自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我都想知,一月中收到通知pass咗。

珍珠宮

有冇人準備2021年8-11月樂器考級?睇考評局網頁應該係明天(5月14號)開始報名,我有冇理解錯?
但又寫住延期,唔係好明。
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kikiboy 發表於 21-5-13 11:32
有冇人準備2021年8-11月樂器考級?睇考評局網頁應該係明天(5月14號)開始報名,我有冇理解錯?
但又寫住延 ...

睇呢度,而家無晒面對面考試,亦唔駛經考評局報
直接去ABRSM開戶自己報,錄片upload,考官遙距評核,留意考試日期=upload deadline

已經做咗幾個月,正常老師會教你點錄

https://hk.abrsm.org/en/exam-booking/exam-dates-and-fees/ 按「Performance Grades 等級演奏考試」

記得入85折code ABPG15HK

大宅

kikiboy 發表於 21-5-13 11:32
但又寫住延 ...

del

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 21-5-13 12:14

睇呢度,而家無晒面對面考試,亦唔駛經考評局報

謝謝你!
遙距考試要求唔同咗係咪呀?我扒下呢個post先
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kikiboy 發表於 21-5-13 13:07
謝謝你!
遙距考試要求唔同咗係咪呀?我扒下呢個post先

係呀
無晒sight reading, scale同aural,只要錄4隻歌 (原本3隻,而家4隻)
後片頭頭尾尾有d小規定,到時至睇都得,但要先預備4隻歌

呢度有FAQ
https://hk.abrsm.org/en/our-exams/performancegrades/faq/

之前有討論:
abrsm 遙距考試 有無人在家錄影呢?
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23419519

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 21-5-13 13:24
係呀
無晒sight reading, scale同aural,只要錄4隻歌 (原本3隻,而家4隻)
後片頭頭尾尾有d小規定,到時 ...

小提琴係咪照樣需要伴奏?

王國長老

kikiboy 發表於 21-5-13 15:27

需要,我仔考長笛都要
報考時佢會要填返場內有咩人,同咩角色;我咪填伴奏老師,考生,同埋我(負責控制錄影)

王國長老

kikiboy 發表於 21-5-13 15:27

有人會報咗考再錄;有人錄咗ok然後報下一期
我就錄咗ok報下一期,但蠢咗以為要當日upload所以揀咗星期六(唸住多時間慢慢攪),點知揀完日子報完就即刻可以upload片,我仔考8級,條片長18分鐘,都upload咗成廿分鐘至upload完

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 21-5-14 15:25
我就錄咗ok報下一期,但蠢咗以為要當日upload所以揀咗星期六( ...

唔好意思又有問題,錄咗先報下一期,會唔會睇到錄影日期?得唔得呀?
仲有,你話條片10幾分鐘,即係4首歌一氣呵成錄完,唔會分4條片,係咪呀?

男爵府

2023年兔年勳章

Charlotte_mom 發表於 21-5-14 15:22
需要,我仔考長笛都要
報考時佢會要填返場內有咩人,同咩角色;我咪填伴奏老師,考生,同埋我(負責控制錄 ...

有咩, 我啱啱報咗唔見有嘅

男爵府

kikiboy 發表於 21-7-13 17:41

唔好意思又有問題,錄咗先報下一期,會唔會睇到錄影日期? ...

4首一定要一鏡直落,不可剪接

男爵府

tammymommy 發表於 21-7-13 17:45
有咩, 我啱啱報咗唔見有嘅

不是報名時填,係Upload 條片的時候才要填

珍珠宮

JFNL 發表於 21-7-13 18:34
4首一定要一鏡直落,不可剪接

明白,謝謝

男爵府

2023年兔年勳章

JFNL 發表於 21-7-13 18:35
不是報名時填,係Upload 條片的時候才要填

哦!差d比你嚇死

珍珠宮

熹 發表於 20-10-8 12:20
1/10已收到了

請問考試場地容易book嗎?幾多錢?

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 21-5-14 15:25
我就錄咗ok報下一期,但蠢咗以為要當日upload所以揀咗星期六( ...

想問考八級有冇叫你upload 8級樂理證書?
報名冇叫我upload喎,唔知到時upload 片會唔會要求upload 樂理證書呢?

男爵府

kikiboy 發表於 21-9-3 17:37
想問考八級有冇叫你upload 8級樂理證書?
報名冇叫我upload喎,唔知到時upload 片會唔會要求upload 樂理證 ...

唔洗,佢會有ABRSM 樂理成績記錄

珍珠宮

starry_night 發表於 21-9-3 17:44
唔洗,佢會有ABRSM 樂理成績記錄

但樂理係早兩年經香港考評局報名考嘅,ABRSM有成績記錄嗎?

珍珠宮

kikiboy 發表於 21-9-3 18:30
但樂理係早兩年經香港考評局報名考嘅,ABRSM有成績記錄嗎?

我女拍片時有在鏡頭前出示呢張樂理證書,係鋼琴老師提議的。

首頁

尾頁

跳至