懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇同路人?

依家每次去廁所都好似period 咁滿缸紅,唔怪之得醫生話我血色素低啦⋯

見血都算,最難頂係全天候奇癢無比,特別訓覺時係痕到好似有蟲蟲係入面鑽咁,心情好差 ;(

已經特別飲多d水、益生菌、火龍果、西梅汁、香蕉,可以維持到每日或者隔日去到廁所,但素量一般,每次去唔盡既感覺/-\

用藥方面,已經早晚搽緊anusol,但消唔到腫、止唔到痕...

複式洋房

回覆 chunana 的帖子

有,我懷孕後期都試過生侍瘡,便秘外侍好大粒,每次拉屎都好痛。
後來粒侍瘡爆左成個屁股都係血。
但之後就再無痛。
你有冇打算切侍瘡?

複式洋房

幾多週?
我28週就爆咗痔瘡,痛足個幾星期,坐立不安㗎,都係日日搽膏,食益生菌,直至唔痛為止,產檢醫生都冇實質嘢幫到,感覺上係叫你接受忍咗佢就算⋯⋯而家都仲係同粒瘡共存緊,寄望卸貨就會縮返。

複式洋房

Chloe199401 發表於 20-9-13 15:00
回覆 chunana 的帖子

有,我懷孕後期都試過生侍瘡,便秘外侍好大粒,每次拉屎都好痛。

但我依家25週咋⋯有排捱...

痛反而唔痛,但係keep 住流血同㾗到顛

複式洋房

[email protected] 發表於 20-9-13 15:02
幾多週?
我28週就爆咗痔瘡,痛足個幾星期,坐立不安㗎,都係日日搽膏,食益生菌,直至唔痛為止,產檢醫生 ...

25W +

初時唔㾗,搽1-2日藥膏就收番細,依家唔收細不特止,仲好鬼痕,痕到個人冇心情做其他野

複式洋房

有,個時直情坐同行都痛
順產後仲多左

我覺得仲痛過下面生個度(emoji)
不過生完粒外痔細咗,就無痛了

別墅

chunana 發表於 20-9-13 14:42
有冇同路人?

依家每次去廁所都好似period 咁滿缸紅,唔怪之得醫生話我血色素低啦⋯

你試下飲蘋果汁?
我之前都便秘,但飲左蘋果汁就比較順暢

大宅

2020勳章

chunana 發表於 20-9-13 14:42
有冇同路人?

第一胎由7個月爆痔瘡到生完一個月 忍受幾個月之痛
勁痛苦 因為便秘飲西梅汁會瀉 瀉完痔瘡仲嚴重
唔瀉又痾唔到變便秘仲辛苦 所以當時㨂左照飲西梅汁

現時第二胎8個半月暫時未有痔瘡發作
只有5個月果時食辣野爆左痛左幾日(真係要戒口)飲食清淡左,2-3日空肚飲乳果糖+鮮奶麥皮 大約1-2小時後自然排便。只要大便唔好硬同瀉 痔瘡就唔會發作 一唔好彩發作就好難收得返

不過我預左就算keep到生果時都會大爆一次
因為順產要用好多力去push,d痔瘡會爆得好勁好似一串提子咁 無誇張

複式洋房

chunana 發表於 20-9-13 15:17
25W +

初時唔㾗,搽1-2日藥膏就收番細,依家唔收細不特止,仲好鬼痕,痕到個人冇心情做其他野

自從爆瘡後,每次便便完我都用花灑沖洗patpat,盡量唔用廁紙磨擦佢,而家血量唔多,但係4日先有急嘅感覺,都係好困擾⋯⋯

別墅

我記得上一胎懷孕後期有生...
便便好似痾(emoji)刀咁

呢胎而家30週幾,呢幾日又嚟爆痔瘡啦,
老公幫我睇,話見到門口有粒紅色豆豉
又痕又痛咗幾日...好在佢生性有好返,
今日便便冇點痛啦...好慘,啲內臟同阿B爭位,比佢壓迫到生瘡...期待日子快過快啲卸貨,卸貨就不藥而癒

複式洋房

回覆 lingling66 的帖子

但我唔係痛, 而係痕, 痕到訓唔到覺.
今晚2點零醒咗, 到依家索性起床上網, 橫掂痕到訓唔著

不過又好擔心影響肚入面果個

複式洋房

Paklun 發表於 20-9-13 23:28
我記得上一胎懷孕後期有生...
便便好似痾(emoji)刀咁

我都未26週就爆缸&奇癢無比 .... 點算

大宅

2020勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
我 4 個月都未夠就生痔瘡 而家都唔知可以點

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
Joey1088 發表於 20-9-16 22:38
我 4 個月都未夠就生痔瘡 而家都唔知可以點

我直頭因為咁所以考慮係咪應該揀開刀生

大宅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我自己就生完都仲有,仲嚴重過陀果陣。未生前都無乜好方法處理,產後則食少啲熱氣嘢,一出現就飲吓涼茶及食清淡啲,就會消快啲啲。再唔係就要搽藥膏⋯

複式洋房

babyfung61 發表於 20-9-17 00:28
我自己就生完都仲有,仲嚴重過陀果陣。未生前都無乜好方法處理,產後則食少啲熱氣嘢,一出現就飲吓涼茶及食 ...

我依家已經搽緊藥膏, 但都係係冇消腫

大宅

chunana 發表於 20-9-17 08:41
我依家已經搽緊藥膏, 但都係係冇消腫

你依家只可以忍耐,等個肚再大啲粒瘡會更凸。可以試吓食啲麥麩條嗰類食物,補充膳食纖維,大肚都食得。至少暢通咗,唔使吓吓谷住先。
另外一定唔好食煎炸熱氣嘢。

大宅

2020勳章

chunana 發表於 20-9-16 23:48
我直頭因為咁所以考慮係咪應該揀開刀生

咁嚴重 , 今日我睇左醫生 .... 佢話我細細粒啫 ! 不過俾佢檢查 用鐵鉗 又用手指塞, 整到我好痛

複式洋房

babyfung61 發表於 20-9-17 17:24
你依家只可以忍耐,等個肚再大啲粒瘡會更凸。可以試吓食啲麥麩條嗰類食物,補充膳食纖維,大肚都食得。至 ...

前日打咗邊爐,我衰,以為打邊爐烚下烚下唔熱氣
我日日都有食2份水果、西梅汁同麥片幫忙排便,希望情況有好轉啦

複式洋房

Joey1088 發表於 20-9-17 18:31
咁嚴重 , 今日我睇左醫生 .... 佢話我細細粒啫 ! 不過俾佢檢查 用鐵鉗 又用手指塞, 整到我好痛
...

好恐怖咁,我醫生冇用鐵鉗同手指塞呀,佢齋係望就話: 哦,都唔係好嚴重啫⋯ 然後開藥比我食同搽

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊