6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

仔仔由出世開始唔痴自己,個時自我安慰,因為開頭2個月我身體唔好,婆婆湊得多,遲啲自己湊返就好。到仔仔3個月我自己湊返,仲轉埋全埋身餵人奶,仔仔仍然唔痴我,好鍾意公公,對住公公直頭心心眼,公公個時喺度住,幫我煮飯,其實公公每日抱佢唔多時間。好啦,到早排工人姐姐終於嚟咗,公公都返去啦,而家仔仔都9個月大啦,呢排變咗痴爸爸,爸爸去個廁所都好緊張係咁叫,但我出門就完全冇反應…唔so我,我返到嚟都冇咩大反應…
之前好多人話仔仔仲細,大啲就會痴,但而家都9個月,已經識認人啦,仍然唔痴我,我真係好玻璃心,好難受…

大宅

2020勳章

回覆樓主:

平時我湊佢時,成日錫佢,陪佢玩,唱歌按摩,一齊玩玩具,同佢玩時其實佢都開心嘅,冇其他人時都ok,但只要有其他人喺度,就會睇到佢其實唔痴我 9個月啦,佢日頭瞓覺仲係我抱足全程 夜晚好多時仲要半夜抱到天光 我付出好多好多心機同時間,但佢都係唔痴我…湊佢好辛苦,佢長期瞓得差,夜晚一定醒5~6次,我已經用好多時間湊佢陪佢開心同佢玩,但仲要唔痴自己,難受到喊出嚟… 我都唔知自己做錯啲咩 點解爸爸去個廁所都叫到勁大聲,但我出門,阿仔望一望我,就完全無視

大宅

Archung106 發表於 20-9-12 11:25
平時我湊佢時,成日錫佢,陪佢玩,唱歌按摩,一齊玩玩具,同佢玩時其實佢都開心嘅,冇其他人時都ok,但只要 ...

我懷疑爸爸同佢玩的遊戲係咪好玩D,所以會惦記佢。你可以觀察下。不過咁講,為人父母甚難,你改變唔到佢的愛好和思想,也只能接受。講到尾,作為父母最大心願都係BB健康快樂成長,其他嘢隨緣啦,唔好太執著,你會好辛苦㗎。反過來想,BB唔痴你的話,你可以有更多自己的空間,你可以加以善用,培養自己興趣,等BB大D,見到你的才能,將你當為榜樣/role model ,都係親子關係建立的一種呀

大宅

2020勳章

anjaco 發表於 20-9-13 07:16
我懷疑爸爸同佢玩的遊戲係咪好玩D,所以會惦記佢。你可以觀察下。不過咁講,為人父母甚難,你改變唔到佢的 ...

爸爸唔識同佢玩㗎,都係換下片抱下咁,反而我成日同佢玩,其實得我同佢時,佢都ok嘅,只係一有得比較,我就一定係最低地位 頭先我出門,BB又完全冇反應啦,爸爸去個廁所都嘈嘈
我都明白,但重點係,我係自己湊,其實都唔會有幾多自己空間呀,如果有人幫我湊就話啫 而且佢又成日要人抱住瞓 當然我明白我唔應該咁介意,而且我知我唔開心都改變唔到佢 不過作為ftm仲要餵人奶,次次見到仔仔咁對自己就會玻璃心

別墅

Archung106 發表於 20-9-13 10:41
爸爸唔識同佢玩㗎,都係換下片抱下咁,反而我成日同佢玩,其實得我同佢時,佢都ok嘅,只係一有得比較,我 ...

會唔會就係佢覺得你永遠都係到所以唔睇你。但爸爸唔係成日見所以咁痴

大宅

2020勳章

Archung106 發表於 20-9-13 10:41
爸爸唔識同佢玩㗎,都係換下片抱下咁,反而我成日同佢玩,其實得我同佢時,佢都ok嘅,只係一有得比較,我 ...

媽媽真係玻璃心得好緊要
又或者你試吓咁諗,囝囝知你永遠都會喺度所以唔見你一陣都唔會有太大反應,因為知你會返。爸爸就唔知。所以其實係對你夠安全感既表現。其實愈夠安全感既小朋友分離得愈容易同愈快。
同埋,睇黎你囝囝需要睡眠訓練

大宅

2020勳章

easy_daily 發表於 20-9-13 22:11
會唔會就係佢覺得你永遠都係到所以唔睇你。但爸爸唔係成日見所以咁痴

爸爸之前一直在家工作呀,係最近先返公司,唔知有冇關係

大宅

2020勳章

honeybid2 發表於 20-9-13 23:38
媽媽真係玻璃心得好緊要
又或者你試吓咁諗,囝囝知你永遠都會喺度所以唔見你一陣都唔會有太大反 ...

係呀,我真係好玻璃心㗎,產後抑鬱引致。希望佢係對我充滿安全感啦
睡眠訓練已經試過join埋plan添,冇用

複式洋房

Archung106 發表於 20-9-12 10:58
仔仔由出世開始唔痴自己,個時自我安慰,因為開頭2個月我身體唔好,婆婆湊得多,遲啲自己湊返就好。到仔仔3 ...

作為媽媽當然好想小朋友鍾意自己啦,所以都好明白你會唔開心,不過其實睇黎小朋友都好鍾意媽媽,而佢又好有愛心,會愛埋其他家人。
可能咁去理解阿仔,睇到佢優點,到將來都係好事啊,好嘅性格黎架。
同時,媽媽可以大安旨意叫爸爸幫手,阿仔話要你幫手啊。我成日都教阿仔叫爸爸幫手(emoji)媽媽冇咁辛苦。

複式洋房

我未至於樓主咁係ftm,我放完產假後返返工,而家bb主要係公公婆婆湊。但我bb又係唔痴我囉,唉...
3個月左右發現bb一見到婆婆就笑。4個月左右bb一見爸爸都笑。有時見公公都笑。而我呢,我得正喺佢面前,佢都望左望右唔望我...
我懷疑可能埋身餵奶,佢成日八卦周圍望,我夾硬擰佢返嚟食,佢唔鍾意所以記住?又或者婆婆爸爸個樣喺佢眼中就係咁funny?
都唔開心過一排,不過近排開始睇化,總之唔好係我抱佢就喊咁都算喇

大宅

2020勳章

bowie2019 發表於 20-9-14 01:11
作為媽媽當然好想小朋友鍾意自己啦,所以都好明白你會唔開心,不過其實睇黎小朋友都好鍾意媽媽,而佢又好 ...

都係嘅,佢對陌生人都會笑,唔熟嘅人抱,佢第一下會喊,但好快都冇事對返人笑。我而家都成日叫老公湊 反正阿仔咁鍾意佢
我都覺得如果改變唔到唯有接受,不過有時見到對我同對公公爸爸分別咁大,始終會唔開心

大宅

2020勳章

clami 發表於 20-9-14 07:11
我未至於樓主咁係ftm,我放完產假後返返工,而家bb主要係公公婆婆湊。但我bb又係唔痴我囉,唉...
3個月左右 ...

係呀!我仔都係!望其他人就定晒眼咁望,我得正喺佢面前就擰左擰右都唔望 我 我都會埋身時擰佢返嚟食,同埋之前100日內訓練佢埋身,都有令佢爆喊過,唔通真係因為咁樣

大宅

回覆 Archung106 的帖子

個sleep training plan幾多錢左右?我諗緊join唔join.

大宅

2020勳章

Archung106 發表於 20-9-14 11:15
係呀!我仔都係!望其他人就定晒眼咁望,我得正喺佢面前就擰左擰右都唔望 我 我都會埋身時擰佢 ...

唉,原來咁多jm 都係咁

我女都係,見人就笑,我抱就唔望我

Daddy惡我好多,會鬧bb,但bb見到爸爸都仲好開心

我都好傷心

大宅

2020勳章

sabsab122 發表於 20-9-14 21:30
回覆 Archung106 的帖子

個sleep training plan幾多錢左右?我諗緊join唔join.

我個間$5500,我仔唔work

大宅

2020勳章

babybaby69 發表於 20-9-14 21:43
唉,原來咁多jm 都係咁

我女都係,見人就笑,我抱就唔望我

係囉,我都真心唔明,有時明顯到,個個都望就係唔望我 擰左打右逃避我眼神就係唔望我

大宅

2020勳章

Archung106 發表於 20-9-14 22:49
係囉,我都真心唔明,有時明顯到,個個都望就係唔望我 擰左打右逃避我眼神就係唔望我 :thinkin ...

咁可能有啲原因令佢地咁,係我哋唔知

可能大d會唔同

我頭先抱住佢,不停轉佢個頭都唔能夠令佢望住我

大宅

2020勳章

babybaby69 發表於 20-9-14 23:03
咁可能有啲原因令佢地咁,係我哋唔知

可能大d會唔同

之前同你一模一樣呀,你阿女而家幾大?你都係人奶媽?

大宅

2020勳章

Archung106 發表於 20-9-14 23:08

之前同你一模一樣呀,你阿女而家幾大?你都係人奶媽?

就嚟五個月,但佢一出世都係咁

我姐姐在佢兩個月時來,而家唔知幾鐘意姐姐,我抱住都對姐姐笑,但我餵奶嘅時間一定比姐姐多

我半人奶

大宅

2020勳章

babybaby69 發表於 20-9-15 01:52
就嚟五個月,但佢一出世都係咁

我姐姐在佢兩個月時來,而家唔知幾鐘意姐姐,我抱住都對姐姐笑,但我餵奶 ...

好明白,我坐月時我媽嚟幫我,但我媽脾氣火爆會成日鬧我,個時搞到我成日喊,唔知會唔會係因為我成日喊佢feel到所以唔鍾意我 而且我仔又係我媽同佢瞓,個時我抱個仔就喊得特別勁,好挫敗,之後個仔2個幾月就識唔望我啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊