma 的帖子

開頭都想住比部二手的佢,但問全部親人都冇

首頁

尾頁

跳至