論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 liyung696 的帖子

如果無二手, 你唯有當無事發生...因為真係今天唔知明天事... 今天好, 過幾日唔知咩環境.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

牛年勳章

mrslee2011 發表於 20-9-14 22:37
你個仔幾大呀?點解可以咁快比姐姐洗腦?
7 嵗

大宅

牛年勳章

問題系我真心覺得姐姐好,又鍚亞仔,疫情叫佢唔放假都肯,難得前二日周日我放佢一日假,返來估吓買咗咩
亞仔下個月生日,姐姐買咗三件衫比佢,bossini的,價錢加埋都500有多,如果打個拆都三百左右,我估

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

liyung696 發表於 20-9-15 13:54
問題系我真心覺得姐姐好,又鍚亞仔,疫情叫佢唔放假都肯,難得前二日周日我放佢一日假,返來估吓買咗咩
亞仔下 ...

嘩,佢對你哋咁好。

打賞呢啲冇所謂,覺得值咪做囉。有人比6-7千又好多bonus 比工人,又有人最低工資菜都冇多條。

佢表現你滿意已經好難得,我係你我會買比佢大家開心。

我姐姐嚟咗9個月,佢做嘢好好又湊newborn baby,佢之前屋企火燭我私人醒佢, 寄嘢返去運費600我比晒,佢生日個囡生日全部包利事,佢冇因為我醒佢而做差咗喎,一如既往咁勤力又上心。

別墅

我自己覺得,如果姐姐表現真係好又幫到手,我會送。會同姐姐講到明,見佢平時表現良好所以提早當生日禮貌送俾佢,不過只限一次,叫佢小心用,再壞就無錢送俾佢。
起碼講到明無下次,但佢又會開心,大家都有好處。如果覺得貴,就買部平少少嘅。

侯爵府

liyung696 發表於 20-9-10 16:44
話說:姐姐5月來我家,不過不失,做得几好,平時都會買日常用品比佢,人工最低政府標准,其實姐姐好節約,6月佢電 ...

我工人嚟第二個月就送部新電話比佢,因為佢舊電話whatsapp好慢,我whatsapp佢要5-10分鐘至收到,我頂唔順,買部千幾蚊vivo送俾佢,佢好開心不停多謝我

禁止訪問

回覆樓主:

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

大宅

牛年勳章

最後買咗個$1600的三星比佢,佢開心到爆,一來佢真系幫輕我好多,有佢系度,亞仔聽佢話,自動自覺做功課,煩少好多

多謝各位jm的建議

複式洋房

liyung696 發表於 20-9-10 16:44
話說:姐姐5月來我家,不過不失,做得几好,平時都會買日常用品比佢,人工最低政府標准,其實姐姐好節約,6月佢電 ...

唔好上當!經驗之談,我之前(emoji)工人一開始都好似好好,前日炒咗佢!佢由最平嘅用品開始,直到要我直接俾錢佢!
順手要教埋個仔 做人一定要通過努力工作去賺取所需
教個仔去回應工人
我哋自己喺外面打工,做得好嘅時候老細最多係稱讚升職又或者加人工!

男爵府

回覆樓主:

我個工人由我女未出世做到依家,11年有多。
開頭,我全家都會因為佢好,比好多著數佢。我每年都包機票比佢返去,因為我地要返工,唔想冇人睇住d細。耐左,佢真係會老馮咁。

例如:我仔最快埋枱食飯,佢仲細,佢會一埋枱就食。但仲有我,我老公,我女未埋枱,工人會開始食飯,唔會等齊人。話佢,佢口ok, 但面口會唔多好睇。
冇錢就問我借,但又會keep住買野。我就會覺得有冇攪錯呀,冇錢仲買野。

佢知我女乜都會同我講,佢有意冇意會同我女講,佢去入錢,因為佢老公病左。。。等等等。我唔會多事去問佢,大家保持主僕關係算喇,因為我覺得我做得幾好都好,佢只會得一想二。

大宅

ymc 發表於 20-10-27 09:46
我個工人由我女未出世做到依家,11年有多。
開頭,我全家都會因為佢好,比好多著數佢。我每年都包機票比佢 ...

我聽過老人家說:得到上牀又想牽

珊瑚宮

上得床來牽被冚
玩具萬歲!

別墅

fitfish 發表於 20-9-11 08:33
日子太淺
未見到真面目
公事公辦就算

Agree(emoji)(emoji)
做得好,送冇問題
我個姐姐做咗6年,佢一直工作表現很好,乖又唔計較,平時又好錫我個仔,我總共送咗2部電話俾佢,我覺得做得好係值得獎俾佢嘅⋯

首頁

尾頁

跳至