家庭理財

跳至
[財務按揭] 東亞火險

首頁

尾頁

男爵府

響東亞做按揭,火險第一年免费,第二年好似幾貴,有冇人有經驗可以分享呢?轉走手續費貴唔貴,有冇人试過轉走火險呀?

別墅

bearking 發表於 20-9-14 12:21
響東亞做按揭,火險第一年免费,第二年好似幾貴,有冇人有經驗可以分享呢?轉走手續費貴唔貴,有冇人试過轉走火 ...

其實銀行一般都系送您一年半年,貪方便照續約賺之後嗰啲。而它們的價錢又較其他公司高。

轉走火險,其實好易,隨便找個正常保險agent 都報到價,而一般都低過銀行。當然有保單後要送返去按揭銀行。最近,報過rate 0.07%. 希望幫到您^^

男爵府

回覆 tony@yeung 的帖子

好多謝你回覆我呀,我第一期供樓係10月14曰,但係見佢9月10號巳經扣左保險费,即係要下年先至可以轉走火險,轉走前係咪唔使預先通知銀行呢?保险公司自己會去搞係咪呀?

別墅

bearking 發表於 20-9-15 11:34
回覆 tony@yeung 的帖子

好多謝你回覆我呀,我第一期供樓係10月14曰,但係見佢9月10號巳經扣左保險费,即係要 ...

通常銀行信件有時間,寫明要幾時幾時交返去。

保險公司系吾會幫您交去銀行,但如果您搵個做熟,又好人的agent應該肯幫您交。因為文件2份,正本交銀行,另一份業主keep。不要搞錯!!!

同亦提一提,若小心點,可提前問一問嗰間銀行,受吾受嗰間保險公司嘅火險。(雖然正常差間間都受^^)

子爵府

回覆樓主:

我都是在東亞做按揭,佢送嗰年啲保費不單只是火險,仲保埋其他嘢(包甚麼已忘記),所以一年後跟足之前的plan,就會好貴,我續保前打電話查詢後,更改保單內容,單單買火險,就平左一半

男爵府

回覆樓主:

銀行送完就出去幫襯保險公司啦, 保單會直送銀行一條龍, 我用AIG 0.0304%, 差唔多銀行價2折。

男爵府

tony@yeung 發表於 20-9-15 15:40

通常銀行信件有時間,寫明要幾時幾時交返去。
唔該哂你呀,下年我早D搞轉走D火险,佢收得都幾貴

男爵府

kamkong 發表於 20-9-15 19:53
我都是在東亞做按揭,佢送嗰年啲保費不單只是火險,仲保埋其他嘢(包甚麼已忘記),所以一年後跟足之前的pla ...
原來係咁牙,今年佢9月10號扣左數了,我下年7,8月就打去叫佢改,好彩你講比我知

男爵府

電腦怪傑 發表於 20-9-16 13:46
銀行送完就出去幫襯保險公司啦, 保單會直送銀行一條龍, 我用AIG 0.0304%, 差唔多銀行價2折。
...
咁平?0.0304%?你講火险?

男爵府

bearking 發表於 20-9-16 23:32
咁平?0.0304%?你講火险?

係啊。
AIG 0.0304%
QBE 0.04%
平保 0.045%

保險公司係咁上下

男爵府

電腦怪傑 發表於 20-9-17 07:26
係啊。
AIG 0.0304%
QBE 0.04%

用邊間保險公司要夾銀行。
大概就美資夾美資, 中資夾中資, 就無走雞

男爵府

bearking 發表於 20-9-16 23:30
原來係咁牙,今年佢9月10號扣左數了,我下年7,8月就打去叫佢改,好彩你講比我知

...

銀行在火險到期前會出信提你, 到期日前收到保單就okay, 收唔到就會代你向銀行買, 無野通知架。

男爵府

電腦怪傑 發表於 20-9-17 07:40
銀行在火險到期前會出信提你, 到期日前收到保單就okay, 收唔到就會代你向銀行買, 無野通知架。

...

多谢你比咁多资料比我呀,我就冇收到火險信,只係见都佢響銀行扣左數,我覺得好怪

男爵府

bearking 發表於 20-9-17 19:14
多谢你比咁多资料比我呀,我就冇收到火險信,只係见都佢響銀行扣左數,我覺得好怪
...

不過東亞年年條款唔同, 就咁續保單會中招

男爵府

電腦怪傑 發表於 20-9-17 20:19
不過東亞年年條款唔同, 就咁續保單會中招

主要我收唔到續保信,今年應該要比佢食了,冇计,不過依家知道係咁,下年早一個月揾定保險公司走左個火險,你知唔知東亞係咪算中資呢?中資揾邊間保險會好D呢?

男爵府

bearking 發表於 20-9-17 21:41
主要我收唔到續保信,今年應該要比佢食了,冇计,不過依家知道係咁,下年早一個月揾定保險公司走左個火險 ...

東亞算港資, 我用AIG都受。

男爵府

電腦怪傑 發表於 20-9-17 21:51
東亞算港資, 我用AIG都受。
多謝你講咁多比我聽呀

珍珠宮

電腦怪傑 發表於 20-9-17 07:26
係啊。
AIG 0.0304%
QBE 0.04%

以上網頁報價?

男爵府

iamiam 發表於 20-10-7 15:30
以上網頁報價?

www.hkptu.org/insurance

網上下載表格

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我都係東亞按揭左十幾年.當年又係貴,我轉左第二間.不過要問下東亞個間保險得吾得先.平一半架.我去教協貫,幫我送返去銀行,超方便.

首頁

尾頁

跳至