家庭理財

跳至
[財務按揭] 東亞火險

首頁

尾頁

複式洋房

以前做過銀行按揭部,簡單分享小小information比大家知,按揭火險有兩個買法(1.買重建費 2.買按揭額)大多數樓既重建費會平過按揭額(村屋除外)

火險完左按揭都建議繼續買,但係出面搵保險公司做會平好多

別墅

bearking 發表於 20-9-14 12:21
響東亞做按揭,火險第一年免费,第二年好似幾貴,有冇人有經驗可以分享呢?轉走手續費貴唔貴,有冇人试過轉走火 ...

好難出走
出去quote價後
又要問返按揭行接唔接呢間保險公司

多數都硬食按揭行的火險

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

bearking 發表於 22-1-20 08:11
就係衰在完全唔知可以早D買.如果一早上黎收吓風就好了

樓主請問你而幾錢一年,火險

男爵府

poonhoiyan 發表於 22-1-29 21:49
好難出走
出去quote價後
又要問返按揭行接唔接呢間保險公司
本來我都以為好麻煩,點知係好易,根本唔使你自己搞,平好多,你去睇吓One Degree火險啦

男爵府

eemm 發表於 22-1-30 15:10
樓主請問你而幾錢一年,火險

好似大約400,前一年東X收成千幾蚊

大宅

回覆樓主:

想問點check 管理費有無包火險?
如有,問業管出張證明交俾按揭銀行?

侯爵府

想問下,我仲有一期供款,銀行話我火險欠一日,即火險到期仲有一日按揭。但同銀行商量後,佢回覆我,只要我最後一期供款準時交,咁我就吾洗再買火險。沒有法律責任。咁我仍然想繼續買既,但問中介,佢話要買份新既,個保額可以自訂。想知我應該何時買火險?是否俾完最後一期供款定做晒文件攞埋屋契先買。另外,應該買幾多錢?照樓價買嗎?會好貴嗎?要估價嗎?謝謝。

男爵府

ydoris 發表於 22-3-15 16:16
想問下,我仲有一期供款,銀行話我火險欠一日,即火險到期仲有一日按揭。但同銀行商量後,佢回覆我,只要我 ...

你揾過一間買火險,自己問保險公司,好易嫁,網上問同買好方便,OneDegree 比銀行平好多,最衰我依家先至覆你,3月份好似有折添呀

侯爵府

bearking 發表於 22-4-2 09:40
你揾過一間買火險,自己問保險公司,好易嫁,網上問同買好方便,OneDegree 比銀行平好多,最衰我依家先至覆你,3 ...
吾緊要啦,我都見one degree狂賣廣告,又平又有野送。不過我都搵左自己個保險agent幫我買。係貴些又無野送。不過有人幫我跟吾洗煩。原先個間服務太差。吾會再幫襯。

男爵府

回覆樓主:

到我開齋, 試用OneDegree

男爵府

電腦怪傑 發表於 22-5-18 18:02
到我開齋, 試用OneDegree

係咪平好多呀

男爵府

bearking 發表於 22-6-29 19:06
係咪平好多呀

暫時最平

首頁