自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

依家個冰箱長期常滿,大家有咩方法可以放好啲食物?唔使成日打開個冰箱摷嘢

子爵府

回覆樓主:

會剪咗個包裝盒,淨係得裏面個密實袋,同埋會打直插擺放。

男爵府

可愛小肥媽 發表於 20-9-11 14:21
依家個冰箱長期常滿,大家有咩方法可以放好啲食物?唔使成日打開個冰箱摷嘢
...

您的冰箱是否拉柜式?好多教學教人用高身膠分隔盒方便將食物企直咁放,但有d大包裝的食物不適用,我加咗反而哂咗位,最後放棄。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

可以用盒就盡量用,分層放不同類型野.我會再係門出面貼MEMO紙寫低有咩,放左係邊層邊個盒.細路成日打開門企係度好似念經咁..寫左吾洗開咁耐門啦..

子爵府

...

我將冰格凍野雪硬放回普通格,換回唔硬嗰啲放冰格,每一兩天就換來換去咁啦。雖然煩但冰格細唯有咁做啦!

如果要煮嘅食嗰就早一兩天前放番入普通格等佢回軟解凍。

伯爵府

ychan^ 發表於 20-9-11 18:51
我將冰格凍野雪硬放回普通格,換回唔硬嗰啲放冰格,每一兩天就換來換去咁啦。雖然煩但冰格細唯有咁做啦!
...

溶咗再雪,食物好易壞

伯爵府

減齡達人勳章

...

去you tube打「冰箱收納」

子爵府

Abbie_mimi 發表於 20-9-11 19:47
溶咗再雪,食物好易壞

唔會溶咗再雪,如果雪硬後再放系普通格一天系唔會溶,二天先會溶,所以要每天查吓啲食物。如果要煮就放二天。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

...

冰箱即係冰格?

我個冰格櫃桶多數係打直放野, 要拎野要拉出黎黎就得. d 格就唔定, 多數叠好, 有盒又唔太佔位的話會連盒放, 因為可以睇到包裝知道係面係乜. 麵包會一條條推入咁放, 袋口向雪櫃內.

珍珠宮

畀面勳章

影相
快開快取快關

首頁

尾頁

跳至