1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我平時冇煲湯飲湯習慣,婆婆每星期會煲兩次湯拎來我家比呀女飲,但佢每次煲都足夠呀女飲到三日,我放冰格冰磚比呀女每日解凍飲三日可以嗎?這樣飲健康嗎?還是都不能飲,只可即日

珍珠宮

2020勳章

watermelon911 發表於 20-9-12 22:40
我平時冇煲湯飲湯習慣,婆婆每星期會煲兩次湯拎來我家比呀女飲,但佢每次煲都足夠呀女飲到三日,我放冰格冰 ...

如果處理及解凍過程衛生的話其實並無不可。既然BB食物都可以咁處理,點解唔得。

別墅

EstrellaDamm 發表於 20-9-13 01:03
如果處理及解凍過程衛生的話其實並無不可。既然BB食物都可以咁處理,點解唔得。

請問應該怎樣解凍最衛生?

別墅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
watermelon911 發表於 20-9-12 22:40
我平時冇煲湯飲湯習慣,婆婆每星期會煲兩次湯拎來我家比呀女飲,但佢每次煲都足夠呀女飲到三日,我放冰格冰 ...

我唔會比小朋友飲隔夜的,尤其是有菜的湯,不可以隔夜飲(大人也不可飲),你上網一搵就見。

別墅

乜野湯? 菜湯一定唔得

複式洋房

多數都唔會,寧願煲少d,一次過飲完就算

別墅

Kaaty 發表於 20-9-17 16:10
乜野湯? 菜湯一定唔得

多數魚,肉,蕃茄,淮山,洋蔥

大宅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
湯本來就無益

正餐飲到一肚水, 邊食得落野

大部份營養都溶唔到落水

大宅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
冇菜就冇問題

大宅

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

無深綠色菜就可以了。正如人奶都可以放雪櫃道理一樣。記得第二日飲之前要徹底翻熱。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊