自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有人話"識人好過識字" 無錯的

但識左人就有著數 , 就可以有想要既野

例如去大學 ocamp , 係會識到好多新同學 , 但慢慢就無聯絡 , 好快連名都忘了 , 呢班師兄/姐在無感情基礎之下真係會用心幫你 ? 既然將來做 project 都有機會識到同學 , 去 ocamp 為識人真係有用 ?

又例如出去食飯去玩活動 , 識到一大班人 , 有幾多係真正做到"朋友" , 即係有交流會關心對方果種 , 如果只係表面既功夫 , 呢種關係真係有用 ? 如果佢地只會講一 d 表面既野 , 我自己上網搵都得啦 .

最近同過一位做股票經紀行業既人食飯 , 佢好吹得水 , 好玩得 , 一定好多朋友 , 又話同邊個名人食飯之類 , 香港好多呢類靠吹水搵錢既人 , 佢地職業就係要識人 , 要網絡 , 從中搵一 d 人上釣 , 識人係佢地既工作 , 佢地真係就識人好過識字

至於我地一般人 , 識得多人都係吹下水 , 笑下玩下 , 無太多時間建立大家關係 , 大家亦唔會將內心既野同對方講 , 所以唔覺呢類所親朋友既價值 , 朋友當然重要但貴精不貴多 , 係咪呢 ?

有時發覺識得多人又點 , 又係講同一樣野 , 又要應酬佢地 , 玩果時係開心 , 但又唔係發自內心既喜悅 , 因為知道只係有一班人在玩 .

香港人咁忙 , 又有幾多時間得閒慢慢培養大家既友誼 , 如果識得太多人 , 呢個又話傳銷 , 果個又話保險 , 又減肥 , 又保健 , 拒絕又唔好意思 ..

就算有幸痴到同李+x食飯 , 相信都無機會同到佢做到朋友 .

朋友唔係見幾多次面就熟 , 係要有共同既想法 .

我自己性格內歛 , 大家有無睇法 ?

伯爵府

回覆樓主:

一定係識人好過識字,呢個世界咩都係圍威喂,啲好工多數都係referral, 出面自己搵嘅都係豬頭骨

wcpcelia    發表於 20-9-17 16:02
alice0606    發表於 20-9-13 19:20

男爵府

茶木 發表於 20-9-13 15:27
一定係識人好過識字,呢個世界咩都係圍威喂,啲好工多數都係referral, 出面自己搵嘅都係豬頭骨
...

好多人都係咁講 , 我一直唔明

referral 都要了解你係咪適合先俾機會你 , 公司點解要咁樣 referral 請人 ?

referral 既唔係都會請錯人 ?

可能係一 D 好專業既工種 , 圍內既人唔多 . 公司又唔想對外招聘 , 如果係 , 咁識人好緊要

珍珠宮

shirley784 發表於 20-9-13 15:36

referral 都要了解你係咪適合先俾機會你 , 公司點解要咁樣 referral 請人 ? ...

你想像下,如果一間公司請一個位收成千封CVs,過十關八關份CV先去到HR manager 同dept manager的手。相反,有人幫手直接送到兩位managers的手,少幾多功夫?!再講,呢個世界多少玩俾面派對。

珍珠宮

回覆樓主:

識得人多係好,
識既人有無質素都好重要

twc729    發表於 20-9-14 12:23

伯爵府

referral 都要了解你係咪適合先俾機會你 , 公司點解要咁樣 referral 請人 ? ...

大把大學生,大把人有經驗,收到幾百封cv鬼得閒睇晒,求其睇下referral有無啱,再抽幾份cv黎見就算

其實好多工做嘅野都係一般文職, 求其搵個做開文職做都得, 有referral 就見referral 先,慳水慳力

男爵府

白毛毛 發表於 20-9-13 15:47

你想像下,如果一間公司請一個位收成千封CVs,過十關八關份C ...

sorry , 都係唔明就算有 1 萬份 CV , 都係 HR 做死 , department manager 收到 filter 左既 CV 就得 , 點解仲要 referral , referral 既咪又係 send CV 既人之麻

珍珠宮

回覆樓主:

唔贊同識人好過識字, 但認同識字再加埋識人真係會更上一層樓
我個仔話深深體會到有人脈好辦事的道理, 呢兩年搵intern都比較困難, 特別係今年因為疫情嘅關係好多都唔收 全靠中學的一班成功人士師兄幫助, 拍心口一定幫佢搵到,仲力薦佢去大行見識吓, 令佢份cv 靚靚仔仔, 對佢日後求職或者再升學會有一定嘅幫助, 所以佢真係好感激眾師兄嘅提攜和厚愛, 如果冇咗呢啲人脈, 可能成個暑假喺屋企等運到。

男爵府

茶木 發表於 20-9-13 15:57
大把大學生,大把人有經驗,收到幾百封cv鬼得閒睇晒,求其睇下referral有無啱,再抽幾份cv黎見就算

其實 ...

如果有番咁上下 size 既公司都可以咁樣程序請人 , HR 唔係要睇所有 CV , 搵 referral 就得 ? 咁識到做 HR 既人咪好緊要 ?

sorry , 真係唔知內幕 , 我純情到以為佢地會逐份 CV 睇

男爵府

jarjane 發表於 20-9-13 16:16
我個仔話深深體會到有人脈好辦事的 ...

出現呢個情況唔奇 , 但幫佢既人又點解要幫佢 , 如果唔熟點解要化精神幫佢 ? 只係覺得有能力幫人既人 , 佢身邊總有好多人痴住佢地等著數

珍珠宮

shirley784 發表於 20-9-13 16:21
出現呢個情況唔奇 , 但幫佢既人又點解要幫佢 , 如果唔熟點解要化精神幫佢 ? 只係覺得有能力幫人既人 , 佢 ...

薪火相傳
佢間中學係好著重兄弟情, 一聲師兄唔識都盡幫, 當然日後嘅路要靠自己行, 但初初有高人指引和提點下, 真係獲益良多

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我朋友就係識人入名校,小朋友係唔ok, 年年考第尾,一直包尾到畢業。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

shirley784 發表於 20-9-13 16:18
如果有番咁上下 size 既公司都可以咁樣程序請人 , HR 唔係要睇所有 CV , 搵 referral 就得 ? 咁識到做 HR ...

如果你識既係老闆或ceo, 基本係內定。講識人既,係講識高層,而唔係識個d唔話得事既,識HR都無咩用。識話事請人既,基本上send cv都係走流程,cv係負責人直接比hr 叫佢call 人過黎見,見一見就話請,其他人都係hea 見。

伯爵府

虎到金來勳章

以前係知識改變命運識字就得,依家時代唔同咗識人好過識字
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

伯爵府

回覆樓主:

case 1: 同事兩個仔女係人仕關係送入不同名校,基礎當然唔差,但比其他申請者就快人一步,理想達到。
case 2: 我女 SARS時發燒唔退,唔敢入公立醫院,後來家人的朋友轉介兒科醫生即刻去私家醫院會診,醫院先收呀女。人脈少嘅我當時有幾徬徨!

大宅

shirley784 發表於 20-9-13 15:18
有人話"識人好過識字" 無錯的

但識左人就有著數 , 就可以有想要既野
識人唔係真係就咁識人, 係幫到自己果隻, 自己也當然要花心思經營關係, 係好高深的學問來的

珍珠宮

shirley784 發表於 20-9-13 16:11
sorry , 都係唔明就算有 1 萬份 CV , 都係 HR 做死 , department manager 收到 filter 左既 CV 就得 , 點 ...

(網上世界…)

翡翠宮

...

agree

珍珠宮

...

就算識人,人都唔一定會介紹工比你啫?

珍珠宮

jarjane 發表於 20-9-13 16:16
我個仔話深深體會到有人脈好辦事的 ...

靜靜地話你知我哋今年的intern好多係員工的referral。唔係想玩黑,只係外面太黑,怕請錯人,多個參考無妨。

首頁

尾頁

跳至