6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

10個半月,一餐固都唔得,食一餐粥之前仲可以食半碗,而家連咀仔都mi實,真係一啖都唔食,點算好

加上係66湊,點講喎,佢都好比心機咩粥都煲比佢試。
我放假會比d通粉佢,不過都唔鐘意食,(emoji)

真係好擔心,營養得奶,應該點做好(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

奶油媽 發表於 20-9-14 00:40
10個半月,一餐固都唔得,食一餐粥之前仲可以食半碗,而家連咀仔都mi實,真係一啖都唔食,點算好

加上係66 ...

試下比佢自己食,有DBB自己拿著會覺得好好玩跟著就食

大宅

試下比舊粟米(emoji)或者手指食物佢揸住食,你就餵粥

大宅

加上係66 ...
有無試過同BB一人一碗粥一齊食?

大宅

Ceau 發表於 20-9-15 16:38
有無試過同BB一人一碗粥一齊食?

咁又冇喎,得架?

大宅

nikkiii 發表於 20-9-15 12:43
試下比舊粟米(emoji)或者手指食物佢揸住食,你就餵粥

得架?

大宅

我仔剛10個月
前排有幾個星期都餵得好順利
呢排兩餐固都唔點肯食
食幾啖就扭計
依家直頭Nur番啲粥出黎
餵到好攰...

複式洋房

加上係66 ...

可能已經想食D比較有口感既野,試吓蒸水蛋,蒸西蘭花,蕃薯,椰菜花呢類比較容易蒸淋既野佢自己揸住食或者細細啖餵俾佢食,我個女10個半月已經食飯仔,煮淋D啲飯,蒸D蔬菜,肉絲切幼佢自己揸住咬,隔日煲湯,雞髀雜菜湯,瘦肉蘋果雪梨,蕃茄魚湯,慢慢試,加油呀

大宅

奶油媽 發表於 20-9-15 20:14
得架?

我囡得,佢揸住舊粟米咬幾下,又到我餵幾啖咁,不停循環,好快就食晒

大宅

Sze417 發表於 20-9-15 21:12
可能已經想食D比較有口感既野,試吓蒸水蛋,蒸西蘭花,蕃薯,椰菜花呢類比較容易蒸淋既野佢自己揸住食或者 ...

好呀我試下蒸d野比佢食,真係未試過,謝謝你呀❤️❤️❤️(emoji)(emoji)

複式洋房

其實樓上媽媽講得岩 可以俾d 飯仔 爛飯佢食
蒸水蛋加d 肉碎 加菜 剪碎佢嚟俾小朋友食啦 咁樣變化多d 會想食多d架
另外我朝早一定用佢飲開既皇家美素奶嚟煮麥皮佢食 咁就確保一定夠營養囉 好似多餐奶咁

大宅

SumSze88 發表於 20-9-16 20:21
其實樓上媽媽講得岩 可以俾d 飯仔 爛飯佢食
蒸水蛋加d 肉碎 加菜 剪碎佢嚟俾小朋友食啦 咁樣變化多d 會想食 ...

我要返工,99湊(emoji)我又唔要求得多,每日佢都煲粥比佢食,但係變化唔多

大宅

奶油媽 發表於 20-9-15 20:13
咁又冇喎,得架?
可以試吓

複式洋房

10個月都有牙仔啦行BLW都無問題啦!
試下放手比佢食

複式洋房

回覆樓主:

我B 10個月,有八隻牙仔,已經可以坐定自己食,最鐘意食菜,魚,雞脾,飯,通粉,烏冬。佢不食糊,又不鐘意人餵,要自己拎住食。你都可以試吓放膽俾佢食,BB 鐘意試新嘢,但當然要睇到實...

大宅

回覆 奶油媽 的帖子

我仔食左一個月粥 唔肯食之後直接食爛飯( 我用大人飯煲 只係比正常加多小小水 等d 飯爛d)
隔多陣就直接食大人飯
Bb 可能鐘意有咬口ge 野
開始簡野食

大宅

Teviss 發表於 20-10-15 11:58
回覆 奶油媽 的帖子

我仔食左一個月粥 唔肯食之後直接食爛飯( 我用大人飯煲 只係比正常加多小小水 等d 飯 ...

而家連口都唔打開(emoji)mi實哂(emoji)(emoji)‍♀️

大宅

有D BB鍾意食爛飯,唔鍾意食粥,有無試過餵爛飯?

洋房

ovovo 發表於 20-9-15 20:35
我仔剛10個月
前排有幾個星期都餵得好順利
呢排兩餐固都唔點肯食

我個囡差唔多11個月,而家情況同你仔一樣,請問你仔仔最近有無好轉?謝謝!

首頁

尾頁

跳至