想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Smileyblue 發表於 20-9-17 23:57
多謝你哋嘅意見
比左好多信心我
我自己唔怕痛引產都冇用止痛

你仲好後生,而且自然也可懷孕,做ivf機會其實都唔細的!我比你年紀大,好幸運地做ivf 2次也成功,所以唔好太膽心因為成功率而唔試啊!雖然過程的確係有點辛苦,但如果可以生到一位健康的寶寶,你一定捱得過的!好好坐小月養好身體,加油啊樓主!祝福你~

大宅

回覆 Lovehopefaith 的帖子

多謝晒你嘅鼓勵我哋已經決定休養好就試ivf
我諗打針再辛苦應該唔會好似引產送走BB咁傷心辛苦
只要可以擁有和自己愛的人的健康BB
甚麼也是值得的
Thanks again!

大宅

FungKSh 發表於 20-9-20 13:58
回覆 Smileyblue 的帖子

我覺得都系趁後生,做ivf+pgd好過吾好用自己身體黎試

Thanks a lot!
不再試自然了

大宅

Smileyblue 發表於 20-9-15 11:49
我和先生兩個都是甲型地中海貧血隱性基因者,有1/4 機會有重型地貧bb ,生存唔到。
有想過ivf + pgd 但心大 ...

我係IVF的, 我做IVF既原因都唔係因為難自然有。好大原因係因為我miscarriage過3次, 每次都係自己bingo.. 最痛嗰次係陀到14w無左。最後決定ivf .. 覺得因為始終做過screening, 啲精子卵子質素都比較好卦。成功ivf後當然有加其他藥物 for my case... 整體黎講, 我覺得IVF一啲都唔難 唔算得辛苦 (比起心靈上)。 只要你呢佢有信心、有信念就可以,加油。 我成功生左個仔仔 (emoji)今次都係IVF

大宅

joycelky 發表於 20-9-23 14:07
我係IVF的, 我做IVF既原因都唔係因為難自然有。好大原因係因為我miscarriage過3次, 每次都係自己bingo.. ...

好多謝你的分享
介唔介意講下你做ivf 抽到幾多卵最後有幾多去到day 5可以做pgd?

感激

大宅

Smileyblue 發表於 20-9-23 16:47
好多謝你的分享
介唔介意講下你做ivf 抽到幾多卵最後有幾多去到day 5可以做pgd?

我抽過兩次卵, 第一次14粒 最後7粒Day 5胎; 第二次19粒 最後7粒Day 5 and 2粒Day 6. 我無做PGD呀。

大宅

我結婚十年,上年ivf 8w小產,因為唔想再用身體去試,傷心傷身,去左台灣睇醫生,上年年尾第3次放胎,一直食藥打針到三十幾週。岩岩生左囡囡。講真!當你見到bb出世,所有痛苦都會唔記得!我覺得ivf唔難,打針食藥冇咁可怕。唔好用身體試。
未做過ivf/無經歷過唔開心既人唔會明白

大宅

joycelky 發表於 20-9-23 14:07
我係IVF的, 我做IVF既原因都唔係因為難自然有。好大原因係因為我miscarriage過3次, 每次都係自己bingo.. ...

Thanks a lot
看到大家的分享
雖然過程是辛苦的但能夠帶回一個健康的寶貝回家
什麼也值得

我要堅持到底!

大宅

yuenmm 發表於 20-9-24 05:19
我結婚十年,上年ivf 8w小產,因為唔想再用身體去試,傷心傷身,去左台灣睇醫生,上年年尾第3次放胎,一直 ...

恭喜您呀
可以在疫情前去到台灣放胎
有唔少朋友都同我講台灣做ivf好些
但疫情加我們工作問題難隨意放假所以應該留在香港

大宅

Smileyblue 發表於 20-9-24 10:00
恭喜您呀
可以在疫情前去到台灣放胎
有唔少朋友都同我講台灣做ivf好些

我係香港放胎
我去台灣係想搵原因,因為唔想傷心多次,台灣醫生建議食免疫藥同打針,我買定啲藥,返香港放胎後就食藥同自己打針
其實我都浪漫左好多時間,搞到高齡先開始ivf

首頁

尾頁

跳至