自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

小華子 發表於 20-9-13 08:21
佢有事自然會報夢

del

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

hiragana 發表於 20-9-13 07:44
用想象力

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

想玩野 發表於 20-9-13 11:02
假如死咗都仲會有嘢存在,
靈界都會人口爆棚
我以前都跟你一樣有這個想法,但是修女告訴我靈魂是不滅,我想天堂或許是無限大吧,不然天堂怎能容納咁多亡靈

珍珠宮

Catty2020 發表於 20-9-15 09:45
我以前都跟你一樣有這個想法,但是修女告訴我靈魂是不滅,我想天堂或許是無限大吧,不然天堂怎能容納咁多亡 ...

其實佢今世都完左, 點解係都要揾返佢?

如果以比喻嘅說法, 有一個人已經大學畢業(在你的這件事情上是那位巳經走完人生路), 但你不停要揾返d幼稚園, 小學, 中學嘅課文要佢重温(在你的這件事情上是: 你執著要揾返巳經完成左人生路嘅先人要佢回顧返佢嘅人生)

那位先人今世已走完, 有恩情就找先人的家人報答, 無法報答就去先人的墓前致謝

科學一些說, 現在我們上這個網的都是凡人, 誰能知道呢?不停追尋沒結果的東西只是給你自己痛苦.

你向前看前進吧, 先人也不希望因為你一直放不下原地踏步的

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

祈禱係單向的獨白,安慰自己,宣洩下就可能得,
如有親人答你,你就係有幻覺,要求醫了.

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

Catty2020 發表於 20-9-13 02:04
有次跟修女談到這個話題,我說希望死去的親人可以聽到我現在說的話,沒想到修女說那是可以的,她說可以籍着 ...

何必叨擾……
若無閒事掛心頭,便是人間好時節

大宅

Jasmine-4711 發表於 20-9-15 17:16
祈禱係單向的獨白,安慰自己,宣洩下就可能得,
如有親人答你,你就係有幻覺,要求醫了.
...
其實我都無expect在祈禱當中逝者會回答我,如果我真的想跟死者有互動的,我大可以去搵通靈師/問米直接跟死者對話。

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Catty2020 發表於 20-9-15 18:32
其實我都無expect在祈禱當中逝者會回答我,如果我真的想跟死者有互動的,我大可以去搵通靈師/問米直接跟死 ...

很多是騙財的,你問細個時的某件特别事,佢如答錯或“忘記”了,你就再問以前的事,如又答錯或“忘記”了,你可掉頭走了.

我唔覺得永遠活在天堂等於好快樂, 咁當然好過永遠俾火燒...
但我已不是教徒.

子爵府

KTKTKT5 發表於 20-9-15 16:56
其實佢今世都完左, 點解係都要揾返佢?

如果以比喻嘅說法, 有一個人已經大學畢業(在你的這件事情上是那位 ...

你講得好岩,有時講就易,要做就唔係咁易,尤其是好親好親的人

大宅

回覆 Catty2020 的帖子

好迫下

大宅

Jasmine-4711 發表於 20-9-15 19:41

很多是騙財的,你問細個時的某件特别事,佢如答錯或“忘 ...
我無打算去問米,因為我怕通靈的過程中會招惹到邪靈,所以打消了念頭。
為何你會離教?天堂不是一個樂園嗎?信基督的人都始乎很嚮往,說要跟天父在一起,為何你不認為活在天堂裡一定會快樂?

大宅

有沒人識得通靈既人?

大宅

KUDOS 發表於 20-9-13 10:49
我諗修女嘅意思應該係,你可以藉著祈禱而同死去嘅親人傾訴,從而解開自己多年的心結。這好比有d人心內有鬱 ...
很多謝你的解答,你的意見和觀點都很理性和客觀,你真是一個有同理心的人。
其實我無expect在祈禱當中可以跟亡者互動,不然我大可以直接去問米。只是覺得好奇,以我所知祈禱的對象只有上帝,難道我們也可以向死去的人祈禱嗎?

大宅

Hanayori 發表於 20-9-13 17:53
係咪藉著祈禱傾訴對先人的掛念,直接溝通應該冇可能嘛。
你說得對!祈禱是單向的,上帝應該不允許祈禱的人直接跟亡者互動。

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

我走咗嘅父母從來都冇報夢過我…!
我日日上香又同佢哋傾訴…!
我在人間好痛苦…!
佢哋從來冇揾過我…!
我好想見佢哋…!要我獨自痛苦!

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

小星星1 發表於 20-9-13 12:32
係,遇過,也信
可以講嚟聽下嗎?

首頁

尾頁

跳至