自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

caa 發表於 20-9-13 13:38
其實都係想攞passport俾下一代多個choice, 所以應該寫埋呢個因素,唔好一味數住外國點樣比香港差。如果你要 ...

我係澳洲做野時係有交稅有貢獻,所以唔應該咁?請指教
未經本人同意,不得轉載以上內容

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

活出彩虹 發表於 20-9-13 11:56
那麼我預2500磅(不計住房支出和學費),是否差不多?謝謝

我唔知你想住邊,不過你呢個數,係大部份地方嚟講都好夠

男爵府

readymama 發表於 20-9-13 07:02
近年好多返黎香港係因為香港醫療特別係大年紀既,好多由加拿大,美國返黎,個邊醫療好貴。
...
又話外國褔利好,尤其退休人士,醫療唔係唔洗錢?

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

榮盛 發表於 20-9-13 07:37
香港真係好多聰明人啊,,
識人今年2月驚香港lockdown撲咁一家5口飛英國話避難,話驚唔走就走唔到,細路英 ...

好鍾意您呢個分析說法! 真係好岩呀!

在我而言, 咁講啦 ... 應該係人地太有錢, "身體最實際", 過左去先算囉! 唔對路就返黎, 無蝕既! ... 又咁, 蝕左豬左都唔敢出聲啦! 係咪?

子爵府

多數走既,都係有細路的家庭
香港教育,越嚟越⋯

Tinsky    發表於 20-9-14 01:28

男爵府

stkyo 發表於 20-9-13 15:41
我唔知你想住邊,不過你呢個數,係大部份地方嚟講都好夠

謝謝你呀,我想住Manchester or Birmingham

公爵府

牛年勳章

榮盛 發表於 20-9-13 07:37
香港真係好多聰明人啊,,
識人今年2月驚香港lockdown撲咁一家5口飛英國話避難,話驚唔走就走唔到,細路英 ...

投資失利,買錯股票,損手,幸好,錢财身外物

男爵府

Hehemum 發表於 20-9-12 01:49
佢已經入藉英國多年,佢問我過唔過去,近日好多朋友查詢佢,我問會唔會香港人變難民?咁辛苦脫歐,又一班人 ...

香港現在也好多人失業,但如果冇新移民來港,部份港人都唔願做嘅工都係冇人做,同一道理,香港人去到,降低要求,搵工唔難,只要自己開心,相信生活可以比香港精采。
有人提過會計師都僅夠糊口,因為稅重,但當你失業有救劑金,同香港比,一定有多幾個月安心。
去留係個人選擇,冇必要講到去到會冇人請....只要知道自己嘅選擇啱自己就夠了。

男爵府

希望d 蓄牲快d 走,累人累物~

首頁

尾頁

跳至