自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

sasa@uk 發表於 20-9-12 19:12
天生佔大部分,佢地眼尾望下本書,好過平常人死讀爛讀
我fd 個仔細個已經好叻,大學有時懶唔讀書就緊緊合 ...

我大學裏好多呢D 同學,本書揭一次就記得晒,或者上堂專心聽書就已經入晒腦唔使點讀,記性超好。

男爵府

回覆樓主:

7成天生,記性好,專住力高,理解能力高大部份都係天生。後天係可以努力,但始終唔夠天生本生已經有嘅。真係有幾多龜會跑赢兔。

子爵府

2024年龍年勳章

唔叻嘅都入咗嚟學習。

個人覺得:天生,勤力都可以好叻~~

另外,家庭熏陶都好重要,父母勤力積極好學嘅,子女通常會養成好嘅學習習慣。

男爵府

mercurycc 發表於 20-9-12 19:03
記性好好重要。

X2

子爵府

我留意到一些好叻既父母,除非小朋友遺傳到叻父母基因,否則叻父母都好難自己教令小朋友成績好,因為啲叻父母無辦法理解小朋友究竟點解唔明......有咩咁難明.......佢哋唔識得一步一步咁解釋,好容易跳steps ......於是嗰小朋友聽極都唔明.....

珍珠宮

帶咗頭盔先,我成績只算幾好(會考3B3C)。
純分享,我覺得「對的方法」比「長時間」重要,每人方式不同,我個人嘅方法係半自學,自己讀完依自己理解去做notes,跟自己進度去搵練習做,去搵補充資料睇。
由細到大未上過補習班,無瘋狂操試卷,日日放學去玩去兼職多過溫書做功課,但專心起上嚟就好用腦去諗去理解。

男爵府

Nbs 發表於 20-9-12 18:57
70% 天生
30% 培養(包括勤唔勤力)

絕對同意!天生聰明人係睇吓都會A!我老公係學霸,我係學渣,佢永遠都唔會明白我點解加減乘除都錯!

水晶宮

天生多d!我細到大記性好好,只要上堂留心,從來唔溫書,都考10名以內!但我堂弟,好勤力,成日溫書,都係考中下!不過而家年紀大,已經冇咁好記性

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

點為之叻?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都同意天生佔多數,後天努力唔係唔得,但要付出比別人多,才會跟得上天生能力強嘅人。當然天生能力強嘅若超級懶惰,都一樣有機會包尾比勤奮嘅人追過。

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

天生聰明係好重要,但後天努力更重要

珍珠宮

bosch 發表於 20-9-12 19:29
點為之叻?

香港計背書叻,考試機器,識考試技巧

侯爵府

天生佔好重,我細佬由細玩到大,但數學天份爆燈,小學至初中吾多讀書數學都攞滿分/幾乎滿分。一去引中四揀左理科,輕輕鬆鬆攞幾科A,A-Level 揀數學組,呢兩年有讀書啦,攞幾科A1反來。去到大學又玩又拍拖又做PT,一樣考到勁成績!

用戶要求終止服務

牛年勳章

天賦,讀書能力係天賦,完全唔使讀成績都超班嘅,只係佔所有人之中好少好少比例,能力稍高,用啱方法又勤力,成績一樣超班。以前有同學話點努力,成績都唔好,我細個覺得係無付出嘅藉口,人大咗,見嘅人多咗,原來真係有人呢方面天生弱。不過呢 d 天生才能唔喺讀書方面嘅人,通常有其他方面超班,差在有無機會發揮。
未經許可,請勿轉載

已刪除用户

男爵府

MKma 發表於 20-9-12 19:08
讀書叻嘅好多都係悟性高+記性好。老師講嘅嘢好易就明白,又唔使死背就記得住。唔使死讀書都好好成績!
...
係,我兩件,一個由細到大唔使串字,第一轉試默已經錯好少,,錯咗嘅嘢你話聲佢聽,佢望望應你一聲就已經溫完,二年級開始直情都冇同佢試默,佢望咗就算,基本上自細功課都係做好快冇咩要問,尤其數學冇乜理佢,計得好快,考試仲要係高分嗰隻,多好多時間玩,第二個默書要溫三日,唔係高分,默完之後隔兩個月問佢又冇咗一半,功課日日做到晚飯後都未做完,但論勤力細嗰個畀大勤力,以前我都覺得讀書係要勤力努力,而家問我我會話七分天份三分努力

大宅

yy_chow1210 發表於 20-9-12 19:43
但我記性好好,但成績唔突出。我覺得我唔識答題技巧多

答題技巧真係好重要,不過我覺得咁只係考試好,唔係讀書叻。我就係短期記憶好,加識答題技巧,所以公開考試考得好,但你話我係咪好理解自己學咩,或者你宜家問我以前學過咩,我宜家畀番曬老師,幾乎講唔出。

男爵府

我都覺得天生最少佔7成,努力都有用,但天生係緊要d

子爵府

回覆樓主:

幾聰明的人,唔努力都無用,一半一半

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

7成天生,3成後天

首頁
12345...7

尾頁

跳至