在職全職

跳至
[在職媽媽] 無良無品公司

首頁

尾頁

複式洋房

話說我係一間有係電視賣廣告,又係有賣嬰兒用品既公司做,上年我大肚,話比公司聽一個月後,叫我自動辭職。當然我唔會啦,就立刻出無理警告信,連病假期間都要連出2封擾亂公司秩序警告信。。又亂咁send 我d 私人資料比其他同事!
到產後返工第二日,當然即刻解雇我啦,唔係比代通知金即走, 而係叫我返多一個月。其實我覺得返多個月無問題,但係Cut你上網,電腦突然勁慢做唔到野,調位坐走廊,喺你隔離勁咳唔戴口罩,迫你早走補錢比佢,最cheap 係下下要我去勞工處追討,先可以出番足糧。知道我追討遣散費,先出post 話請人, 而唔係裁員喎!

複式洋房

Teaberry 發表於 20-9-13 20:47
話說我係一間有係電視賣廣告,又係有賣嬰兒用品既公司做,上年我大肚,話比公司聽一個月後,叫我自動辭職。 ...

續上文:

仲要申請埋補就業基金,炒完人請個平嘅返嚟,着數攞晒。完
#大肚不是罪
#遇到一個冇生仔嘅女上司
#只怪自己黑仔

珍珠宮

Teaberry 發表於 20-9-13 20:48
續上文:

仲要申請埋補就業基金,炒完人請個平嘅返嚟,着數攞晒。完
你的情況可以告上平機會的...而家你無野做,上去填FORM,佢地係企視你..係WORK的...公司仲要賠比你....我都試過好似你的情況,我告去勞工處同平機會..

我又係返工3天即炒我...

複式洋房

Macusmama 發表於 20-9-16 10:19
你的情況可以告上平機會的...而家你無野做,上去填FORM,佢地係企視你..係WORK的...公司仲要賠比你....我都試 ...

有去平機會,比曬證據都話唔係歧視囉!勞工處有追緊糧

珍珠宮

Teaberry 發表於 20-9-16 12:03
有去平機會,比曬證據都話唔係歧視囉!勞工處有追緊糧
我記得多年前有一個呢種CASE的...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Teaberry 發表於 20-9-13 20:47
話說我係一間有係電視賣廣告,又係有賣嬰兒用品既公司做,上年我大肚,話比公司聽一個月後,叫我自動辭職。 ...

是不是鰂魚涌果間?

複式洋房

jelly-pudding 發表於 20-9-16 19:26
是不是鰂魚涌果間?

不是,但我都想知你話果間?

大宅

樓主, 你間公司是賣嬰兒用品, 但竟然對個懷孕員工咁衰
間公司叫咩名, 我要叫埋身邊朋友唔好再幫襯佢d產品。

複式洋房

Detel

首頁

尾頁

跳至