6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有媽媽試過比安睡奶糊比Bb食?
係咪真係飽肚D?

大宅

CoffeePo_FB 發表於 20-9-13 10:30
有媽媽試過比安睡奶糊比Bb食?
係咪真係飽肚D?

我覺得都係差不多,我仔7個月,食完半碗糊要補3安奶,不過d奶糊係幾香幾好味,我仔好鍾意食

複式洋房

kalam0516 發表於 20-9-13 14:38
我覺得都係差不多,我仔7個月,食完半碗糊要補3安奶,不過d奶糊係幾香幾好味,我仔好鍾意食
...

我個個都7個月,咁你個Bb幾點last 個轉奶?同埋可以訓到幾耐?

大宅

kalam0516 發表於 20-9-13 14:38
...
想問咁仲駛唔駛自己加材料落去?菜生果肉之類。

大宅

CoffeePo_FB 發表於 20-9-13 14:51
我個個都7個月,咁你個Bb幾點last 個轉奶?同埋可以訓到幾耐?

佢9點飲最後一餐奶,第二朝7點至8點正式醒,但佢半夜成晚瞓得好差,郁來郁去,一甩奶嘴就喊,一晚喊成十次

大宅

candydoll 發表於 20-9-13 15:30
想問咁仲駛唔駛自己加材料落去?菜生果肉之類。

我無加,之前食米糊就有加蕃薯蘿蔔,但宜家食奶糊見有味就懶得加, 有另外比蘋果蓉佢食

複式洋房

kalam0516 發表於 20-9-14 09:46
佢9點飲最後一餐奶,第二朝7點至8點正式醒,但佢半夜成晚瞓得好差,郁來郁去,一甩奶嘴就喊,一晚喊成十次 ...

我都係9-9:30最後一餐 。 佢有時中間都醒下,因為我仲係飲緊hipp 1.因為1號的澱粉質冇咁重 所以唔飽肚。所以我見到安睡奶糊 佢話麥質重 即係澱粉質重 所以問下有冇幫助

大宅

CoffeePo_FB 發表於 20-9-14 10:16
我都係9-9:30最後一餐 。 佢有時中間都醒下,因為我仲係飲緊hipp 1.因為1號的澱粉質冇咁重 所以唔飽肚。 ...

我bb平時係日頭先食奶糊,食完又唔覺佢特別好飽

複式洋房

kalam0516 發表於 20-9-14 10:37
我bb平時係日頭先食奶糊,食完又唔覺佢特別好飽

係,好丫。。thanks

禁止訪問

複式洋房

回覆 CoffeePo_FB 的帖子

我B食完就唔洗再補奶,不過訓到4點就醒

大宅

kalam0516 發表於 20-9-14 09:48
我無加,之前食米糊就有加蕃薯蘿蔔,但宜家食奶糊見有味就懶得加, 有另外比蘋果蓉佢食
...
明白,咁本身有味,有冇添加糖㗎?臨瞓前食嗎?

大宅

kalam0516 發表於 20-9-14 09:46
佢9點飲最後一餐奶,第二朝7點至8點正式醒,但佢半夜成晚瞓得好差,郁來郁去,一甩奶嘴就喊,一晚喊成十次 ...
我仔10點半左右飲最後一餐奶,到凌晨12點或之後先肯瞓,朝早6點幾就醒喇。又係同你bb一樣一晚喊好多次,不過佢唔駛食奶咀瞓,要抱住搖先瞓得返。都唔明點解睡眠質素咁差。

大宅

candydoll 發表於 20-9-16 19:07
明白,咁本身有味,有冇添加糖㗎?臨瞓前食嗎?

好似無添加糖,我係日頭餵,臨瞓前淨係飲奶

大宅

candydoll 發表於 20-9-16 19:12
我仔10點半左右飲最後一餐奶,到凌晨12點或之後先肯瞓,朝早6點幾就醒喇。又係同你bb一樣一晚喊好多次,不 ...

試吓提前少少餵早d開始氹佢瞓,我覺得bb好多時係貪玩心散唔想瞓

複式洋房

EstherMum 發表於 20-9-15 14:48
回覆 CoffeePo_FB 的帖子

我B食完就唔洗再補奶,不過訓到4點就醒

你指深夜4點?

複式洋房

candydoll 發表於 20-9-16 19:12
我仔10點半左右飲最後一餐奶,到凌晨12點或之後先肯瞓,朝早6點幾就醒喇。又係同你bb一樣一晚喊好多次,不 ...

我個B有時一晚起身兩轉。。。真係飲奶,所以我都諗緊係唔係唔夠飽?所以我見到依隻安睡奶糊 打算比佢試下 睇下有冇改善!

大宅

kalam0516 發表於 20-9-17 07:48
試吓提前少少餵早d開始氹佢瞓,我覺得bb好多時係貪玩心散唔想瞓
提前餵唔得,一啖都唔肯飲,厭奶幾嚴重下,所以依家變成一日得4餐,2奶2固,另外有餐下午茶蘋果蓉。但奶每餐都飲好少。佢好似唔餓咁,最少都要5,6個鐘先食一餐。

大宅

CoffeePo_FB 發表於 20-9-17 13:23
我個B有時一晚起身兩轉。。。真係飲奶,所以我都諗緊係唔係唔夠飽?所以我見到依隻安睡奶糊 打算比佢試下 ...
咁係咪飲好多?如果係就試下最後一餐飲完奶再加少少米糊俾佢食囉。我仔係完全唔飲,半夜每次醒,只係想人抱,但唔抱唔得,會喊到面漲紅換唔到氣,成個醒曬,之後要氹返就難。
我仲以為安睡奶糊意思係食咗會好瞓d添,搞錯咗,哈哈。

複式洋房

candydoll 發表於 20-9-17 15:50
咁係咪飲好多?如果係就試下最後一餐飲完奶再加少少米糊俾佢食囉。我仔係完全唔飲,半夜每次醒,只係想人抱 ...

d B係好攪笑 喊到佢自己個人開機 愈喊愈大聲 我地變左夜晚聽到佢d喊喊地 就action。。。係佢進化之前最好阻止佢由弱變強 如果唔係 有排玩

係呀 ,安睡佢標榜多麥d。。。所以澱粉質重 令佢地飽肚d...

首頁

尾頁

跳至