自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Cathyneo 的帖子

Thanks for sharing.

瑪瑙宮

2020勳章

junechow38 發表於 20-9-15 22:22
回覆 mercurycc 的帖子

咁係咪係自己住既地方隔離,定係會到埗後先被安排呀!? ...
朋友太太係日本人,佢地有屋係屋企隔離,
但出機場一定要有車接,
因為唔可以搭公共交通工具。
你係留學生,可能問下學校或同學點做。

男爵府

回覆 junechow38 的帖子

囝話air b&b 叫佢哋search rakuraku taxi, 佢哋Book 咗車,30000yen 一架車,最多4個人,但一個人都係30000 yen。
另外,因為佢哋超過夜晚十點先landing, 要俾多6000yen 附加費

大宅

嘩!都好貴喎!有人share吓就好喇……可惜無真係焗比
Thx a lot!!!

wcpcelia    發表於 20-9-17 11:16

大宅

junechow38 發表於 20-9-16 18:54

嘩!都好貴喎!有人share吓就好喇……可惜無真係焗比

請問你囝飛咗未?結果找邊間做核酸測試?是否找樓上提供的包車服務?

大宅

回覆 曉晴媽咪 的帖子

請問你囝飛咗未?未呀

結果找邊間做核酸測試? 應該會找盈健做 (因為近)

是否找樓上提供的包車服務?都仲揾梗....仲未決定 (個囝既朋友仔未知有無時間嚟接佢)

大宅

junechow38 發表於 20-9-22 12:47
回覆 曉晴媽咪 的帖子

請問你囝飛咗未?未呀

謝謝,我囡都將會去日本留學,她明年3月才去。

大宅

回覆 曉晴媽咪 的帖子

wish all the best la

侯爵府

2020勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

請問樓主既仔最終係在那做核酸? 要起飛前幾耐做?因為出報告要時間。又要時限72小時

係要做深喉唾液定鼻咽拭子測試?

我仔十月底飛,而家等緊學校比住宿資料訂房 先可以去做留學visa

大宅

回覆 phoebepanpan 的帖子

亞仔最終係盈健做核酸,問過做48小時出報告$9xx會平啲,但係擔心報告出唔準時又驚飛機延誤或取消搞到報告無用,最後索性做即日取報告,早上10點前交sample,即日6點左右可以攞報告,收費$1600。亞仔搭日航,航空公司仲要求登機時交埋醫生簽署嘅証明。要起飛前幾耐做?就係唔知佢點計,做24小時最穩陣。
因為出報告要時間。又要時限72小時………係呀!左就右就不知幾煩,機票又貴,航班又少,仲可能唔夠人飛會取消航班,都不知幾艱難

係要做深喉唾液定鼻咽拭子測試?我見airline要醫生簽嗰封信係兩隻都得,但盈健只做深喉,亞仔要先一日去見醫生攞樽仔同放抵airline封信比醫生,第二日早上10點前去診所放抵sample,下午有電話通知攞報告,但係星期六醫生唔返,要星期日早上等醫生返寫埋報告結果簽名先攞得。跟手就搭車入機場……行程超級緊湊

你亞仔十月底飛,唔知可唔可以落機搭共公交通工具,如果未放寬,就要好似我嗰仔咁要book埋車機場接送返家隔離,到時又要再就埋落機再做核酸檢測嘅時間等候(其實都無人答到你係日本做檢測要幾耐先可以離開機場走得先頭痛)都唔知叫司機等幾耐……一句講晒,哩個時候飛真係千辛萬苦呀!

侯爵府

junechow38 發表於 20-10-10 00:49

亞仔最終係盈健做核酸,問過做48小時出報告$9xx會平啲,但係擔心報告出唔準時 ...

多謝你詳細解釋。
我仔去讀語言學校,諗住跟學校安排的酒店同接送,14日包三餐近九萬日買。貴少少都比啦
一陣自己安排車又唔知點攪好。之前係住學校宿舍。

學校要佢星期三/四到達成田,visa book左16號,但要等埋訂酒店學校出的確認信先可以去簽,
機票未訂諗住叫agency hold,
所以而家搵定做核酸資料,學校話要做PCR ,
咁我叫仔去樓下的盈健/卓健睇下有冇得做
照你咁講,飛機時間都要夾返取report

大宅

唔使客氣喎,我唔識都會係度問人,等人教路分享吓……
機票都唔使點樣hold (因為日本而家都好少人飛,要搞咁多嘢又要隔離我都唔想飛), 但我會隔兩日問吓個agent咩環境(機位緊唔緊張或有無取消咁)我個仔都係要就埋攞re-visit permit時間同確實book車既嘢,臨飛兩日前先買機票(agent話機票一買就即出,搞掂晒啲嘢先買都唔遲)亞仔話成架機都係得40人左右
盈健/卓健我都有問,兩間都有得做
,最緊要係方便自己(因為要走幾轉)
飛機時間都要夾返取report (哩個係最重要,因為無咗佢絕對係上唔到機)

侯爵府

junechow38 發表於 20-10-10 14:52

星期一要睇下學校有咩要求。例如到埗時間,酒店會跟學校安排。接送都包
下一埗就夾visa;核酸報告。
你仔係邊一處讀大學嗎? 日後,我有疑問既話再向你請教。謝謝
My name is Phoebe 我用手機上BK , 麻煩唔好點評問我野哦

男爵府

阿仔喺荃灣港安醫院做,價錢應該under 2000樓下 。佢星期五下晝去 港安檢測,帶埋sample letter畀醫生填 星期六上晝就攞到結果啦,星期日飛。

男爵府

Sample letter應該可以喺日本領事館網站download,佢同學仔喺浸會做test, 冇帶份sample letter畀醫生填結果嗰張報告上面冇passport number。去到航空公司counter唔畀飛。即刻聯絡醫院,攪咗好耐,好彩最後飛到

男爵府

去到東京機場做test around 40分鐘 跟住結果ok就走得喇

大宅

已pm你, 有問題可以大家分享吓

侯爵府

Cathyneo 發表於 20-10-10 15:22
Sample letter應該可以喺日本領事館網站download,佢同學仔喺浸會做test, 冇帶份sample letter畀醫生填結果 ...

學校比依張sample

My name is Phoebe 我用手機上BK , 麻煩唔好點評問我野哦

男爵府

呢張ok

侯爵府

Cathyneo 發表於 20-10-10 19:10
呢張ok

係咪做PCR. ? 張sample 都唔係剔PCR

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊